• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir dokun bin ah işit! YUNUS KARAKAYA

Bir dokun bin ah işit!

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.11.2014, 00:00
İnsanları konuşturmak için biraz dertlerini deşmek yeter. Ben de aynen öyle yaptım. Gıda sektörünün genç ismi Özgür Bekmezci ve BESEM Kadın Futbol Takımı antrenörü Feriha Paylar'a bir dokunduk, bin ah işittik.

GIDA ÜRETİCİLERİ DERTLİ
Pekmezci Gıda'nın sahibi genç işadamı Özgür Bekmezci, sağolsun ziyaretime gelmiş. Kendisiyle sektörle ilgili kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Bekmezci'nin sektöründe yaşadıklarından birkaç örnek; "Gıda sektörünün yaşadığı en önemli sorun maliyetlerdeki artıştan kaynaklanıyor. Özellikle enerjiyi yüksek fiyatla alan üretici, ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet şansını zorluyor. Kendi ürettiğimiz birçok ürün dışarıdan ithal olarak ülkemize geliyor. Bunların başında buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, muz, baharatlar, susam vb. geliyor. Maliyet artışlarındaki bir önemli unsur da düşük kapasitede çalışan tesisler. Bir başka önemli faktör de hammaddenin yurtdışından yüksek maliyetle ülkemize gelmesi. Özellikle katı yağ üretiminde kullanılan palm yağları yüksek vergi ile ülkemize giriyor. Yani devlet de yeterli teşviği üreticiye vermiyor.
Bir başka sorun ise tarımsal ekonomideki verimliliğin düşüklüğü. Buna ilaveten teknolojik yetersizlik ve tarımsal ürünlerin yapısındaki bozukluklar da işin içine girince rekabet şansımız daha da azalmış oluyor. Diğer bir sorun ise kayıt dışı çalışan işletmeler. 40.000 kayıtlı tesise karşın; kaçak çalışan gıda imalatçıları, gıda satış yerleri ve toplu tüketim noktalarının sayısı yaklaşık olarak 500.000 civarında. Hal böyle olunca kontrol etmek imkansız hale geliyor ve gıda güvenliği riskleri oluşuyor. Düşük maliyetli kalitesiz ürünler iç piyasaya sunuluyor. Ayrıca devlet bu gibi işletmelerden vergi toplayamıyor ve çalışanların sosyal güvenlikleri yapılmıyor. Bu durumda zaten dış piyasada yüksek maliyet altında ezilen kayıtlı işletmeler iç piyasada da bu gibi işletmeler yüzünden satış kaybı yaşıyor" diyor Bekmezci. Haksız da değil hani. Devletimizin bir an önce bunlara el atması gerekiyor.

Karşıyakalılar sahip çıkmalı

Günümüzde her sektörde olduğu gibi kadınlar futbolda da varlık göstermeye başladı. Ama kadın futbol takımı yöneticileri de çok dertli.
Karşıyaka'da kurulu bulunan Beden Eğitimi Spor Eğitim Merkezi (BESEM) Amatör Spor Kulubü Kadın Futbol Takımı antrenörü Feriha Paylar ve 16 kız, gönül verdikleri futbol için gece gündüz demeden çalıştıklarını söylüyor. Birinci ligde on takımla mücadele ettiklerine dikkat çeken Paylar, "Hepsi bir yerlerden destek alıyor. Amatör ruhla top oynayan sadece benim kızlarım var. Ama çok sıkıntı çekiyorlar" diyor. Paylar, "Kızlar yol paraları olmadığı için antremana gelemiyorlar. Harçlıklarını versem yetecek. Federasyon, gittiğimiz ilin kilometresine göre yol parası veriyor, bir de bin 250 lira katkı sağlıyor. Bu da yetmiyor. Ayda bir bizlere 'iddia' şansı verilirse bütün çocuklarımı spora kazandırırım. Futbolu bilmek, öğrenmek çok zor değil" ifadelerini kullanıyor.
Umarım Karşıyaka Belediyesi başta olmak üzere Karşıyakalı işadamları bu takıma sahip çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA