Anasayfa Haber Jeff Bezos’un 10.000 Yıllık Saati Yakında Çalışacak

Jeff Bezos’un 10.000 Yıllık Saati Yakında Çalışacak

Jeff Bezos tarafından yaptırılan 152 metrelik saatte sadece yıllar gösterilecek.

Amazon CEO’su Jeff Bezos, ilginç bir proje üzerine çalışıyor. Teksas’daki dağların arasına dev bir saat yerleştirmek isteyen Bezos, bu proje için kazılara 2009 yılında başlamıştı.

Önümüzdeki 10.000 yılı göstermesi için geliştirilen saat, tamamen mekanik aksama sahip. Zira böylesine uzun bir süre kullanılması beklenen herhangi bir cihazda elektronik aksam kullanması pek de mantıklı görünmüyor.

Saat, enerjisini gece ve gündüz arasındaki sıcaklık değişimleriyle sağlayacak. Her ne kadar 10.000 yıl boyunca çalışması beklense de, bu saat 100 yılda bir bakıma ihtiyaç duyacak. Saat her yıl bir tık ilerleyecek.

Proje, ilk olarak 1986 yılında Danny Hillis adındaki bir bilgisayar mühendisi tarafından geliştirilmişti. Projenin amacı ise o dönemde insanların kafasında oluşan “2.000 yılı = gelecek” algısını kırmaktı.

Jeff Bezos bu projeyle ilgili şunu söyledi: “İnsanlar teknolojide o kadar gelişti ki harikalar yaratabildiği gibi medeniyetleri etkileyecek boyutta problemlere de sebep olabiliyor. Daha uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor.