Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sadece bir hafta öncesine kadar AK Parti’nin İstanbul İl Başkanlığı için Bayram Şenocak’ın yerini alabilecek bir kaç farklı isim sayılabilirdi ama ilk akla gelen Osman Nuri Kabaktepe olmazdı. Her şeyden önce AK Parti’de aktif siyaset yapan bir isim değildi. O yüzden adı ortaya çıktığında partide sayılı kişi dışında, ‘sürpriz’ olarak değerlendirildi. İddia odur ki, yeni il başkanı olarak kendisini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilk öneren Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş. İki isim hemşehri ama esas olarak birlikte siyaset yapmışlar. Kurtulmuş’un ardından, Kabaktepe ile Refah Partisi (RP) ve ardılı partilerde görev yapan, onu aktif siyaset döneminden tanıyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fikrini aldığı bazı isimler de, tercih edilmesi için gayret göstermiş.

Haberin Devamı

Kabaktepe’nin düşündürdükleri

Teşkilatçılık ve gençlik

AK Parti’nin yeni il başkanı, Milli Görüş kökenli. Partilerin gençlik kolu kurmasına izin veren yasal değişikliğin ardından Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın gençlik kolları kurucu başkanlığı görevini Kabaktepe’ye vermesi önemli. Bu, Erbakan’ın onun ‘teşkilatçılığına’ güveninin bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Kabaktepe ile birlikte o dönem kurucu ekipte yer alan isimlerin bir kısmı bugün AK Parti’de milletvekili, hatta bakan. SP’de son üstlendiği görev ise 2011 yılındaki kongrede genel idare kurulu üyeliği.

Halen SP’de yönetici olan ve Kabaktepe’yi yakından tanıyan bir isim “son 10 yıldır bizimle parti münasebeti yok” dedikten sonra, onun kendi işlerine ağırlık vermeyi tercih ettiği için aktif siyaset yapmadığını söyledi. Ancak çok vurgu yapılan ve AK Parti tarafından önemsenen, çok şey beklenen teşkilatçılığından, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türkiye Maarif Vakfı’nda faydalanıldığı belirtiliyor. Dikkat edilirse her iki kuruluş da gençlerle ve eğitim ile alakalı çalışma yürütüyor. Dolayısıyla AK Parti’nin il başkanlığı için ilk akla gelen isim olmaması, onun tanınmadığı, vasıflarının bilinmediği anlamına gelmiyor.

‘Hadi ordan’  diyerek başladı

Ancak yine de Kabaktepe’nin il başkanı olacağına dair ilk haberler çıktığında, partililerin bazılarında, çok yaygın olmayan bir tepki de gözlemlendi. Bayram Şenocak’ın il başkanlığından ayrılması olasılığı 31 Mart yerel seçiminden bu yana gündemde olduğundan, bir süredir bu görevi gönlünden geçirenler, yakıştırılanlar, yüksek olasılık olarak konuşulanlar vardı. Dolayısıyla bunlardan ve çevrelerinden ilk etapta yansıyan bir rahatsızlık göze çarptı.

Haberin Devamı

Ayrıca bazı AK Partililerin de, 19 yıllık geçmişe rağmen, içerden yetişmiş bir ismin bulunamamış olmasına biraz hayıflandıklarını söylemek mümkün. Yeni il başkanı da tüm bunlardan haberdar olmuş olmalı ki, kongrede 19 sandıkta oy kullanan 498 delegenin tamamının oyunu aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Bizim teşkilatımızda görev alan arkadaşlarımızın hepsi değerlidir. ‘Oradan geldi, buradan geldi’ bunlar çok anlamsız tanımlamalar ve cümleler. Ben de bu arkadaşların bu AK Parti davasına mensup olan dava kardeşlerimizden birisi olarak, bu görevle görevlendirildim. En büyük değer benim bu görevle görevlendirilmiş olmamdır. Bunun dışından değerin tamamına ‘hadi ordan, hadi ordan’ diyorum” dedi. 

Haberin Devamı

SP’de ve AK Parti’de sevinenler

Kabaktepe adı kamuoyuna yansır yansımaz, onun SP’ geçmişi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yılın ilk günlerinde SP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaretini hatırlatan yorumlar da yapıldı. Yorumların bazılarında SP’nin gelecek seçimlerde Cumhur İttifakı’nda yer alacağından, Saadet kadrolarının AK Parti’ye taşınmaya başladığından, Milli Görüşün gömleğinin yeniden AK Parti için terzi tahtasına konulduğundan bahsedildi. Tüm bunları zaman gösterecek.

Bugüne ilişkin söylenebilecek ise, Kabaktepe’nin üstlendiği görevin AK Parti içindeki özellikle Milli Görüş kökenliler kadar SP’deki dostları tarafından da olumlu karşılandığı. Sözlerine atıf yaptığım SP’li kaynak onun yeni görevinde başarılı olmasını yürekten dilediğini, çünkü Kabaktepe’nin siyasette ihtiyaç duyulan ‘makuliyet’ dilini kullanan bir kişi olduğunu söyledi. AK Parti kongresini henüz gerçekleştirmeden görüştüğüm aynı siyasetçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “1994 ruhuyla 2023 hedeflerimizi gerçekleştirecek bir arkadaşımız” diye takdim ettiğini daha duymadan, Kabaktepe’nin İstanbul’da AK Parti’nin Tayyip Erdoğan’ı olabileceğini söylemiş, “Onun Refah dönemindeki teşkilatlanmasından aldığı gücü, atmosferi yakalayabilir” demişti.