• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Görmek lazım, bilmek lazım YUNUS KARAKAYA

Görmek lazım, bilmek lazım

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2014, 00:00
İnsanın kendini bilmesi kadar güzel bir haslet yoktur sanırım.
Büyüklerimiz der ki: "Önce kendinizi eğitin. Ancak o zaman her gün birisiyle kavga etmekten kurtulursunuz"
İnsan ne kadar okumuş olsa da, ne kadar güzel olsa da toplumda nasıl davranacağını bilmiyorsa bir hiçtir bence.
Bugünkü yazımda toplu taşıma araçlarındaki davranışlara değinmek, özellikle de birebir yaşadığım bir olayı siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum. Ama öncesinde şunu belirtmeliyim ki, kişinin cinsiyeti ne olursa olsun toplu ulaşım araçlarında nasıl davranacağını, nasıl oturup kalkacağını bilmesi gerekir. Neden cinsiyet konusunu vurguladığıma gelince..
Biliyorsunuz toplu taşıma araçlarında erkeklerin oturma şekillerine isyan eden kadınlar, sosyal medyada 'Yerimi işgal etme' ve 'Bacaklarını Topla' başlıklarıyla kampanya başlattı. Gerçekten de birçok hemcinsimin bu konuda duyarsız ve düşüncesiz olduğunu kabul ediyorum. Ancak söylediğim gibi görgüsüzlüğün cinsiyeti olmaz. Alın size bir örnek hem de fotoğrafıyla birlikte. Geçtiğimiz günlerde bindiğim otobüse, oldukça şık giyimli, bakımlı ve son derece modern bir kadın da bindi. Yanıma oturduktan kısa bir süre sonra hanımefendi ayakkabısını çıkartıp ojeli ayaklarını sergilemeye başladı. "Pes" deyip fotoğraf çekmekten başka bir şey yapamadım. Sizce haksız mıyım?

Yaşlılara saygı lütfen

Söz görgüden açılmışken lütfen toplu ulaşım araçlarında nasıl davranılacağını çocuklarımıza öğretelim. Sosyal paylaşım sitesinde genç bir kardeşim şöyle bir şey paylaşmış. Tek kelimesine dokunmadan aynen aktarıyorum: "Birileri şu gezmekten gelen yaşlı amca ve özellikle de teyzelere, saat 18.00 ve 19.30 arası işçilerin mesai bitiminden dolayı otobüsleri yoğun olarak kullandığını ve kalabalığa kalmamaları ve otobüste yer bulmaları için gittikleri yerlerden ve özellikle de günlerden en geç 17.00'da kalkmaları gerektiğini söylemeli. Ayrıca şu 65 yaş üzeri ücretsiz binişlere saat sınırı getirilmeli."
Peki kardeşim hiç empati yaptınız mı?
Siz kendinizi aynı yaşta kalacak mı sanıyorsunuz?
Söz söylediğiniz o yaşlı kişilerin sizin anneniz babanız da olabileceğini düşündünüz mü?
Aileler çocuklarına iyi kötü ayrımı yapmadan herkese iyilik etmesi gerektiğini öğretmelidir. Mesela, belediye otobüslerine genç yaşlı, sağlam sakat, kadın erkek, zengin fakir, alim cahil gibi çeşitli sınıflardan insanlar binmektedir. Güçsüzlere yardım etmeli, otobüse binerken, inerken yardımcı olmalı, onlara yer vermeli, ihtiyarlara, muhtaçlara yardım etmelidir. Buhari ne demiş:"Büyüklerimizi saymayan, küçüklerimize acımayan bizden değildir."

GÜNÜN SÖZÜ
Beni bende demen bende değilem. Bir ben vardır bende benden içeri.
YUNUS EMRE


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA