• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Sanayide Şirketlerin Ömrü

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.12.2014, 00:00

Günümüzde sanayi şirketlerinin başarı dereceleri sadece kendi verileriyle ölçülememektedir. Başarılı olarak bilinen kimi geleneksel şirketler küresel rekabette öne çıkan yeni şirketler nedeniyle pazar paylarını kaybetmektedir. Artık şirketlerin iş hayatına daha geniş bir açıdan bakmaları ve çalıştıkları iş kolunun tümünü ilgilendiren etkenleri de göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Ürünlerin Piyasa Ömrü

Üretilen ürünlerin piyasada bir ömrü vardır. Bir pazarlama yöntemi olarak sürekli yeni ürünler piyasaya sürülmektedir. Ürünlerin modelleri, tasarımları ve fonksiyonları günümüzde çok hızlı değişmektedir. Bütün bu etkenlere bağlı olarak şirketlerin de bir ömrü vardır. Şirketler sürekli gelişme sağlamazlarsa mevcut durumlarını muhafaza etmelerinin bir yararı olmamaktadır. Ülkemizde yabancı ürünlerin rekabetine karşı yeni teknoloji yatırımlarının yapılması ve şirketlerin yönetim sistemlerinin rekabet edebilir bir yapıya kavuşması gerekmektedir.

Günümüzde şirketlerin gelişmeleri yönetim becerilerinin gelişmesine bağlı bulunmaktadır. Yönetim sistemini geliştiren şirketler teknolojilerini ve rekabet güçlerini de geliştirebilmektedir. Bu nedenle farklı bir geleceğe hazırlanmak için yeni tasarımlara ve yeni projelere bugünden başlamak gerekmektedir. Üretim teknolojileri ve yönetim sistemleri gelişmeden bir ülkenin ekonomisi sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişememektedir. Ayrıca rekabet gücü sadece üretim gücüne ve üretim kapasitesine bağlı bulunmamaktadır.

Günümüzde yenilik, özgün tasarım, müşteri tatmini, insan kaynakları yönetimi, mali ve teknolojik performans konuları da büyük bir önem taşımaktadır. Yenilikçi, başarılı ve güçlü yan sanayi kuruluşları olmadan bir ülkede ana sanayi şirketlerinin başarılı olma şansı bulunmamaktadır. İş dünyasında rekabet sadece yurt içindeki rakiplerle değil dünyanın bir başka yerinde aynı işi yapan kuruluşlarla da baş etmeyi gerektirmektedir. Toplam kalite yönetimi uygulamaları ve tüm çalışanların kalite yönetim sürecine katılımı yeni yöneticiliğin başarı kriterleri arasında yer almaktadır.

Yeniden Yapılanma

Ana sanayi kuruluşları beraber çalışacakları yan sanayi şirketlerini seçerken çok titiz davranmaktadır. Yan sanayi şirketleri tasarım yeteneği, projelendirme, süreç yönetimi, kalite yönetim sistemi, tam zamanında teslimat ve rekabetçi fiyat konularında ana sanayi kuruluşlarının beklentilerini karşılamak zorundadır. Yan sanayi şirketleri yeni siparişler alabilmeleri için sadece ana sanayi kuruluşlarının satın alma bölümlerindeki yetkililerin onayını değil, araştırma-geliştirme ve teknik bölümlerin de onayını almak zorundadır.

Ülkemizdeki sanayi kuruluşlarının sektörler bazında teknoloji düzeyinin, kapasite kullanım oranının, rekabet gücünün ve darboğazların yakından takip edilmesi gerekmektedir. Sanayi kuruluşları emek verimliliğini artırarak, yeni üretim ve yönetim teknolojilerini kullanarak, maliyetleri azaltıp yeniden yapılanmayı gerçekleştirerek daha başarılı olacaktır. Ülkemizdeki sanayi kuruluşları yabancı şirketlerin haksız rekabetiyle karşı karşıya bırakılmamalıdır.   

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA