Dolarda rüzgar tersine döndü

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR EKONOMİ GÜNLÜĞÜ julide.yigitturk@dunya.com

Dünya piyasalarında tüm dikkatler ticaret savaşlarına çevrilirken, içeride ise TL’deki güçlenme moral verdi. 4.60 seviyelerine kadar gerileyen TL böylece gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak dolara karşı en fazla değer kazanan para birimi oldu.

Kurdaki düşüş ve OHAL’in biteceğine yönelik beklentilerle Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 2 değer kazandı. Borsa ve TL’deki hızlı toparlanmaya karşın faizler yüksek enflasyon verileri, Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentilerinin artması nedeniyle yüzde 20’nin üzerine çıkarak son 10 yılın en yüksek seviyelerini gördü.

Yıldırım’la yükseldi veri ile düştü

Önceki gün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin TCMB’nin faiz konusunda gereken adımı atacağını söylemesi ile yönünü aşağı çeviren dolar/ TL dün güne 4.68 seviyesinden başladı. Özellikle günün ikinci yarısında hızlanan düşüşle kur 4.60’a, euro ise 5,47’den 5.39’a geriledi. ABD piyasalarının kapalı olduğu önceki gün ani bir hareketle 4.72 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL, dün ise OHAL’in kalkacağına yönelik beklentilerle yönünü aşağı çevirdi. Öğleden sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın önceliklerinin faizleri indirmek olacağını belirtmesiyle kısa süreli bir yükselişle 4,67’lere çıkan dolar/TL, dolar endeksindeki düşüş ve ABD’de beklentinin altında kalan özel sektör istihdam verisiyle beraber 4.60’a indi. Küresel çapta da dolar veri sonrası birçok para birimine karşı değer yitirdi.

Faizler 10 yılın zirvesinde

Tahvil faizlerinde de hem enflasyonun, hem de gelecek haftaki yüklü Hazine ihalelerinin etkisiyle son günlerde sert yükselişler gözleniyor. Enflasyon verisi sonrasında yüzde 17,74 ile tarihi zirve yapan 10 yıllık gösterge tahvil faizleri dün yüzde 17.70 seviyesinde bulunurken, yüzde 20.02’ye kadar yükselerek 10 yılın zirvesini gören iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 19.94 seviyesinden kapandı. Enflasyon verisi sonrasında Merkez Bankası’nın faiz artıracağına yönelik beklentilerin artması da faizler üzerinde baskı yapıyor.

Hisse bazlı alımlarla yükseldi

Seçim sonrası Borsa İstanbul’da yaşanan pozitif ayrışma önceki gün enflasyon verisi ile sekteye uğrarken, dün kayıplar telafi edildi. Zeybekci’nin MB’nin gereken adımı atacağı açıklaması ile kurumun bağımsızlığının altı çizilmesi piyasaya moral verirken, dün tepki alımları ve hisse bazlı yükselişlerle yüzde 2’ye varan yükselişler yaşandı. Özellikle Türk Telekom, Aselsan ve sanayi hisselerindeki yükselişler önderliğinde endeks 99200 puanı aştı.  

          

Çin, enflasyon, MB, kabine…

Analistler, enflasyon verilerindeki yüksek seyrin devam edeceğini ve 24 temmuz’da mb’nin faiz artıracağını söylediler. Analistlere göre, mb 50-100 baz puan aralığında faiz artırımına gidebilir. öte yandan, yeni kabinedeki isimler de önemli olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar