• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Zorunlu anatomi dersi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2014, 00:00
Zorunlu din eğitimi tartışıladursun, öğretilmesi gereken derslerin başında "Anatomi" dersi geliyor. "İkinci dört yıllık eğitimde çocukların mutlaka insan anatomisini, yani kendi vücutlarını tanımaları, bilmeleri gerekiyor. İçi bilmeden dışı bilemezsiniz" diyor Doç. Dr. Nusret Kaya.
Kitaplarında ve konuşmalarında "evrensel eşit canlı"nın varlığına dikkat çeken Psikiyatr Nusret Kaya; savaş, kargaşa, vahşet, tecavüz gibi davranış bozukluklarının eşitsizlikten kaynaklandığını ve öğrenmemiz gereken bir konunun da "barış eğitimi" olduğunu söylüyor.
Geçtiğimiz hafta mahallemiz muhtarlığının düzenlediği bir etkinlikte dinledim Kaya'yı. "Evrensel eşit canlı" dediği içimizdeki ben. Yani biz. Yani beynimiz ve onun kuyruğu omirilik. Bütün insanlarda beyin ve onun uzantısı omurilik var. Bizi biz yapan da bu. Beynimiz ve omuriliğimiz her şeyimiz. Ona bir şey olursa vücut tamir edemiyor. Vücudumuzdaki herhangi bir yer yara aldığında, beyin emir verip onu tamir edebiliyor. Ama beyin ve omuriliğe bir şey oldu mu tedavisi yok. Bu canlıda da dil, din, ırk, cinsiyet farkı yok. Hepimiz aynıyız. Hepimiz gülüyor, ağlıyor, yemek yiyor ve yediklerimizi sindiriyoruz.

BARIŞI ÖĞRENMEK
Kaya'ya göre savaşlardan kurtulmanın yolu barışı öğrenmek. Barışçıllık eğitiminin birinci şartı da eşitlik bilgisine sahip olmak.
"Çünkü öbür türlü ben İslam'ım sen Hıristiyan'sın ben şuyum, sen busun, ben beyazım, sen zencisin, ben erkeğim, sen kadınsın... Bunun ayrımı asla bitmez. Birinci bilgi budur. Barışçıllık ve Allah'tan başka kimseye tapmamak. Ne büyüğe, ne küçüğe" diyor Nusret Kaya.
Ben ve öteki kavramına dikkat çekiyor. Birbirimizi anlamaya çalışmanın önemini anlatıyor. Empati yapmamızı söylüyor. Suriye'den gelenler Sünni'ler de, Yezidiler de bizim gibiler. Onları anlamamız için empati kurmamız, yani kendimizi onların yerine koymamız ve onların yaşadıklarını anlamamız gerekiyor. Birbirimizi anladıkça barışa kavuşmuş olacağız.
Erkekler kadınları öldürmeyecek. Kadınlarla kendisi arasında bir fark olmadığını görecek. Kendini eğitecek.
Kaya'ya göre bu eğitim ana rahminde başlamalı. Çünkü canlılık sperm ve yumurtanın döllenmesinden itibaren başlıyor.

İLK EĞİTİM
"Ana rahmindeki cenin halimiz anneyle ve anne kanıyla besleniyor. O halde alt beyinsel eğitimin bir numaralı şartı rahimde geçirdiğimiz günlerin pozitif olmasını sağlamaktır. Çünkü anne koca dayağı yerse, kaynana zırıltısı çekerse bizim toplumumuzda çok yaygın olduğu gibi çeşitli nedenlerle kendini ezik hissederse onun beyin snaps sistemindeki nörotransmitterleri bozuk olur. O nörotransmitterleri bozuk olduğu için cenin bozuk negatif nörotransmitter kayıtlı kanla beslenmek zorunda kalır. Bunun daha basit ifadesi şu: anne rahmindeki cenin, annenin yaşadığı bütün sıkıntı ve huzursuzlukları hisseder."
Dört ciltlik "Evrensel Eşit Canlı" kitabının ilk cildinde araştırmalarını, Elmalılı Hamdi Yazır'ın Kur'an tefsirinden de yararlanarak kutsal kitaplarda ve özellikle Kur'an'da bu canlının izlerine yoğunlaştırıyor.
"İslam ne? Slm kökenli. Slm ne? Barışçıllık, Allah'tan başkasına tapmamak, doğru mu? O halde Kur'an literatüründe bunun dışındaki her şey yanlış anlaşılmıştır. Mesela en tipik örnek: Cahit, Cihat. 'gayret etmek' demek. Savaşmak demek değilken, mücahit'i 'savaşan adam' olarak çevirmenin hiçbir anlamı yoktur" diyor. Okumak ve paylaşmak gereken bilgiler var kitapta.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA