Opr. Dr. Hande Akbaş Kadını yumurtalık kanserinden koruyor
HABERİ PAYLAŞ

Kadını yumurtalık kanserinden koruyor

Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açmıyor. Aksine yumurtlamayı durdurduğu için kadını yumurtalık kanserinden koruyor. Bu ilaçların 10 yıldan fazla kullanılmaması, meme muayenesinin aksatılmaması gerekiyor.

Riskim çok yüksek

42 yaşındayım. 5 gün önce lekelenme tarzında 3 gün süren akıntı oldu. Beklenmedik bir gebelikti. Kimyasal veya dış gebelik olabilir mi? Memelerimde hassasiyet ve arada kasıklarıma vuran 3-5 saniye süren sancılarım var. Bu yaşta gebelik için ne öneririsiniz? Risk oranının yüksek olduğunu farkındayım. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, beklenmeyen bir gebelik olduğuna göre tam olarak ne zaman hamile kaldığınızı bilmiyorsunuz. Bu ay geç yumurtlama olmuşssa ve gebeliğiniz yaklaşık 4’üncü haftalarıysa bu değer son derece normal bir gebeliğin göstergesi de olabilir.

Yaşınızdan dolayı tabii riskli gebelik olacak. Ama ikinci bebeği istiyorsanız bu sizin son sanşınız olabilir. Gebeliğin sağlıklı olup olmadığını zaten bhcg değeri 300’ken anlamak mümkün değil. Bir hafta içinde hızlıca karar verip sonra ilk ultrasona girmek için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmeniz gerekiyor. Yaşınızdan dolayı yakın takip edilir ve gerekli testleri vaktinde yaptırırsanız sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Gebelikte sorun olur mu?

25 yaşındayım ve 1.5 yıl doğum kontrol hapı kullandım. 1 ay önce ameliyat oldum. Bu sırada hapı kullanmayı bıraktım. İlaca yeniden başlamayı düşünüyorum. İleride hamile kalmak istediğimde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Tam tersi yumurtlamayı durdurduğu için sizi yumurtalık kanserine karşı korur. Yaşınız çok genç, koruması en yüksek olan doğum kontrol ilacını kullanmanız en doğru karar. Bu ilaçların sadece 10 yıldan uzun süreli kullanımlarda meme üzerine olumsuz etkileri olabilir. Size önerim meme muayenenizi aksatmadan düzenli olarak yaptırmanızdır.

Yara yüzünden mi?

3 yıllık evliyim ve 26 yaşındayım. 1 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Hamile kalmaya karar verince doktoruma gittim. Rahim ağzında bir yara olduğu için yakılması gerekti. Doktorum bana ayrıca rahmimde hafif bir dönme olduğunu ama gebeliğe engel teşkil etmediğini söyledi. Ama 4 aydır hamile kalamıyorum ve bu endişelenmemi sağlıyor. Sizce bu normal mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek rahim ağzında yara olması gerekse rahminizin yapısal olarak dönük olması gebe kalmanıza engel teşkil etmez. Yaşınız 26 ve henüz sadece 4 aydır korunmuyorsunuz. Altı ay daha kendi kendinize deneyin. Dilerseniz bu arada sadece basit bir sperm tahlili yaptırın. O da normalse kesin biraz daha bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder