İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun Tavsiye Kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları ile 81 il valiliğine Covid-19 Tedbirleri konulu ek genelge gönderdi.

Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için ayrı ayrı belirlenen tedbirlere uyum ve etkin denetim mekanizmalarının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

CANLI MÜZİK VE BANT MÜZİK YASAK

Genelgeye göre özellikle restoran ve kafelere canlı ve bant müzik yayını yasağı getirildi. Ancak bu yasak, her gece 24:00'ten itibaren geçerli olacak. Canlı müzik veya bant müzik yayını için bu tip mekanlara saat 24:00'e kadar izin verilecek. Bakanlık genelgesinde, "Restoran, otel, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00'ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek. Mülki idare amirlerinin koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacak." ifadelerine yer verildi.

AYAKTA YOLCULUK YASAK
 
Metro, tramvay ve metrobüsler dışında şehiriçi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolculuk yasaklandı. Genelgede buna ilişkin, "Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle ilanı sağlanacak." ifadeleri kullanıldı.

ÜLKE GENELİNDE HER YERDE MASKE ZORUNLULUĞU

Bakanlık ayrıca evler hariç ülke genelinde vatandaşların her yerde maske kullanmasını zorunlu hale getirdi. Genelgede, "Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi." ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim