22 Ocak 2021 18:08

Kaçırılan Güneş’in ablası: Polis olaya değil görüntüyü verene soruşturma açtı

Kaçırılan Güneş'in ablası kaçırılma görüntüsünü kendileriyle paylaşan kişiye soruşturma açıldığını iddia ederek dayanışma çağrısında bulundu.

Gökhan Güneş | Fotoğraf: MA

Paylaş

Başakşehir’de otobüsten indirildikten sonra kaçırılan Gökhan Güneş’ten hâlâ bir haber alınmış değil. Güneş’in ablası Gülhayat Toraman, kaçırılma görüntüsünü kendileriyle paylaşan kişiye soruşturma açıldığını iddia ederek dayanışma çağrısında bulundu.

İstanbul İkitelli'den çalıştığı Başakşehir'deki şantiyeye gitmek üzere önceki gün 12.20 sularında 79 FY hattına binen Gökhan Güneş, Şehit Abdülselam Özatak İlköğretim Okulu durağında otobüsten indiğinde etrafını saran 4-5 kişi tarafından kaçırıldı. Güneş’in ailesi kendi imkanlarıyla Gökhan’ın kaçırıldığına dair görüntülere ulaşarak kamuoyuyla paylaştı. Görüntülerin kamuoyuyla paylaşılmasının ardından Güneş’in bulunması için toplumsal kamuoyu oluşurken, Güneş’ten halen bir haber alınmış değil.

"POLİSLER TARAFINDAN KAÇIRILDI"

Polisler tarafından kardeşinin kaçırıldığını iddia eden Toraman, nedenini ise “Daha önce arabamıza takip cihazı takıldı. Evimizin önündeki elektrik direğine kamera asıldı. Kardeşim daha önce de kaçırılmak istendi. Daha önce kaçırılma girişimini ise kardeşim bizlere üzülmemiz için söylememişti. Dün akşam kardeşimin arkadaşlarından bunu öğrendik. Bu yüzden kaçırıldığını düşünüyoruz” diye açıkladı.

"POLİSLER OYALIYOR"

Kardeşinin otobüsteyken nişanlısıyla telefonda görüştüğünü ve otobüsten indikten sonra bir daha telefonuna ulaşılmadığını kaydeden Toraman, “Otobüsteyken nişanlısıyla konuşuyor. Yaklaşık 3 dakika süren görüşmeden sonra kendisine bir daha ulaşamadık” diyerek kardeşinin zorla kaçırıldığını söyledi.

“İlk gün kayıp başvurusunda bulunduk” diyen Toraman, Güneş’i bulma arayışlarını şu şekilde aktardı: “Kaçırıldığını günün ardından polis karakollarına gittik. Ama herhangi bir bilgi verilmedi. Ardından mobese kameralarının incelenmesi için talepte bulunduk. ‘İlgilenen memur şu an burada yok. İlgili arkadaş akşam 20.00’de iş başı yapacaklarmış denildi’ bizlere. Akşam 20.00’de gittiğimizde bize ise ‘ilgili kişinin sabah 08.00’de gelinecek’ denildi. Fakat 08.00’de gittiğimizde yine ilgilenmediler.”

OLAY DEĞİL GÖRÜNTÜYÜ VERENE SORUŞTURMA

Aile olarak kendi imkanlarıyla kaçırılma görüntülerine ulaştıklarını aktaran Toraman, “Dün kamera görüntüsünün aldığımız kişiye soruşturma açıldığını öğrendik. Kardeşimi bulmak için bize yardımcı olan kişiye soruşturma açmak yerine kardeşimi bulsunlar. Kardeşimi bize vermek zorundalar. Bu nedenle polislerden şüpheleniyoruz. Emniyet olayı değil görüntüyü aldığımız kişiyi soruşturuyor. Verdiğimiz görüntü CD’yi izlemek yerine görüntüyü verene soruşturma açıyorlar. Gökhan Güneş sizin elinizde, kardeşimi bırakmak zorundasınız” diyerek tepki gösterdi.

“Sessiz kalmak zulme ortak olmaktır. Kardeşimin bulunmasına yardımcı olalım. Susmayalım, sustukça sıra bizlere de gelecek” diyerek, kardeşi için kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.

AİLESİ İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BEKLEDİ

Öte yandan Gökhan Güneş’in ailesi çocuklarının akıbetini sormak için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gitti. ESP ise İstanbul Adliyesi önünde yaptığı açıklama ile "Güneş'i sağ aldınız, sağ istiyoruz" dedi.

Müdürlük önünde bekleyen ailenin etrafı polisler tarafından çevirilirken, aileye destek için orada bulunan Hıdır Yılmaz ve Ömer Akgün isimli yurttaşlar gözaltına alındı. 2 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Güneş’in annesi Nazife Güneş ile Ablası Gülhayat Toraman, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Partizan, Kaldıraç ve çok sayıda örgüt katıldı.

"DEVLET GÜÇLERİ KAÇIRDI"

Güneş’in ablası Gülhayat Toraman, “Ben kardeşimi arıyorum. Kardeşimi sormak için gittim ve bize müdahale edildi. Kardeşimin bulunması için herkesin mücadele etmesi gerekir” dedi.

"BANA OĞLUMU VERİN"

Güneş’in annesi Nazife Güneş, “Ben oğlumu dişimden tırnağımdan biriktirerek büyüttüm. Oğlum devletin elinde biliyorum. Bana oğlumu geri verin. Ben bir anneyim ve oğlumu buluncaya kadar her yerde arayacağım. Ben biliyorum oğlumu devlet görevlileri kaçırdı.Benim oğlum uyuşturucuya bulaşmadı, adam öldürmedi, kimseye bir zarar vermedi. Ben oğlumla gurur duyuyorum. Bir oğlumu öldürdüler, diğer oğlumu kaçırdılar. Oğlumu bulana kadar aramaya devam edeceğim” diye konuştu.

ÇEPNİ: KAÇIRILMA DEVLET POLİTİKASI

HDP Milletvekili Murat Çepni, “Ortada bir bilinmezlik yok. Her şey kayıt altında dolayısıyla tüm sorumluluk gözaltı ve kaçırılmaları bir politika haline getirmiş içişleri bakanlığına aittir. Gökhan Güneş ilk değil bu güne kadar kaçırılmış onlarca kişiden biri. Biz 1990’lı yıllardaki beyaz Toroslardan biliyoruz. Gözaltına alıp kaybetme bir devlet politikası olduğunu biliyoruz. Gökhan Güneş bulunan kadar mücadele edeceğiz” diye belirtti.

TÜMÜKLÜ: SAĞ ALDINIZ SAĞ İSTİYORUZ

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise, “Arabanın plakası var. Kaçırılan kişilerin görüntüsü var. Ama 3 gündür kendisine kimse ulaşamıyor. İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdürü İstihbarat Dairesi, Gökhan Güneş sizin elinizde. Arkadaşımızın kılına zarar gelse bunun hesabını soracağız. Hasan Ocak davasından, Cumartesi Anneleri direnişine bir mücadele tarihini hatırlatırız size. Ama bu defa izin vermeyeceğiz. Gökhan’ı sağ aldınız, sağ vereceksiniz. Süleyman Soylu, korkuyu arttırmak için gayri meşruluğunu arttırma. Mücadele yürütenlere diş geçiremezsin bunu bil. Arkadaşımızı geri alana kadar her yerde mücadele edeceğiz” diye konuştu.

"POLİS DELİLLERİ CİDDİYE ALMADI"

Güneş’in kaçırılma anı çalıştığı inşaatın güvenlik kamerasında net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Toprak,  “Bu saldırı politikasından bir tanesi de kaybetme politikasıdır. İçişleri Bakanlığı eliyle merkezi bir politika olarak yürütülen kaçırma, saldırıları yeniden devreye sokuluyor. Biz sizin hilelerinizi ve oyunlarınızı, kendini KGT, MİT, TEM olarak tanıtan devlet güçlerinin kaçırma ve ajanlaştırma operasyonlarını gayet iyi biliyoruz. Biz devletin gözaltında kaybetme politikasını Hüseyin Toraman ve Hasan Ocak'tan biliyoruz. Devlet de bizim mücadele geleneğimizi ve azmimizi biliyor. İşçi sınıfı ve ezilenleri faşizmin azgın saldırılarına karşı devrimci ve sosyalistlerin saflarında birleşmeye, her alanda mücadele etmeye, Gökhan'ı bulmak için seferber olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

HDP: GÜNEŞ'İ KAÇIRAN ŞEHİR EŞKIYALARI KİMDİR?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Gökhan Güneş’e ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gökhan Güneş’in can güvenliğine ilişkin ciddi kaygılar ortaya çıktığının ve Güneş’in akıbeti konusunda endişe duyulduğunun belirtildiği açıklamada, “Gökhan Güneş’in akıbetine ilişkin İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı başta olmak üzere iktidar yetkililerini derhal konu ile ilgili açıklama yapmaya çağırıyoruz. Ve soruyoruz; Gökhan Güneş gözaltında mıdır? Kendisini kaçıran kişiler polis midir, değilse gün ortasında İstanbul gibi mega bir kentte insanları zorla kaçıran “şehir eşkıyaları” kimdir? 7-24 her sokağı kameralarla izlenen bir kentte gün ortası bir yurttaşımızın kaçırıldığının görüntülerle sabit olmasına rağmen iktidarın süren bu sessizliği sorumluluğunun kabulünden başka bir anlama gelmemektedir. Dolayısıyla bu vahim ve kabul edilemez olaya karşı susan sorumlular, sustukları her an daha fazla şaibe altında kalmaktadır. Günümüz koşullarında Türkiye’de böyle bir şüphenin yaratılmış olması bile iktidar için büyük utançtır” denildi.

Demokratik kamuoyunu bu duruma karşı sessiz kalmamaya çağıran açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “90’lı yılların karanlık ruhunu yeniden hortlatan ve son zamanlarda sıklıkla tekrar etmeye başlayan bu yöntemleri ve yaratılmak istenen bu korku rejimini şiddetle reddediyoruz. Yurttaşları gün ortasında ilkel yöntemlerle, eşkıyaca kaçıranlardan hesabını soracağız. Gökhan Güneş ortaya çıkana kadar bu işin peşini bırakmayacağız.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği kişi "Cumhurbaşkanına hakaret"ten tutuklandı

SONRAKİ HABER

Evrensel'e verilen cezalara karşı okurlarımızın dayanışma ilanları -23 Ocak 2021

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...