Jandarma'da "Balyoz" gibi tasfiye

Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki terfi ve emeklilik kararlarına gelince; Buradaki değişimi anlamak için 15 Temmuz'dan beri yapılan atamaları özetlememiz gerekiyor...

Türkiye geçen hafta Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda kumpas davalarda yıllarca cezaevinde yatan 20 general ve amiralin terfi edip, TSK'nın kritik birimlerine atanmasını konuştu.

Bugün ise 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra tümüyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın terfi ve emeklilik listeleri açıklandı. Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının aksine Jandarmada, Balyoz kumpası mağduru subayların tasfiye edilmesi dikkat çekti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki atamalardan başlarsak; 15 Temmuz'dan sonra Tuğamiralliğe terfi eden ve Komutan Vekili olarak görev yapan Bülent Olcay Balyoz kumpasında hapis yatmış bir isimdi. Son kararname ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na Albay rütbesinden Tuğamiralliğe terfi ettirilen Ahmet Kendir atandı. Emekli olmayan veya emekliliğe sevkedilmeyen Olcay'ın ise kadrosunun bulunduğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na döneceği ve boş olan İstihbarat Başkanlığına getirileceği tahmin ediliyor.

BALYOZ'DAN KALAN İSİMLER

Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki terfi ve emeklilik kararlarına gelince; Buradaki değişimi anlamak için 15 Temmuz'dan beri yapılan atamaları özetlememiz gerekiyor.

15 Temmuz gecesi Karargâhta darbecilerle çatışan dört albay vardı; Ahmet Hacıoğlu, Nurettin Alkan, Güven Şağban ve Aziz Yılmaz. Bu isimlerden Hacıoğlu ve Yılmaz'ın özelliği, Balyoz kumpasında hapis yatmış olmalarıydı.

Hapisten çıktıktan sonra Albaylığa terfi ettirilen Balyoz kumpası mağdurlarından Kurmay Albay Hüseyin Topuz da 15 Temmuz'da Batman İl Jandarma Komutanıydı. O gece emrinde görev yapan, en güvendiği 5 askeri tarafından kaçırılıp, rehin alındı.

Bir diğer Balyoz mağduru Kurmay Albay Ali Demir'in ise darbeden sonra İstanbul İl Jandarma Komutanlığına atanması planlandı, ancak daha sonra bu atama iptal edilip, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı yapıldı.

Bu isimlerden Ahmet Hacıoğlu ve Nurettin Alkan 2016'da Tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Hacıoğlu, Bursa İl Jandarma Komutanı olurken, Alkan öğrenci ve personel alımında ana kaynak birimi olan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ne atandı. Geçen yılki kararname ile buradan pasif bir görev olan Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Başkanlığı'na kaydırılan Alkan, bu yıl da terfi ettirilmeden ABD'ye ataşe olarak gönderildi. Aynı şekilde Ali Demir de terfi ettirilmeden Azerbaycan'a atandı. Güven Şağban ise geçen yıl önce karargâhtan uzaklaştırıldı, ardından emekli oldu.

Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu; Bu yıl Tümgeneralliğe terfi etti. Ancak Karargâhta görevlendirilmesi beklenirken, Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı'na atandı.

Geçen yıl Batman'dan, Çanakkale Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na atanan Kıdemli Kurmay Albaylar Hüseyin Topuz ile yine geçen yıl Karargâhta pasif göreve kaydırılan Aziz Yılmaz ise son kararname ile emekliye sevkedilen “Balyoz”culardan oldu.

Balyoz kumpasında 3.5 yıl hapis yatan, açtığı davada 1 milyon 55 bin lira tazminat kazanmasıyla gündeme gelen ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra Antalya Alay Komutanlığı görevine getirilen Kıdemli Kurmay Albay Yusuf Kelleli de emekli edildi.

Özetle Azerbaycan'a gönderilen Ali Demir'i saymazsak, yeni kararname ile Jandarma'da kalan “Balyoz”cu komutanlar Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu ile Yarbay Özgür Ecevit Taşçı oldu.

JANDARMA'NIN YILDIZI

Yeni kararname ile Tuğgenerallikten Tümgeneralliğe terfi eden Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı Hüseyin Kurtoğlu da çok özel bir isim.

Kumpaslar döneminde İstanbul İl Jandarma Komutanıydı. 2011'de Silivri'de Jandarma görevlilerinin, “dolandırıcılık, rüşvet” suçlarından tutuklu bir kişiyi Tekirdağ'a babasının cenazesine götürdükten sonra gece evinde kalmasına izin vermeyip, hapse koyduğu, böylece “Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında dava açıldı. Davaya konu tutuklu, şikayetçi olmadığını söylese de Kurtoğlu 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bu kumpasın, MİT TIR'ları davasından tutuklanan Hamza Celepoğlu'nun İstanbul İl Jandarma Komutanı olmasının önünün açılması için düzenlendiği bildirilirken, dönemin Başbakanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in ilgilenip, yakından takip ettiği tek “kumpas” dosyası Kurtoğlu'nunki oldu.

Kumpasların ortaya çıkmasından sonra beraat eden Kurtoğlu, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'na atandı. Bu göreve Ali Demir'in planlandığını belirtmiştik; O günlerde bizzat Erdoğan'ın devreye girmesiyle, Demir'in yerine Kurtoğlu'nun getirildiği öne sürüldü.

Geçen yıl Tuğgeneralliği terfi edip, en kritik birimlerden Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanı olan Kurtoğlu, bu yıl da terfi aldı, ama aynı görevde kaldı. Görev değişikliği yapılması halinde Kurtoğlu'nun Doğu'ya gitmesi veya Karargâha geçmesi gerekiyordu.

Kurtoğlu'nun Başkanlığını yaptığı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Haziran ayı sonunda, bu kampüste 2 bin 190 metrekare alana inşaa edilen, 4 bin 300 kişinin aynı anda ibadet etmesini sağlayacak caminin Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı'nın da katıldığı bir törenle açılmasıyla gündeme gelmişti.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

terfi Asker jandarma TSK Balyoz FETÖ kumpas Emekli arşiv