Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Afşin-Elbistan Şubesi Başkanı Adil Bölükbaşı, 21 Şubat tarihinde sendika olarak sandık başına gideceklerini söyledi.

Afşin-Elbistan termik santralleri ile kömür işletme sahasının özelleştirilmesiyle ilgili sürecin devam ettiğini belirten başkan Bölükbaşı, iş yerlerinin satılması değil, kiralanması anlamı taşıdığını ifade etti.

Başkan Bölükbaşı, yaptığı açıklamada; "Termik santrallerin ve kömür sahasının özelleştirilmemesi konusunda, bugüne kadar ne söylediysek, söylediğimizin arkasında duruyoruz. Evet, bir sözleşme imzalandı. Bunun akabinde ne gelir, ne gider bunu bilemiyoruz. Bizim aldığımız bilgilere göre Erg-Verbund şirketi buraya gelecek. Bunu gizleyecek bir durum yok. Tabi firma ile bakanlık arasında devir konusunda ne olur, anlaşılır mı? Anlaşamazlar mı? Bunu zaman gösterecek. Şuan için santraller satıldı, işyeri elimizden gitti diye bir kural yok. Özelleştirme süreci devam ediyor" dedi.

Başkan Bölükbaşı, " Erg-Verbund şirketi, işletmeleri gezecek. Masrafları çıkartacaklar. Masrafların maliyetini üretilen elektrik maliyetinin üzerine bırakacaktır. O zaman 9 kuruş olan elektriğin maliyeti 13 kuruşa çıkacaktır. Bu durumda ben inanıyorum ki sözleşmeyi, Enerji Bakanlığı imzalasın. İmzalamayacaktır. Bizim buradaki özelleştirme satma değil, kiralama şeklindedir. Mesela işletmeyi devlet bir firmaya 20 yıllığına veriyor. Süresi dolduğunda tekrar ya aynı firmayla devam ediyorlar, yada devlet kendi bünyesinde işletmeye devam ediyor. 

Şuan bin 100 tane kamu işçisi bulunuyor. Bunlardan 600 tanesinin emekliliği geldi. Kamuda 500 işçi kalıyor. Emeklilerin yolu açılacak. Devletin emeklileri kollayacak diye bir kuralı yok. Diğer çalışanlar kamu güvencesindedir. Tayin isteyenlerinde tayin yolu açık. İstemeyenler kamuda emekli olana kadar devlet güvencesiyle çalışacak. Bu şekilde anlatılınca rahatlıyoruz. Ama önümüze konan yol haritasını daha görmedik. Özelleştirme kapıda, devir işlemi imzalandıkdan sonra mı sendika olarak piyasaya çıkacaksın diyen işçi arkadaşlarımı olabilir. Öyle bir niyetimiz yok. Sokakta kimse sorununu çözemedi. Bizde çözemeyiz. Aklı selim çalışmalar yapmak zorundayız. Bunuda hep beraber yapacağız. Sendikacılık faaliyetlerimizi kanunlar çerçevesinde yapacağız. Önümüzü görmeden, süreci bilmeden kalkıpta sokağa dökülürsek halkın ve işçinin pskolojisini bozarız. Bu makamda oturuyorsak cefasını da çekmeye hazırız. İnşallah iyi olacağını düşünüyorum. Burada siyasilerinde desteği lazım. Hep beraber bu karanlık gölgeden çıkacağımıza inanıyorum" dedi.

Başkan Bölükbaşı, sendika olarak 21 Şubat 2015 tarihinde 9. olagan kongrelerini Sword otelde yapacaklarını ifade ederek, seçimin hayırlı olmasını temenni etti.
Editör: Haber Merkezi