28 Şubat 2020 06:22
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2020 10:45

Göçmen ve mülteciler sınırlara yürüyor, engellemeler sürüyor

İdlib’deki hava saldırısından sonra “Avrupa sınırında mültecilerin geçişi durdurulmayacak” haberinin ardından mülteciler sınır kapılarına gidiyor.

İzmir'den Yunan adalarına geçmek için sahilde bekleyen mülteciler

Fotoğraf: Yusuf Soykan Bal / AA

Paylaş

Suriye’de yapılan hava saldırısı ve 33 askerin hayatını kaybetmesi üzerine 27 Şubat akşam saatlerinde “Türkiye Avrupa sınırında mültecilerin geçişini durdurmayacak” açıklaması geldi. Açıklama ile birlikte hareketlenen göçmenler ve mülteciler Edirne’de sınır kapısı Kapıkule’ye yöneldi. Kaynağı belirsiz araçların da mültecileri taşıdığı gelen bilgiler arasında. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batı'ya hareketi İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde sürebilir" dedi.

"SIĞINMACILARIN BATI'YA HAREKETİ İDLİB'DEKİ DURUMUNA BAĞLI"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, İdlib’deki gelişmelerin Türkiye üzerindeki göç baskısını artırdığını öne sürerek "Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir" dedi. Aksoy, "İdlib’de yaşanan ve yüz binlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmeler, ülkemiz üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırmıştır" ifadesini kullandı.

Aksoy, şunları kaydetti:

"Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur."

MÜLTECİLER SINIR KAPISINA GİTTİ

NTV canlı yayınına takılan görüntüler ise skandal niteliğinde. Canlı yayında konuşan bir mülteci kadın kendilerinin otobüslerle bedavaya sınıra getirildiğini söylerken, kapıdaki görevlilerin kendilerini denize yönlendirdiğini ifade etti.

NTV’ye konuşan mülteci kadının anlattıkları: “Saat birde haber geldi. Dedi sınır kapıları açılmış geçebilirsiniz. Ondan sonra orda otobüsler bekliyorlardı. Bizi buraya kadar bedava getirdi yani. Ondan sonra burada bıraktı bizi. Şimdi sınır kapısına gidiyoruz. Orda jandarma arkadaşlar diyor ki; geçemezsiniz, burada kapılar kapalı. Ama denizden diyor geçebilirsiniz. Şimdi siz düşünün; bu kadar millet, bu kadar çocuklar denizden nasıl geçebilir? Gemi de yok, hiçbir şey yok nasıl geçebilirler?​”

NTV muhabirinin ‘Size birileri mi buraya gelin dedi?​” sorusuna ise mülteci kadın şu cevabı verdi: “Bize sınır kapıları açık dediler, biz de apar topar geldik buraya.”

MUHABİR DE DOĞRULADI

Sınır kapısında canlı yayın yapan NTV muhabiri ise Afgan mültecileri göstererek şu ifadeleri kullandı: “Onlar haberi aldıktan sonra yani sınır kapılarının açıldığı ve Türkiye’nin, Türk yetkililerin giriş çıkışlara herhangi bir engel koymayacağı haberini aldıktan sonra, bavullarını çantalarını topladılar ve buraya kapıkule sınır kapısına geldiler. Kapının ötesi Yunanistan. Onlara ‘Nasıl geldiniz’ diye sorduk. ‘Afgan dernekleri otobüslerle Afgan mültecileri buraya getirdiler. Sınır kapısındaki yetkililer, kapıdan girişiniz yasak kapıdan giremezsiniz. Ancak diğer yoldan nehir veya ormanlık alandan geçiş yapılacağını’ söylediler. Tabii bunlar resmi bilgi değil, Afgan mültecilerin aktarımı.  Hava şartları olumsuz ve karanlık, sabahı bekleyecekler…"

Öte yandan, NTV Twitter hesabından paylaştığı videoyu kaldırdı.

İZMİR'E MÜLTECİ AKINI

Bakırçay Ajans Muhabiri Oben Ulu’nun verdiği bilgiye göre İzmir Salihleraltı'da 200’ün üzerinde Suriyeli mülteci Yunan adalarına geçmek için toplandı. Bademli, Hayıtlı ve Killik’te de mülteci yığılmalarının yaşandığı belirtildi. Dikili’de de sabahın erken saatlerinde sahillere gelen 160 mülteci, Yunanistan'a geçmek için toplanmaya başladı.

