Haber/ Gökçe ADAR

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atama kararını protesto etmek amacıyla İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Eyleme izin vermeyen polis, avukatları müdahale ederek 26'sı avukat 27 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan avukatlar; Bahattin Özdemir, Fırat Sandalcı, Fatma Demirer, Zafer İncin, Mecit Yıldırım, Nezan Akın, Şükran Eroğlu, Sozdar Ortaç, Mehmet Baran Selanik, Dilan Gündüz, Hatice Aslan Atabay, Yunus Emre Güneş, Sadiye Unutur, Leyla Çelik
Ferhat Konur, Emel Diril, Veysi Çetin, Şule Hizal Arslan, Erdoğan Akdoğdu, Aysun Kilivan Sidal, Gül Kireçkaya, İmdat Atas, Nergiz Tuba Arslan, Hazal Aydın, Ertan Güngör, Oktay İnce.

Gözaltına alınan avukatlar arasında yer alan Mehmet Baran Selanik, "Kayyum atamaları da buna karşı söylenecek sözü kesmek de faşizmdir" dedi. Öte yandan, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Deman Güler ise, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel'in Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştüğünü söyledi. Güler, "Özkan Başkan savcıyla görüşüyor. Sanıyoruz, olay anındaki görüntüler izlenecek ve konuya dair karar verilecek" ifadelerini kullandı.

Yücel: Gerekeni yapacağız

İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel, “Bugün ifade özgürlüğünü kullanarak kayyum atamalarına tepki göstermek isteyen arkadaşlar polisin müdahalesiyle karşılaşılmış, 6 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Bu durum siyasi iktidarın muhaliflerin sindirme amacıyla gerçekleştirdikleri işlemlerin bir görüntüsüdür. Kayyum atamalarına karşı yapılan açıklamalar; sürekli olarak polis terörüyle bastırılmak yoluna gidilmektedir” diye konuştu. Yücel, konun takipçisi olacaklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Biz, İzmir Barosu olarak, kayyum atamalarının olduğu gün, atamaların demokrasiye karşı bir darbe olduğunu söylemiştik. Meslaktaşlarımıza karşı yapılan bu davranışları kınıyoruz. Bu olayın takipçisi olacağımızın sorumlu kişilerin cezalandırılması için gerekeni yapacağımızı paylaşıyoruz.”

Müdahale izleri mevcut

Polis müdahalesiyle karşılaşan avukatlardan Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şube Sekreteri Av. Erdoğan Akdoğdu da, açıklama öncesi polislerin avukatları tehdit ettiğini söyleyerek, birçok avukatın bedeninde müdahale izlerinin olduğunu söyledi. Akdoğdu, şu ifadeleri kullandı: “Vestier önüne cüppe almaya gittğimizde bizi taciz etmeye başlamışlardı. Açıklamayı yaptırmayacaklarını söylemişlerdi. Bizde, bunun bir demokratik hak olduğunu, Valilik yasağının yasal bir emir olmadığını ve polisin buna uymaması gerektiğini şube amirlerine söylemiştik. Birçok avukat arkadaşımızda olduğu gibi benimde kolum ve boynumda izler mevcut. Uğradığımız sert bir müdahaleydi.” Av. Mehmet Baran Selanik ise, “Kayyum atamaları da buna karşı söylenecek sözü kesmek de faşizmdir” dedi. Gökçe ADAR

Baro özgür kürsü kurdu

Kayyum atanması sonrası İzmir’de yapılmak istenen her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünü 10 gün süreyle yasaklanmış, İzmir Barosu da yasağın iptaline ilişkin idare mahkemesine başvurmuştu. İzmir Barosu’nun tepkisi bununla da sınırlı kalmadı. İzmir Barosu, yurttaşların kısılmak istenen sesine sahip çıkmak, şiddet ve nefret içermeyen her sözün değerli olduğunu belirtmek ve fikirlerini özgürce ifade etme olanağı yaratmak için baro binası önüne sabit şekilde kalacak bir 'Özgür Kürsü' kurdu.