HABERLER>YAŞAM
18 Ocak 2018 Perşembe - 08:51

İzmir'de '100 kilometre' kabus! Denizle kara birleşti... Fırtına ne zaman bitecek?

İzmir'de hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Kordon kıyılarında yükselen sular, fırtınanın da etkisiyle taşınca, kara ile deniz birleşti. Fırtınanın saat 21.00 sularında duracağı tahmin ediliyor. Aliağa'da bir gemi ise sürüklenerek karaya oturdu.

İzmir de  100 kilometre  kabus! Denizle kara birleşti... Fırtına ne zaman bitecek?

Kentte, gece boyunca yağmur yağarken, sabah saatlerinde de sağanak, dolu ve fırtına etkili oldu. Yağmur ve fırtınanın şiddetini artırması üzerine işe gitmek için evlerinden çıkanlar, yollarda güçlükle yürüdü. Caddelerde, uzun araç kuyruklarının oluştuğu görüldü. Fırtınanın etkisiyle Konak Belediyesi'nce yılbaşı kutlamaları için yaptırılan süslemelerden Alsancak'taki ışıklı kemer devrildi. Narlıdere İnönü Mahallesi'nde de bir ağaç, park halindeki aracın üzerine devrildi.

- DİKİLİ'DE TEKNELER BATTI!

- İZMİR'İN TURİZM MERKEZİ PERİŞAN!

FOTO GALERİ: İZMİR YAĞMUR VE RÜZGARLA BOĞUŞUYOR

- İZMİR'DE ŞOK VİDEO: DENİZ, KORDON'U BÖYLE YUTTU!



KORDON'DA İŞ YERLERİNİ SU BASTI
Saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtınayla İzmir'in önemli noktalarından Alsancak Gündoğdu Meydanı kıyısında, yükselen deniz taştı. Dev dalgalar oluşurken, sular, cadde ve sokakları göle çevirdi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Kordon'da, çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri, ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı; ancak başarılı olmadı. Cadde ve sokakların göle dönüştürdüğü bazı yerlerde de ilginç görüntüler ortaya çıktı. Deniz kenarındaki sokak köpeği, suların yükselmesi ve karayla birleşmesiyle denizin üzerinde duruyormuş gibi bir görüntü oluştu. Etrafı sularla çevrili köpek, bir süre hareket etmedi. İtfaiye ekipleri, rögar kapaklarını açarak, suyu tahliye etmeye çalıştı. Kapakların açılmasıyla da kenti yoğun koku sardı.

 

ALİAĞA'DA, GEMİ KARAYA OTURDU
İzmir'de, sabah saatlerinde etkisini artıran sağanak ve zaman zaman hızı 100 kilometreyi bulan fırtınada, Aliağa'da yük gemisi sürüklenerek, karaya oturdu. Türk bayraklı, 'M/V Sinan Nabioğlu' isimli, 10 metre genişliğinde ve 60 metre uzunluğundaki yük gemisi, Nemrut Limanı'nda sabah saatlerinde karaya oturdu. Hurdaya gideceği açıklanan gemide personelin bulunmadığı açıklandı.



'TRAFİK KAPATILSAYDI DAHA AZ SU BASARDI'
Kordon'da bulunan ve İzmir Ticaret Odası'nca (İZTO) yeni yaptırılan akıllı binaya sabah saatlerinde gelen çalışanlar, ayaklarından bellerine kadar mavi ve siyah renkli çöp poşetlerini geçirmek zorunda kaldı. Su tahliyesi konusunda iş yeri sahipleriyle belediye ekipleri arasında tartışma da çıktı. Pantolonlarını dizlerine kadar sıyıran bir çalışan, "Görüyorsunuz halimizi değil mi? Para kazandığımız yer mahvoldu. Ne olur, yardın edin" dedi.

'GEL GİT DEĞİL, DENİZ KABARMASI'
İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan fırtınadan dolaylı Kordon'da denizle karanın birleşmesi, kentteki birçok kişinin zihnine 'tsunami', 'gel-git' gibi olayları getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gündüz, yanıt verdi. Yaşanan olayın rüzgardan kaynaklı deniz kabarması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgarın sürekli aynı yöne esmesi suyu bir yere yıkabiliyor. Belli yönde çok uzun süre rüzgar eserse bu durum yaşanabilir. Havuzda bile rüzgarın aynı yönde esmesi bir yönde birikmeye neden olur. Körfezi de havuz gibi düşündüğümüz zaman poyraz suyun kıyıya doğru yığma yapmasına neden oldu. Suyun yükselme nedeni tamamen rüzgar kaynaklı, tsunami ya da gel git kaynaklı değil. Tsunaminin nedeni depremlerdir. Deprem olacak ki o dalga yaratsın sonrasında da su baskını olsun. Ancak böyle bir depremden söz edemiyoruz. Gel git olayı da Türkiye'de etkili olan bir durum değil o daha çok okyanuslarda olur."



