Torununa mesleğini öğretmeye çalışan Türkmen, mesleğini ilk günkü aşk ile sürdürdüğünü söyledi. Yozgat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler’ projesi kapsamında, Yozgat Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi öğrencileriyle birlikte Yozgat’ta kalaycılık mesleğinin son temsilcisi Abdullah Türkmen’i ziyaret etti. Yozgat'ta 64 yıldır kalaycılık yapan Abdullah Türkmen, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini ilk günkü aşkla devam ettirmeye çalıştığını, zanaatının yok olmaması için çalıştığını söyledi. Yozgat'ta 7 yaşında kalaycılık mesleğine başlayan, mesleğinin son temsilcisi Abdullah Türkmen, ilerlemiş yaşına rağmen mesleğini 6 metrekarelik dükkanında ilk günkü aşkla devam ettiriyor. Türkmen, işini severek yaptığını ve zanaatının yok olmaması için çalıştığını kaydetti. Günlerce emek vererek ateşin önünde bakır kapları kalaylayıp vatandaşlara sağlıklı bir şekilde hizmet verdiğini ifade eden Türkmen, kalaycılığın Yozgat'ta yok olmaması için mesleğini torununa öğretiyor. Kalaycılık mesleğine ustasının yanında 7 yaşında iken başladığını anlatan Türkmen, "Eskiden Yozgat'ta 45 tane kalaycı ustası vardı. Seyyar tezgahlarla köylere kadar gider kalaycılık yapardık. Şimdi kimse kalmadı. Çırak bulmakta zorlanıyorum. Torunum bu işe hevesli, kalaycılık mesleğini ona öğretmeye çalışıyorum. Benden sonra o devam ettirirse meslek devam eder yoksa yok olup gider" dedi.
Kalaycılığın teferruatlı bir iş olduğunu ve her şeye rağmen mesleğini devam ettireceğini söyleyen Türkmen, gelişen teknoloji ve hayat şartlarına rağmen işlerinin iyi gittiğini ifade etti. Kırsal kesimlerden ziyade şehirde yaşayan vatandaşların da kendisine ürün kalaylatmak için geldiğinin altını çizen Türkmen, "İnsanlar evlerinde aksesuar olarak kullanmak istedikleri antika eşyaları buraya getirip kalaylattırıyor. İşim çok zor olsa da mesleğimi severek yapıyorum. Amacım gözümü kapatıncaya kadar bu işi devam ettirmek" şeklinde konuştu.
Kalaycılığı öğrenmeye başlayan torunu ise, dedesinin mesleğini devam ettireceğine vurgu yaparak, gençlere örneklerle kalaycılığı anlattı.

Editör: TE Bilişim