21 Ağustos 2019 13:56
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2019 13:11

İzmir'den orman tepkisi: Yanan alanların imara açılmaması için mücadele edeceğiz

İzmir Karabağlar'da 3 günün sonunda kontrol altına alınabilen orman yangınlarıyla ilgili İzmir'den tepki: Yanan alanların imara açılmaması için mücadele edeceğiz.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir'de 3 günün sonunda kontrol altına alınabilen orman yangınlarıyla ilgili İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) yazılı açıklama yaptı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Ağaç dikmede Guinness rekorlar kitabına gireceğiz" sözlerinin de eleştirildiği EGEÇEP açıklamasında, "Oysa bir orman yüzlerce yılda yetişiyor. Ağaç dikmekle orman olmuyor. İçindeki tüm yaşamla birlikte orman bir ekosistemdir. Tüm canlıların yaşam alanlarıdır. İklim yıkımına karşı en önemli varlıklarımızdır. Yanan, yok edilen ormanların tekrar eski halini alması yüzyıllar sürmektedir. Ormanlarımızın korunması, önceden koruyucu tedbirlerin alınmış olması ve yangın çıkması halinde en etkili söndürme yollarına hızla başvurulması daha önemlidir" ifadelerine yer verildi. 

Açıklama şöyle devam etti; "Gerek bu yangının çıkış nedeni gerekse söndürülmesindeki hata ve ihmaller bir an önce açıklığa kavuşturulmalıdır. Yetkililer hesap vermelidir. Başta bakan olmak üzere, yangında sorumluluğu ve ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma ve Meclis araştırması açılmalıdır. EGEÇEP olarak bu yangında zarar görmüş alanlar üzerinde olası madencilik, imara açılma vb. gibi girişimlerin kesinlikle karşısında olacağımızın ve böylesi girişimleri engellemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. 

İZMİR EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: TASARRUF DENİLEREK EKSİLEN PERSONEL SAYISI DOLDURULMALIDIR

İzmir özelinde büyük yangınların genel olarak Ağustos ayında çıktığı ifade edilen açıklamada, "Bu tarihlerde ve meteorolojik olarak riskli zamanlarda alarm halinde olunmalıdır. Yangın önlemeye dönük halkın bilinçlendirilmesine yönelik eğitimlere önem verilmelidir. Yangın sezonundan önce orman yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinin bakımları eksiksiz olarak yapılmalıdır. Kullanılmakta olan ilk müdahale aracı, arozöz, su tankı, helikopter, paletli traktör, greyder vb araçlar bakımlı ve sürekli çalışır halde olmalıdır. Belirtilen araçlar belli sayıda kadrolu personel ile çalıştırıldığından hiçbir şekilde kadrosu eksik araç göreve çıkarılmamalıdır. Son yıllarda tasarruf tedbirleri veya devletin küçültülmesi uygulamasına paralel olarak yer ekiplerindeki personel sayıları eksilmiş, hatta bazı ekiplerin personel sayısı neredeyse yangına müdahale edemeyecek miktara düşmüştür. Bu ekiplerin kadroları derhal doldurulmalıdır" denildi.

HDP İZMİR İL ÖRGÜTÜ: S400 DEĞİL YANGIN UÇAKLARI SATIN ALINSIN

HDP İzmir İl Örgütü, İzmir'de 3 günün sonunda kontrol altına alınabilen orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Ülkenin ve dünyanın gözleri önünde İzmir adeta yangına teslim edildi. Yetersiz ekip ve araçlarla müdahale edilen yangınlar yüzlerce dönüm orman ve sayısız canlının yok olmasına neden oldu" denildi.

Ülkenin  ekonomik kaynaklarının silahlanma için kullanıldığını belirtilen açıklamada, "Son olarak Rusya'dan alınan S400'ler için milyonlarca dolar harcayan saray rejimi, ülkenin dört bir yanında özellikle yaz aylarında çıkan orman yangınları için gerekli önlemleri almayarak ve yangın uçakları almak yerine yangın söndürme ihalesini yangın söndürme uçağı bile olmayan bir firmaya vererek ormanların yok olmasına da seyirci kalmaktadır" denildi.

“İKTİDAR YANDAŞLARINA YENİ RANT ALANLARI MI AÇMAK İSTİYOR”

“İzmir başta olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki orman yangınlarına yönelik iktidarın bu uygulamaları kamuoyunda sıkça dillendirilen bir soruyu gündeme getirmektedir.Biz de soruyoruz. İktidar yanan orman alanlarını yapılaşmaya açarak yandaşlarına yeni rant alanları mı açmak istiyor” denilen açıklamada,"HDP İzmir İl örgütü olarak öncelikle yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması için kamuoyunda oluşan taleplerin destekçisi ve takipçisi olacağımız" ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'ten savunma: Mücadeleden kaçmadık

SONRAKİ HABER

AİHM’den, Wikipedia savunması için Türkiye’ye 31 Ekim’e kadar süre

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...