|

Japonya depreme nasıl hazırlanıyor?

Yılda 1000'den fazla sarsıntı yaşayan Japonya'da deprem ve tsunami tehlikesine karşı çeşitli önlemler alınıyor. Çocuklar küçük yaşlarda deprem anında saklanma eğitimi alıyor, yüksek binalar depremde sarsılmak yerine sallanacak şekilde inşa ediliyor, kıyılarda ise su baskınlarını önlemek için setler inşa ediliyor.

09:54 - 28/09/2019 Cumartesi
Güncelleme: 09:59 - 28/09/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocuklar okullarda saklanma eğitimi alıyor.
Çocuklar okullarda saklanma eğitimi alıyor.

Birden fazla tektonik plakanın üzerinde duran Japonya yılda yaklaşık 1000 sarsıntı yaşıyor.Küçük sarsıntıların çoğu kamuya yansımıyor; Japonya'da yaşayanlar da orta boy depremleri soğukkanlılıkla karşılıyor.

Dolayısıyla Japonya, deprem müdahale mekanizmaları, altyapı ve vatandaşların olası felaketlere hazırlanması konularında büyük çaba harcıyor.

Hükümet, izleme mekanizmalarına yoğun yatırım yapıyor.Bu mekanizmalardan biri de, 1952 yılında kurulan ve Japon Meteoroloji Ajansı bünyesinde yer alan Tsunami Uyarı Sistemi.Tsunami Uyarı Sistemi, altı bölgesel merkezde, karada ve denizde gerçekleşen sismik hareketleri inceliyor. Meteoroloji Ajansı, bu sistemi kullanarak herhangi bir depremden sonra üç dakika içerisinde tsunami uyarısı yapabilmeyi umuyor.

Radyodan tahliye talimatı duyuruluyor

Deprem olduğunda, büyüklük ve merkez bilgileri ulusal televizyonda yayınlanıyor, hemen sonra ise tsunami uyarısı yapılıp yapılmadığı belirtiliyor.Çoğu kent ve kasabada, acil durum bilgilerini duyurmak için kurulmuş hoparlör sistemleri var.Bazı kırsal bölgelerde ise, vatandaşlar yerel idareler tarafından dağıtılmış radyolardan tahliye talimatlarını dinleyebiliyor.

Çocuklara saklanma eğitimi

Çocuklar, okul yılları boyunca deprem sırasında sıralarının altına saklanmayı öğreniyor, yetişkinlere ise en yakın tahliye merkezlerinin neresi olduğu bildiriliyor.

Altyapı önlemleri

Büyük şehirlerdeki yüksek binalar, depremde sarsılmak yerine sallanacak şekilde inşa ediliyor ve böylece daha güvenli oluyorlar.Bazı yerel idareler, vatandaşların evlerini deprem güvenliği açısından denetleme hizmeti veriyor.

Kıyı bölgelerinden bazılarında depreme dayanıklı tsunami barınakları var; kimi bölgelerde ise su baskınlarını önlemek için setler inşa edilmiş.Belli bir büyüklüğün üzerindeki depremlerde ise nükleer santraller otomatik olarak çalışmayı durduruyor.

#Japonya
#deprem
#tsunami
5 yıl önce