Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmalarına yönelik operasyon, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Terör örgütüne yönelik soruşturması" kapsamında sabah saatlerinde başlatıldı.

Operasyonda terör örgütünün Türkiye'de oluşturmayı planladığı sözde meclis yapılanmaları hedef alındı. Diyarbakır merkezli operasyon Aydın, İstanbul, Gaziantep, Adana, Ankara, Kahramanmaraş, Mersin, Elazığ, Hakkari, Van ve Tunceli'de gerçekleşti.

Terör örgütü Kandil Dağı'nda 2007 yılında yaptığı sözde 5. kongresinde, isim değişikliğine gitmişti. Türkiye, İran, Suriye, Irak ile yurtdışından bölgeye gelen sözde delegelerin katıldığı genel kurulda yeni yönetim belirlenmişti. Terör örgütünün siyasi yapılanması olan Koma Komalen Kurdistan'ın (KKK) adı Koma Civaken Kurdistan (KCK) olarak değiştirildi.

Terör örgütünün 'KCK' ve 'Türkiye Meclisi' adını verdiği bu yasadışı örgütün PKK adına ülke genelinde gerçekleştirilen tüm illegal aktiviteleri kontrol ettiği iddia ediliyor. Kuzey Irak'taki örgüt kamplarından emir alan bu örgüt, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve teşvik etmek, vatandaşlara ait araçlara, polis, jandarma ve kamu varlıklarına molotof kokteyli atmak, taşlı-sopalı saldırıda bulunmak, bunun için eylemci gruplar oluşturmakla suçlanıyor.

Halk arasında karışıklık çıkarmakla görevli KCK militanlarının, PKK'nın yurtdışındaki kongre ve toplantılarına katılarak Türkiye hakkındaki kararları ülke genelinde oluşturulan illegal yapılar aracılığıyla uygulamaya koyduğu belirtiliyor. Bir devlet gibi hareket eden, kendi meclislerini, karar organlarını, mahkemelerini kurmaya çalışan KCK'nın, örgüte karşı hareket edenleri de kendi usullerince cezalandırdığı iddia ediliyor.

PKK'nın sözde yöneticileri Murat Karayılan, Sabri Ok, Cemil Bayık, Zübeyir Aydar'ın talimatlarıyla hareket eden militanların, yurtdışındaki ve özellikle Avrupa'daki PKK sempatizanlarıyla bağlantılı olarak uyuşturucu ticareti yaptıkları, holding, belediye, sanatçı, esnaf, işçi gibi meslek gruplarından 'bağış' diyerek zorla para topladıkları, elde ettikleri gelirleri PKK'ya aktardıkları, dağlardaki teröristlerin ihtiyaçlarını karşıladıkları tespit edilmişti.

OPERASYON SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda Emniyet güçlerinin başlattığı operasyon, 29 Mart yerel seçimleri öncesi planlanmıştı.

Ancak yerel seçimlerin şaibe altına girmemesi, güvenli ve huzurlu bir şekilde yapılması için operasyon tarihi seçim sonrasına kaydırıldı. Terörle mücadele ekiplerinin yaptığı operasyon, DTP'ye yönelik değil terör örgütünün şehir merkezlerinde yasadışı faaliyetlerde bulunan, halkı provoke eden, kaos ortamı yaratmak isteyen kadrolarına karşı gerçekleştirildi.

Yerel seçimler öncesinde de halka DTP'ye oy vermeleri, başka partiler adına çalışmayı bırakmaları için baskı-şantaj yapan, DTP'ye uzak gördükleri kişilerin telefon ve adres bilgilerini öğrenerek ailesi ve yakınlarını öldürmekle tehdit eden KCK kadrolarının, demokratik bir anlayışla seçimlere girmeyi düşünen DTP yönetimi arasında da huzursuzluk oluşturduğu belirtiliyor. (CİHAN)