Kemal Önderoğlu

Kemal Önderoğlu

milliyetege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Bırakın jeotermal santral açmayı, bir otun koparılması ya da bir taşın yerinden oynatılması bile iki milyon yılda oluşmuş doğal alana zarar verir” diye çağrıda bulundu

İçinde İzmir Kuş Cenneti’ni barındıran Gediz Deltası’nda 3 bin metrekarelik bir alanda 2 jeotermal kuyusu açılması için ÇED süreci başlatılması kararı, tepkilere neden oldu. Doğa harikası alanın geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası alanda 36 yıl akademik çalışma yapan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Üniversitedeki görevimden 3 yıl önce emekli oldum. Ancak İzmir Kuş Cenneti ile ilgili çalışmalarıma aralıksız devam ettim. İzmir’i seven herkesin açılacak kuyulara karşı çıkması gerekir. Çünkü arkasından ne geleceği belli değil” diye konuştu.
Ekolojik sistem yok olur
Bölgenin birinci derece SİT alanı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sıkı, “298 değişik kuş cinsi bulunuyor. Geçen yıl Kuş Cenneti kurudu. Özellikle kuzey bölümünde kaçak yapılaşmalar var. Bu konularda hiçbir şey yapılmadı. Bunlarla mücadele edileceğine, şimdi de jeotermal kuyuları açılması gündemde. Kuş Cenneti çok büyük zarar görecek. Milyonlarca yılda oluşan gözümüz gibi korunması gereken böyle bir alanda ekosisteme müdahale edilmesini anlamak mümkün değil. Bu girişim, alanın hem jeolojik yapısına hem de üstteki fiziksel bölümünde büyük zararlara yol açar. Bu alan uluslararası sözleşmelerle korunuyor. Bunun için 36 yıldır mücadele ediyoruz. İki milyon yılda oluşan bu bölgeden bir ot koparılması ya da bir taşın yerinin değiştirilmesi bile ekolojik sisteme zarar verir. Liman ya da plaj yapmak isteyenler bile oldu. Hatta imara bile açmak isteyenler oldu! Ben kulaklarımla bölgenin doldurulup imara açılması gerektiğini söyleyenleri bizzat duydum. İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin bir ayağı için de bu bölge düşünüldü. Ama mahkeme kararı ile iptal edildi. Şimdi de jeotermal kuyuları açılması gündemde. Arkasından ne geleceği belli değil. Mutlaka karşı çıkılması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İzmir’i seven herkes bu projeye karşı çıkmalı
ÇED süreci başladı

Haberin Devamı

İzmir Kuş Cenneti’nde iki adet jeotermal kuyusu açılması için ÇED süreci başlatıldığı ortaya çıktı. Çevre İl Müdürlüğü’nün yayınladığı ÇED dosyasında, kuyuların 3 bin metrekarelik bir alanda faaliyet göstereceği belirtildi. Dosyada, “Özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip sulak alanların korunması sözleşmesi (RAMSAR Sözleşmesi)’ uyarınca koruma altına alınmış bir sulak alan olan Gediz Deltası, KSK1 çalışma alanına kuş uçuşu yaklaşık 260 metre, KSK-2 çalışma alanına 110 metre mesafededir” ifadeleri de dikkat çekti. Sondaj çalışmaları iki ay boyunca her gün 24 saatlik sürede iki vardiya halinde yapılacak.