EÜAŞ Genel Müdürü Alış: (Çöllolar Kömür Sahası'ndaki göçükler) Mahkeme sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.
 
Elektrik Üretim AŞ (Eüaş) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda 2011 yılında yaşanan göçüklerle ilgili davanın sürdüğünü belirterek, "Bilirkişi raporu çıkacak, suç isnat edilecek ama şu anda bir şey yok. Heyelanın neden olduğu henüz kesinleşmedi" dedi.
 
EÜAŞ ve bağlı ortaklıkları ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin bilançoları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında görüşüldü.
 
Toplantıda sunum yapan Eüaş Genel Müdürü Halil Alış, bu yılın eylül ayı sonu itibarıyla Eüaş'ın Türkiye'deki kurulu güç içindeki payının yüzde 35 olduğunu söyledi.
 
 
Şirketin mülkiyetinde 17 termik, 71 hidroelektrik santral yer aldığını dile getiren Alış, 23 bin 848 megavatt toplam kurulu Güce sahip bulunduklarını kaydetti.
 
Türkiye'deki elektrik üretimindeki paylarının eylül ayı itibarıyla yüzde 29 seviyesinde olduğunu belirten Alış, aynı dönemde elektrik üretiminin termik santrallerde 35,4 milyar kilovatt, hidroelektrik santrallerinde 19,4 milyar kilovatsaat olmak üzere toplam 54,8 milyar kilovatsaat olarak gerçekleştiğini bildirdi.
 
Üretim esas alındığında eylül ayı sonuna gelindiğinde termik santrallerde yüzde 105 ve hidroelektrik santrallerde yüzde 62 gerçekleşme sağlandığını anlatan Alış, "2014 yılı sonunda Eüaş'ın 44,4 milyar kilovatsaati termik, 31,2 milyar kilovatsaati hidrolik santrallerden olmak üzere toplam 75,6 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.
 
2014 yılı yatırım programında kuruluşun toplam tavan ödeneğinin 625 milyon lira olarak belirlendiğini anımsatan Alış, programın tamamında gerçekleşmenin en üst düzeyde sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.
 
Devam eden yatırımların yanı sıra özelleştirme işlemleri tamamlanan ve süren termik santrallar hakkında da bilgi veren Alış, Tunçbilek ve Orhaneli termik santralleri için 24 Kasım'da, Soma B termik santralı için de 1 Aralık'ta tekliflerin alınacağını hatırlattı.
 
Çöllolar Kömür Sahası'ndaki göçükler
 
Sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Alış, 2011 yılının şubat ayında Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda yaşanan ve 11 işçinin öldüğü 2 göçük ile ilgili soruları cevapladı.
 
Havzada faaliyet gösteren firmaya işin hizmet alımı yoluyla verildiğini ifade eden Alış, konuyla ilgili yargılama sürecinin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
 
Davada bazı EÜAŞ çalışanlarının da yargılandığını belirten Alış, "Bilirkişi raporu çıkacak, suç isnat edilecek ama şu anda birşey yok. Heyelanın neden olduğu henüz kesinleşmedi" dedi.
 
Maden sahasındaki susuzlaştırma çalışmalarıyla ilgili uygulama projesinin yüklenici firma tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Alış, Eüaş olarak kendilerinin bölgede faaliyetleri durdurma yetkilerinin bulunmadığını dile getirdi.
 
Vefat eden vatandaşların aileleri için neler yapıldığının sorulması üzerine Alış, ölen işçilerin yüklenici firmanın çalışanları olduğunu belirterek, "Bildiğim kadarıyla yüklenici firma 11 kişinin ailesine parasal yardım yaptı ve ölenlerin bütün çocuklarını üniversiteyi bitirene kadar okutmayı taahhüt etti" ifadesini kullandı.
Kaynak-TBMM
Editör: Haber Merkezi