Anadolu Ajansı ise Avrupa’ya ulaşmak isteyen 15 mültecinin şişme botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçtiğini duyurdu. Bu şekilde Yunanistan'a geçmeye çalışan mültecilerin sayısının artması bekleniyor.

"ÇİRKİN PAZARLIK TEHLİKELİ BOYUT ALDI"

Evrensel'e açıklamada bulunan İzmir Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, “İnsanları tehdit unsuru, pazarlık unsuru olarak kullanmak zaten ahlaken yanlış bir iş. Büyük insanlık felaketleri yaşanmasından korkuyorum. Uzun zamandır mültecileri pazarlık ve tehdit unsuru olarak kullanıyorlar, bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dernek olarak halkların dostça, birbirini anlayarak yaşamasını desteklediklerini söyleyen Reinart, “Bu yapılan çirkin pazarlığın insanlar üzerinden yapılması çok tehlikeli bir şey. Bilgi kanalları da bir açılıyor bir kapanıyor. Yanlış ya da eksik bilgi var. Sağlıklı bilgiye ulaşmak da hepimiz için zor. Bunun çok tehlikeli ve acı hamleler olduğunu düşünüyorum, çok endişeliyiz” diye konuştu.

YUNANİSTAN SINIRI OTOBÜSLE KAPATTI, GİRİŞ ÇIKIŞLARI DURDURDU

Türkiye'nin mültecilere 'açık kapı politikası' uygulayacağı iddiasının ardından yollara düşerek sınırı geçmeye çalışan mültecilere sınırda müdahale edildi. Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki yoğunluk üzerine Pazarkule Sınır Kapısı'na giden bazı mülteciler buradan çıkış yaparak Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı'na yaya olarak gitti. Ancak Yunan askerleri, tampon bölgeye otobüs çekerek mültecilerin girişine izin vermedi.

Yunan askerleri tampon bölgeyi otobüs çekerek kapatırken, mültecilere ülkeye giremeyeceklerini söyleyerek, Türkiye'ye geri dönmeye ikna etmeye çalıştı. Yunan askerleri zaman zaman göçmenleri korkutmak için ses bombaları kullandı. Yunanistan'a alınmayan göçmenler ise çantalarını yerlere bırakarak, tampon bölgede bekleyişlerini sürdürüyor.

Mültecilerin bekleyişi üzerine Yunanistan Pazarkule Sınır Kapısından ülkeye giriş ve çıkışları durdurdu. Yunan askerleri, güvenlik gerekçesiyle yaya ve araçlarla gelenlerin ülkeye sokulmayacağını duyurdu.

Pazarkule ile Kastanies Sınır Kapısı arasındaki tampon bölgede bekleyen mültecilere Yunanistan polisleri tarafından gaz ve ses bombası atıldı. Şiddetli sesle irkilen mülteciler ormanlık alana doğru kaçtı. Bazı mülteciler gözyaşlarını tutamadı.

EDİRNE PAZARKULE SINIR KAPISINDA DA YOĞUNLUK

Edirne'de bir grup mülteci de Yunanistan'a gitmek için Pazarkule sınıra yürüyor. Edirne'ye gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 mülteci, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan'a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçti. Mülteciler Karaağaç Mahallesi'nden Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaşmak için yürüyüşlerini sürdürüyor. Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu mülteci ve göçmenler, İdlib'deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan'a geçmek için Edirne'ye geldiklerini söyledi.

ÇANAKKALE

Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler Çanakkale’de sahillere gelmeye başladı. Mülteciler Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki sahillere geldi. Yunanistan'ın Midilli adasına geçmek isteyen mülteciler Yeşil Liman, Babakale ve Kadırga Koyu gibi noktalarda toplanmaya başladı.

BULGARİSTAN SINIRINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen sığınmacıları durdurmama kararı aldığı yönündeki açıklamalardan sonra Bulgaristan, Türkiye sınırında ek güvenlik önlemleri aldı.

Bulgaristan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, NATO çerçevesinde Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etti.

İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıklayan Borisov, sabah erken saatlerinde sınıra ek jandarma birlikleri gönderildiğini belirtti.

Türk sınır birliklerinin sığınmacıları durdurmamasının endişe verici olduğunu dile getiren Borisov, Erdoğan'la yapacağı telefon görüşmesinde sığınmacılarla ilgili anlaşacakları yönünde ümitli olduğunu vurguladı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım kredi borçlusu çiftçilere icra takibi

SONRAKİ HABER

Hükümetin rüyası: Türkiye 2019’da yüzde 0,9 büyüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...