Kordon'daki iş yeri sahiplerinden Emre Bozok, "Sağanak durmuştu; ama şiddetli fırtınadan dolayı dalgalar, her yeri suyla kapladı. Dükkanın içine, belimize kadar su doldu. Nargileleri bulmakta zorlandık" diye konuştu. 

İş yeri sahibi İsmail Akbulut ise "Büyük çaresizlik yaşadık. Bir anda fırtına çıktı. Ardından su, iş yerine geldi. Araçların hızla geçmesi de baskında etkili oldu. Kordon'da trafik, kapatılsaydı iş yerlerini daha az su basardı" dedi. 

Su baskınlarından sonra Kordon'a çok sayıda itfaiye ve AKS aracı gönderildi; ancak boyu zaman zaman 5 metreyi bulan dalgalar nedeniyle ekiplerin bölgedeki müdahaleleri etkili olmadı. Yağmur, metrekareye Güzelyalı'da 9.8 kilogram, Çiğli'de 5.4, Gaziemir'de 10.4 ve Karaburun'da 29.7 kilogram olarak düştü.

SAAT 21.00'DA DİNMESİ BEKLENİYOR
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından olumsuz hava koşullarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, kentte denizin kabardığı, suların yükseldiği, dalgaların boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin ise 103.3 kilometreye kadar yükseldiği belirtildi. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi. Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş'ta toplam 11 adet ağaç devrildi. Narlıdere ve Balçova'da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı. Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon'da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü. Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi."

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise deniz ulaşımında da kesintiye neden olan fırtınanın saat 21.00'de sona ereceğini duyurdu. Fırtınanın, kısa süre daha iç kesimlerde etkili olacağı belirtildi.

SEFERLER NORMALE DÖNDÜ
Etkili olan fırtına nedeniyle iptal edilen vapur seferleri normale döndü.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, bu sabah saatlerinde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle iptal edilen vapur seferlerinin, saat 16.00'da tüm hatlarda yeniden başladığı belirtildi.

Saat 14.10'da arabalı vapur, 15.00'ten itibaren de Konak hariç diğer iskelelerde yolcu gemisi seferlerini başlatan İZDENİZ, Konak iskelesindeki hasarın da tamamlandığını ve bu iskelede de seferlerin 16.00 itibarıyla normale döndüğünü bildirdi.

RÜZGAR DEMİR SÜSLEMEYİ DEVİRDİ
Öte yandan gece şiddeti artan rüzgar nedeniyle Konak Belediyesi’nin yılbaşı kutlamaları çerçevesinde yaptığı süslemelerden olan Alsancak’taki Şevket Özçelik Sokak’ta bulunan ışıklı kemer, gece saatlerinde devrildi. Gazi İlköğretim Okulu'nun köşesinde bulunan ve gündüz saatlerinde binlerce kişinin geçtiği sokaktaki kemerin gece devrilmesi olası bir faciayı önledi. Konak Belediyesi zabıta ekipleri, kemerin etrafına güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.



BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada kentte denizin kabardığını, suların yükseldiğini dalga boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin de 103.3 kilometreye kadar yükseldiğini belirtdi. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:

"Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi. Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş'ta toplam 11 adet ağaç devrildi. Narlıdere ve Balçova'da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı. Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon'da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü. Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi.

YAĞMUR 3 GÜN DEVAM EDECEK
Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada yağışlar haftasonu boyunca devam edecek. (DHA, Haber Merkezi)

 
Manisa'da kanlı düello: Yaralılar var!
 
Kasap reyonuna giden şaşırıyor... Bu ilk kez yaşanıyor!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 19 Ocak 2018 Cuma 01:29

Tacettin Şenel ben espri yaptım. SEN BELEDİYE Yİ ELEŞTİRİYORUM. SANDIN. ELBETTE BİR AFAD. AMA YERİ GELİRSE BELEDİYE DE ELEŞTİRİLEBİLİR.

