Japonya ve Güney Kore İran'dan petrol alımını durdurdu

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararının ardından Güney Kore ve Japonya, İran'dan petrol ithalatını askıya aldıklarını duyurdu. 4 Kasım'da yürürlüğe girecek yaptırımlar öncesi İran ile ticaretin kesilmesini isteyen ABD, karara uymayan ülkeleri 'finansal tedbirler' ile tehidt ediyor.

Dış Haberler

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları yeniden gündeme getirmesinin ardından İran’ın petrol ticaretinin geleceğine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

İran Petrol Bakanlığı’ndan paylaşılan bilgilere göre Güney Kore, ABD’nin yaptırım kararının ardından İran’dan petrol alımını kesti. Bakanlığın resmi internet haber sitesi Shana’da yer alan habere göre “Güney Kore, ABD’nin tek taraflı yaptırım kararının ardından İran ile petrol ithalatını kesen ilk ülke oldu.”

MUAFİYET İSTEYEN JAPONYA DA ALIMLARI DURDURDU

Petrol alımını durduran bir diğer ülke ise Japonya oldu. Japonya Petrol Ortaklığı Başkanı tarafından yapılan açıklamada “Her firma aynı pozisyonu alarak, (petrol alımını) geçici olarak askıya aldı ve durumu dikkatle takip ediyorlar” ifadelerine yer verildi.

İran’ın en büyük ihracatçıları arasında yer alan Japonya, muafiyet talebine rağmen yaptırımların yürürlüğe girmesine kısa bir zaman kala petrol ticaretini durdurmuş oldu. Japonya’daki rafinerilerin ABD finans kurumlarına borç bağımlılıklarının yüksek olduğu tahmin ediliyor.

ŞİRKETLER AYRILMAYA BAŞLADI

Yaptırımlar henüz başlamadan İran’dan ayrılanlar arasında kimi Avrupalı şirketler de yer alıyor. Fransız Total şirketi İran Güney Pars projesindeki faaliyetine resmen son vermiş, Volkswagen’de İran pazarından çekildiğini duyurmuştu.

Mayıs ayında Nükleer anlaşması olarak da bilinen Geniş Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (JCPOA)ayrılma kararı alan ABD, anlaşma ile ortadan kalkan İran’a yönelik uluslararası yaptırımları yeniden gündeme getirmişti. Diğer ülkelere yaptırımların yürürlüğe gireceği 4 Kasım’a kadar İran ile petrol ithalatını kesmesini isteyen  Washington, müttefiklerini “finansal tedbirler” ile tehdit ediyor.