• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’de her isteyen yolcu taşımacılığı yapamaz ZEKERİYA MUTLU

İzmir'de her isteyen yolcu taşımacılığı yapamaz

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2015, 00:00
Bir süre önce talihsiz kardeşimiz Özgecan Aslan'ın katledilmesi, Türkiye'de 7'den 70'e herkesin yüreğine ateş düşürmüştür. Özgecan Aslan'ın öldürülmesi ile kadınlara uygulanan şiddete yönelik tepkiler ve protestolar çığ gibi büyümüş, ülke geneline yayılmıştır.
Bu vesile ile, öncelikle Özgecan Aslan'ın katledilmesini buradan bir kez daha nefretle kınıyor, talihsiz kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz.

ŞOFÖR TANITIM KARTI
Yaşanan korkunç olay, yolcu taşımacılığının önemini gündeme getirmiştir. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz ki, İzmir'de her önüne gelen, her ehliyeti olan yolcu taşımacılığı yapamamaktadır.
Büyükşehir Belediyesi'nin ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin koordinesi altında UKOME nezdinde alınan kararlar, yolcu taşımacılığı yapan odalarımız tarafından kararlı bir şekilde uygulanmaktadır.
Buna göre İzmir'de yolcu taşımacılığı yapacak şoför adaylarının, Şoför Tanıtım Kartı sahibi olmaları gerekmektedir.
Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu kartı almak için şoförler Psikoteknik eğitim almaktadır. Ayrıca bu arkadaşlarımız uyuşturucu bağımlılık testine girmektedirler.
Öte yandan karta sahip olmak isteyen şoförlerin sabıka kaydının temiz olması gerekmekte ve aldığı trafik cezalarının dökümü bile kontrol edilmektedir.
Yani uyuşturucu kullandığı tespit edilenlere ya da sicili temiz olmayanlara Şoför Tanıtım Kartı verilmemekte, dolayısıyla bu gerekleri yerine getiremeyenler minibüslerde, servislerde, taksilerde çalışamamakta, yolcu taşıyamamaktadırlar.

ODALARIN TEDBİRLERİ
Bu uygulama İzmir'de bir yıldır sürdürülmektedir ve bu kapsamda on bine yakın şoföre kimlik kartları verilmiştir. İzmir Birliği'nin koordinasyonu altında 7 bin 550 Şoför Kimlik Kartı Belgesi düzenlenmiş, odalar da kendi eğitim çalışmalarıyla 2 binin üzerinde üyesine kimlik kartı vermişlerdir.
Ne yazık ki, bu uygulama Türkiye'nin her yerinde yapılmamaktadır. Kanaatimizce, son derece önemli tedbirler içiren bu sistemin ülke geneline yaygınlaştırılması bu tür üzücü olayların önlenmesi için önemli bir adım olacaktır.
Bu noktada ilgili odalarımızın kararlılıkla bu kuralları uyguladıklarını ve kendi bünyelerinde de önemli tedbirler aldıklarını hatırlatmakta yarar görüyoruz.
Son dönemde dikkatleri üzerine toplayan taksici ve minibüsçülerimizden örnek vermek gerekirse;
- İzmir Şoförler Odası Türkiye'nin en gelişmiş uydu takip sistemini kentimizde uygulamaktadır. Odaya kayıtlı 2824 takside Alarm Butonu, Araç Uydu Takibi ve Navigasyon sistemleri bulunmakta, hem sürücünün hem yolcunun güvenliği için 7 gün 24 saat araçlar takip edilmektedir. Sistemin Türkiye'de ilk kez İzmir'de uygulanmasının ardından diğer bazı illerde de aynı sistemin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca Psikoteknik kurslarının yanında oda üyelerine yabancı dil kursları da düzenlenmektedir.
- İzmir Minibüsçüler Odası'na kayıtlı 1117 hatlı minibüsün yüzde 70'inde kamera bulunmaktadır. Ayrıca minibüsler GPRS sistemi ile oda hizmet merkezinde ve bazı duraklarda izlenmekte, araç takip sistemi ile güzergah dışına çıkan araçlar bile kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Özetle, İzmir'de şoför esnafı taşıdığı yolcunun güvenliğini kendi namusu olarak görmektedir. Umarız yolcu taşımacılığı üzerine İzmir'de yapılan örnek çalışmalar Türkiye'nin her iline yayılır, kadına şiddet olaylarının önü alınır ve insanlarımızın bu konudaki duyarlılığı ve farkındalığı artar.

Şoför Tanıtım Kartı için istenilen belgeler:
1- Ehliyet Fotokopisi
2- Psikoteknik Belge Fotokopisi
3- Uyuşturucu ve Keyif Verici Madde Test Sonucu
4- Sabıka Kaydı
5- Trafik cezalarının dökümünü gösterir ehliyet sorgulama belgesi
6- 2 adet Fotoğraf
7- SRC Belge Fotokopisi
8- Eğitim Seminerine Katılım Belgesi
9- Sosyal Güvenlik Durumunu Gösterir Belge
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA