Dolar 32,5583
%0.22
Euro 34,9219
%-0.14
Altın 2.440,690
%0.18
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Milletvekilleri erken seçim için ne dedi'

İzmir Milletvekilleri erken seçim için ne dedi'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, erken seçim çıkışı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacağını açıklamasıyla ülke gündemi bir anda değişirken, İzmir milletvekilleri, kararı değerlendirdi. CHP'liler 'Baskın' ve 'OHAL' gölgesinde değerlendirmeleri yaparken, AK Partili vekiller, ülke yararı açısından erken seçimin zorunlu olduğunu savundu. İzmir Milletvekillerinden ‘24 Haziran’ değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 18.04.2018 - 16:42

HALİDE DEMİR POLATLI - HALİT UMUTOĞULLARI / EGEPOSTASI – Ülke gündemini bir anda değiştiren ve Ankara’da siyasi trafiği baş döndüren hıza ulaştıran erken seçim açıklamasına İzmir milletvekillerinden çarpıcı değerlendirmeler geldi.

İzmir Milletvekilleri erken seçim kararı ve 24 Haziran tarihi için şu değerlendirmelerde bulundu: 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ: Ülkemize hayırlı uğurlu olsun.

CHP Milletvekili Mustafa Balbay: 24 Haziran’da üniversite sınavları var. AKP-MHP halktan o kadar kopuk ki milyonlarca gencin heyecanına aldırmadı. Onlar için önümüzdeki nesiller değil önümüzdeki seçimler önemli. Gençler 24 Haziran'da cevabını verecektir. Demokrasilerde başlıca çıkış yolu seçimdir. AKP’nin her türlü hilesine, hurdasına, alavere dalaveresine karşın, geleceğimizi halka emanet edeceğiz. 24 Haziran, huzurlu, mutlu bir yaz başlangıcı olsun. Demokraside başlıca çıkış yollarıdan biri seçimlerdir. Avrupa’nın bir çok ülkesinde yılda 3 defa seçim yapıldığı bile olmuştur. Seçim güzel bir çıkış yoludur. Biz bu karanlıktan 24 Haziran'da, güzel bir yaz sabahında huzurlu ve barış içinde çıkıcağımıza inanıyoruz. Hodri meydan diyoruz.

AK Parti Milletvekili Hüseyin Kocabıyık: Erken seçimin 24 Haziran olarak açıklanması Türkiye açısından hayırlı bir gelişme. Bu gelişmeyi Türkiye'nin hayrına bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Her parti demokrasilerde seçmen davranışlarının olağan değişme eğrisini takip eder ve buna göre kararlar verir seçimlere dair. Batı'da da pekçok yerde erken seçim yapılır. İkincisi, partiler halkın önüne yeni projelerle çıkmak, icraat paketleri sunarak halkın önüne çıkmak isterlerse bunu yeni bir seçim üzerinden yapmayı uygun bulurlar. Bana göre acil seçim demek lazım. Sebebi AK Parti'nin veya MHP'nin kesinlikle oy kaygısı değil. Asıl sebep, Türkiye özellikle Ortadoğu bakımından son derece çetrefilli bir sürecin içinde. Açıkçası bir savaş hali sözkonusu. Eğer bir ülke ve onun yönetimi ülke çıkarlarını son derece zor şartlarda korumaya dönük bir çabanın içindeyse elindeki en önemli silah, arkasındaki kamuoyu gücüdür. Hükümet bir an önce seçimle dış politikayı yürütürken ve Ortadoğu'daki zor şartları yönetirken arkasındaki halk desteğini konsolide etmek istiyor. Devlet politikalarının arkasına taze ve yenilenmiş halk desteğini koymak istiyor. Türkiye'nin elindeki en büyük silahtır. Bunu Avrupa ülkeleri ve ABD ile de mücadele ediyoruz. Onlara göstereceğimiz en büyük silah F 16'lar değil. Onların anlayacağı en önemli dil kamuoyu ve halk desteğidir. Bu da seçimle gösterilebilir. Dış dünyaya Türkiye'nin devlet ve hükümet politikalarını eleştiriyorsunuz ama Türk halkı devletinin ve hlükümetinin arkasındadırı gösterecek."

AK Parti Milletvekili Atila Kaya: "Ülkemize hayırlı olsun. Ülkemiz bu seçimlerden daha da güçlenerek çıkacak."

CHP Milletvekili Tacettin Bayır: 66 gün gibi bir zaman kaldı. Bence bizler zaten haziranda seçilip geldiğimizde 2015’te, 4 yıllığına seçildik ama kadere bak 6 ay sonra bir seçime girdik. 3 yılı doldurmadan üçüncü bir seçime giriceğiz. 66 gün gibi kısa bir zaman kaldığı için partinin tekrar bir ön seçim yapabileceğini zannetmiyorum. Zaman olarak yetişmez. Bir ön seçimde kırgınlıklar olabilir, bu risk alınmaz. Büyük bir ihtimalle önseçimden gelen arkadaşlarımız listede yerlerini korur, kontenjan ile gelenlerle ilgili birkaç değişiklik olabilir. Bazı arkadaşlarımız ben yoruldum aday olmak istemiyorum diyebilir. Bunun adı baskın seçimdir. Biz herşeye ragmen hazırlıklıyız. İzmir’de bir kayıp olacağını düşünmüyorum. Aksine birer tane daha vekil arkadaşımızı aramıza katıcağımızı düşünüyorum. Bu baskın seçim. Şu anda OHAL’in oylanması için meclisteyiz. 3 ay uzatılacağı için OHAL kapsamında seçime gidiyoruz. Buna ciddi bir itirazımız var. Demokratik bir seçim olamayacak OHAL kapsamında olduğu için. OHAL’in gölgesinde bir seçim olacak.  

AK Parti Milletvekili Kerem Ali Sürekli: Siyasi tarihimizin en önemli seçimi... Ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun...!

CHP Milletvekili Ali Yiğit: Devlet Bahçeli'nin söylemesiyle bu seçim kararının alınacağı belliydi. Biz Haziran ya da Eylül gibi olacağını düşünüyorduk. Tahmin ettiğimiz gibi Haziran ayına çektiler. Bir an önce seçimi bitirmeye çalışıyorlar. Hayırlı uğurlu olsun biz sürekli seçim istiyoruz. Muhalefet partisiyiz. Devamlı seçime hazırdık, seçim istiyorduk. Bu belki de ülkenin kurtuluşu olacak.

AK Parti Milletvekili Necip Kalkan: Erken seçim parti üst kurullarının bin bir ihtimali göz önüne alarak verdiği karar. Bu karara saygılıyız. Seçimlerin yabancısı değiliz. Hazırlıklı bir teşkilatız. Bu işin de üstesinden geleceğiz. Bize yük getirmez. Gece gündüz sahadayız. Bu dönem vekiller çok çalışkan. Bu çalışkanlığı İzmir'de alanda seçim sürecinde sergileyeceğiz.

CHP Milletvekili Murat Bakan: Seçimle ilgili biliyorsunuz hodri meydan diyorlardı. Biz de hodri meydan diyoruz. Seçimse seçim. Seçimden kaçmıyoruz. Biz bugüne kadar hiçbir erken seçimden kaçmadık. CHP gerek parlamento çalışmaları gerekse sahada gayreti çalışmalarıyla bir seçime hazırdır. Ancak OHAL altında seçim yapılamaz. OHAL devletin tüm olanaklarının seferber edildiği iktidar eliyle kullanıldığı, seçimin de bir devlet gölgesi altında yapıldığı bir seçimdir. Halbuki seçim durumunda yeni bir hükümet kurulur. İktidarın devletin olanaklarını kullanmaması gerekir ama OHAL altında gidilmesi bu seçimin meşruiyetini tartışma konusu yapacaktır. Bugün derhal öncelikle OHAL kalkmalıdır. Doğan medya grubunu satın aldılar. Yandaş basına geçti. Demirören’in satın almasını biz öyle okuyoruz. Cumhurbaşkanı ve iktidarla olan ilişkisinden söylüyorum. Basın üzerindeki baskı ve devlet olanaklarıyla gidilecek bir seçimden bahsediyoruz. Bu çok tartışmalı. İttifak yasasını da hemen seçim öncesi çıkarttılar. Bunun önceden planlanmış bir seçim olduğu görülüyor. Bir de sürpriz gibi davrandı AK Parti Genel Başkanı ama yaptığı açıklamadan anlaşılan o ki kendisi için de sürpriz olan bir durum söz konusu değil. Onlar da buna hazırdı ve bir danışıklı dövüş olarak görüyorum bu erken seçim kararını. Ben İzmir Miletvekili Murat Bakan olarak milletvekili adayı olayım olmayayım. Bu seçimlerde vatan için ülkemin geleceği için cumhuriyet için çalışmaya başlıyorum. Buradaki çalışmalarımı neticelendirip 24 Nisan itibariyle sahaya çıkacağım. Köy köy, mahalle mahalle, ev ev gezeceğiz ve bu iktidarı göndereceğiz. Bu Türkiye için bir fırsat olacak.  

CHP Milletvekili Atila Sertel: Bu bir baskın seçimdir. MHP genel başkanı, AK Parti genel başkanına baskın seçim kararı aldırmıştır. 2002 yılında rahmetli Bülent Ecevit başbakanken Mesut Yılmaz ve kendisi başbakan yardımcısıyken hükümeti erken seçime sürükleyen Bahçeli, bu kezde küçük ortağı olduğu AK Parti'yi seçime götürdü. Bu seçim sonucunda Türkiye’yi yönetemeyenler gidecektir. Kardeşi kardeşe düşman eden, işsizliğin, fakirliğin yaratıcıları bizi dış dünya ile koparanlar kaybedeceklerdir. Kazanan demokrasi olacaktır. Kazanan cumhuriyet ve Türkiye olacaktır. Tek adam dönemi bitecek güzel ülkeme demokrasi gelecektir.

CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır: Bu bir erken seçim, bir baskın seçim. Benim daha genel sekreterlik görevini yaptığım dönemde il ve ilçe örgütlerimize her an seçim olacakmış gibi sandık sorumlularının belirlenmesi talimatı vermiştim. Bu seçim AKP iktidarı tarafından alınmış olması ülkeyi ne kadar kötü yönettiklerinin, ülkenin ekonomik anlamda dış politika, toplumsal barış, hukunun üstünlüğü alanında nasıl çıkmaza geldiklerinin, bu çıkmazdan kurtulma çabasının bir işareti olarak görüyorum. Bundan daha kötüsü olamaz. Halk tarafında ülkenin ne kadar kötü yönetildiği henüz algılanmamışken seçime giderek yeniden görev alma çabası içinde oldukları söylenebilir. Biz CHP olarak hazırız. Partimizin yetkili organları konuşacak. Adayların nasıl belirleneceği önseçim mi, aday yoklaması mı, ne olacağı konusunda vereceği karar uyarınca partimiz güçlü bir şekilde bu 24 Haziran seçimlerinden çıkacaktır. 66 gün gibi bir sürede önseçim yapılamaz demek olmaz. Önseçim bir aday belirleme yöntemidir. İstendikten sonra çok kısa bir süre içerisinde de olsa sandıklar kurulur. Bu parti içinde başka bir tartışmaya zemin hazırlamaması ve yer vermemesi gerekir. Bu konuda bana bu daha iyi, bu daha kötü, buna zaman var, buna zaman yok diyebilmek şuan için mümkün değil. 

 
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.