Yorumu oyla      11      5  
öz hakiki izmirli 18 Ocak 2018 Perşembe 19:39

deniz olan yere yetmemiş deniz getirmiş büyükşehir belediyesi...hizmet budur...

Yorumu oyla      12      5  
Tacettin Şenel 18 Ocak 2018 Perşembe 18:15

Yorumlar gerçekten ilginç. hele Işık dikicigil in yorumları daha da ilginç. Yahu sanki 100km lik fırtınayı belediye çıkarttı. bukadar yüklenmek anlamsız.60 senedir izmiri deniz bastıgını hiç görmemiştim demekki anormal bir durum olmuş.

Yorumu oyla      11      5  
Nurizade 18 Ocak 2018 Perşembe 18:13

21 Şubat 2003 te de buna benzer bir olay olmuştu.Hava günlük güneşlik iken birden bire öğleye dogru çıkan fırtına nedeniyle Karşıyaka çarşısına kadar deniz yükselmişti.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 18 Ocak 2018 Perşembe 16:55

MELİH GÖKÇEK ANKARA YA DENİZ GÖTÜREMEDİ. BİZ İZMİRLİLER ŞANSLIYIZ DENİZ AYAĞIMIZA GELİYOR. İSTERSEK İZDENİZ FERİBOTLARINI KADİFEKALE YE BAĞLARIZ. BİZ İZMİRLİYİZ. GÖLGE ETMEYİN ...

Yorumu oyla      15      10  
Işık Dikicigil 18 Ocak 2018 Perşembe 16:53

ÖZGÜRLÜK HEYKELİ OLMUŞ . BİZİM DE VAR: ))) ABD KISKANACAK BATI BİZİ KISKANACAK:)

Yorumu oyla      14      11  
ahmet 18 Ocak 2018 Perşembe 15:34

aziz başkan sualtı timi kuracakmış,rahat olun..

Yorumu oyla      14      16  
Lombak 18 Ocak 2018 Perşembe 15:30

Ben trol değilim. O zaman bu manzara gerçekten göğus kapartıyor diyeyim. Notu halkımız versin.

Yorumu oyla      17      12  
doğanın önüne geçemezsiniz 18 Ocak 2018 Perşembe 13:36

zmir körfezi yapı itibariyle kapalı bir koydur. balçova sırtlarından kara bulutları görürseniz kesin yağmur gelir, fırtına çıkmadan önce 15 dk kadar batı rüzgarları eser. ne olursa o batı eserken olur. körfezdeki deniz suyu seviyesi karşıyaka da azalır, alsancak tarafında artar. şuna benzer, tabağa koyduğunuz suya sert bir şekilde üfleyerek taşırmak gibidir. deniz taşar. alsancağı su basar. ne olursa bu 15 dk da olur.

Yorumu oyla      19      5  
Merkez 18 Ocak 2018 Perşembe 12:25

Vah İzmir''im vah...

Yorumu oyla      13      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Asır'a büyük geçmiş olsun
Konak'ta meydana gelen trafik kazasında Yeni Asır Gazetesi'nin Haber Müdür ...
WhatsApp beklenen özelliğe kavuştu
WhatsApp kullanıcılarının uzun süredir beklediği güncelleme geldi. WhatsApp'ın ...
Turan Özdemir son kez İzmir'de sahnede...
İstanbul'daki evinde kalp krizi sonrası hayatını kaybeden sinema ve tiyatro ...
 
İzmirli Makedon Göçmenleri yeniden 'Şenay' dedi
İzmir Makedonya Göçmenleri Derneği başkanlığına Medat Şenay yeniden seçildi.
İzmir'de 'Eğitim 4.0' yolculuğu başladı
Geleceği Paylaş sivil insiyatifi, İzmir Educators Network (IEN) SENTEZ ...
Foça'da yol tepkisi: 2 günde binlerce imza!
Foça'yı, İzmir-Çanakkale Karayolu'na bağlayan ve sathi kaplama (mıcır ...
 
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
İzmir'de kış yüzünü iyice gösteriyor. Sıcaklıklarda düşüş yaşanırken bu hafta 3 gün yağış var
İzmirli Ecrin'den yürekleri ısıtan davranış
İzmirli Ecrin'den yürekleri ısıtan davranış
İzmir, Zübeyde Ana'yı andı... 95. yılda aynı özlemle...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva