• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

İş ve Yönetim Anlayışı

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2014, 00:00

Günümüzde yönetim geliştirme ve verimlilik artırma konularında sürekli bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca iş dünyasında alışılagelen yönetim anlayışının değişimi nedeniyle çeşitli yeni uygulamalarla karşılaşmaktayız. Yönetim geliştirme ve verimlilik artırma konularında yönetim anlayışını etkileyen önemli birkaç noktaya da değinmek istiyorum.

Globalizasyon

Teknolojideki hızlı gelişmeler ve uluslararası pazarlarda yeni üretim ve pazarlama merkezlerinin devreye girmesi iş dünyasında köklü değişimlere neden olmaktadır. Batı dünyasının üretimde ve ticaretteki tartışmasız üstünlüğü giderek azalmaktadır. Uzak Doğu, Asya ülkeleri ve birtakım gelişmekte olan ülkeler rekabet edebilir duruma gelmektedir. Ülkeler arasındaki ticari sınırlar giderek ortadan kalkmaktadır. Bu gelişmeler batı dünyasının üstünlüğü ve global rekabet koşullarıyla ilgili kafalarda birtakım sorular oluşturmaktadır.

Bilgi Teknolojileri

Globalizasyonun yaygınlaşmasında ve başarı kazanmasında da üretim teknolojileri ve tedarik zincirindeki hızlı gelişmeler etkili olmaktadır. Gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ve dünyanın her köşesine anında ulaşım zaman ve mesafe engelini ortadan kaldırmaktadır. Ürün tasarımı, tedarik zinciri, pazarlama, üretim, dış kaynak kullanımı ve satış kanallarının yönetimi konularında bilgi teknolojileri etkili bir rol oynamaktadır. En başarılı ve inovatif şirketlerin bilgi teknolojilerini en iyi değerlendiren şirketler olduğu kesinlik kazanmaktadır.

Bireysel ve Kurumsal Psikoloji

Psikoloji bilim dalında yapılan araştırmaların iş hayatına uygulanması konusu günümüzde büyük bir önem taşımaktadır. İnsan psikolojisiyle ilgili akademik çalışmalar ve teorik bulguların iş hayatına uygulanması şirketlerin yönetiminde, endüstri ilişkilerinde, bireysel davranışlarda ve performans yönetiminde büyük yararlar sağlamaktadır. Müşterilerin, işverenlerin ve çalışanların memnuniyetini sağlama ve kurumsal hedeflere ulaşma amacı psikolojik sorunlara çözüm arayışlarını ön plana çıkarmaktadır. Bir fabrikada makine karşısında çalışırken ya da müşteri isteklerini karşılarken bir elemana en çok yardımcı olabilecek kimseler birlikte çalıştığı iş arkadaşlarıdır. İşverenler, müşteriler, tedarikçiler ve çalışan bireyler insan psikolojisine duyarlı davranırlarsa ve karşılıklı güven ortamı sağlayabilirlerse daha başarılı sonuçlar alabilmektedirler.

Sosyal Sorumluluk

Günümüzde iş ve yönetim anlayışını ilgilendiren bir önemli konu da sosyal sorumluluk konusudur. Yönetim kuralları belirlenirken ve çalışanların sorunları ele alınırken sosyal sorumlulukların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Çalışan elemanların eğitim düzeyinin yükseltilmesi, aranan niteliklere uygun elemanların yetiştirilmesi ve iş yerlerinin çalışan elemanların mesleki gelişimine katkıda bulunulması konuları yeni yönetim anlayışında büyük bir önem taşımaktadır. Bu konularda devletin iş dünyasını daha teşvik edici önlemler alması gerekmektedir. Yukarıda ele aldığım konuların iş dünyasında yaşanan yönetim sorunlarını çözmeğe yeterli olmayacağını söyleyebilirsiniz. Böyle söylemekte de haklısınız. Ancak ele aldığım konuların insan kaynaklarının yaşadıkları yönetim sorunlarına çözüm ararken yararlı olacağına inanmaktayım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA