• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

İşte 'Yılın Zirvesi'nin En'leri

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.07.2014, 00:00
Bugün sizlerle biraz "perde arkası"nı konuşalım. Perşembe günü İzmir, EXPO sürecinden sonraki en önemli ve heyecan veren günlerinden birisini yaşadı. İzmir Ekonomi Zirvesi ile ve bu zirveyle ilgili en küçük ayrıntıları ve yankılarını iki gündür gazetemizde okuyorsunuz. Ben size bugün, yapılan yorumlarıyla, biraz güldüren, biraz düşündüren ama çokça sevindiren taraflarıyla zirveyi aktaracağım.
Ama en başta; İzmir'de yepyeni bir vizyonu, yepyeni bir dönemi başlatan bu zirveye katılımlarıyla anlam kazandıran başta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci olmak üzere tüm katılımcıları tebrik etmek istiyorum. Bu zirve fikrini ilk ortaya attığım günden bu yana gördüğüm heyecan, önceki gün Swiss Otel'de gerçekten vücut bulmuştu. Nitekim gerek Bakan Zeybekci, gerekse İzmirliler, bu zirvenin tekrarının en kısa sürede İzmir veya Ankara'da hem daha çok katılımcı hem daha uzun olması konusunda anlaştı ve bizler de kayıtlarımıza geçirdik.
Gelelim şimdi zirvenin perde arkasına ve zirvenin En'lerine...

Zirvenin en tarafsızı

İlki; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Yoğun programına rağmen, mevzu bahis olan İzmir olunca tüm programını değiştirip zirveye katılan Yıldırım, yaptığı gerçekçi ve yerinde tespit ve önerileriyle, tüm katılımcıların (muhalefet veya iktidar veya işadamları) takdirini aldı. Yapılanların hakkını verdi, yapılması gerekenleri de tek tek sıraları.

Zirvenin en yıldızı
Ve; zirvenin bir diğer yıldızı; İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli oldu. Gerek konuşması ve gerekse aldığı alkış ile zirveye damgasını vurdu Kestelli. Haber sayfalarımızda okudunuz ve okuyacaksınız, tekrara gitmek istemiyorum ama; Kestelli'nin "yarım kalmış şehir" görünümünde dediği İzmir'e bir kimlik edindirme hedefi tam yerinde bir tespit idi. Futboldan gastronomiye, çağdaş bir hal kurulmasından dev eğlence merkezleri hedefine kadar ortaya koyduğu dev projeler ve Kestelli'nin harika sunumu, salonda ayakta ve dakikalarca alkışlandı. Hatta bu durum, zirve sonrasında yapılan iftar sofrasında Bakan Zeybekci tarafından uzun uzun dile getirildi.

Zirvenin en çok çalışanı
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve bakanlık bürokratları, zirvenin en çok çalışanı seçildi. 1 saati aşkın yapılan sunum için 1.5 aydır hazırlanan ekip, yapılanı ve yapılabilir olanı en özet şekliyle işadamlarına sundu.

Zirvenin en referans alınanı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, zirvede söyledikleriyle kendisinden sonraki konuşmacılar tarafından en fazla alıntı yapılan isim oldu.

Zirvenin en abisi

Bu tür toplantı ve zirveleri yıllardır kusursuzca yapan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ekonomi Zirvesi'nin de 6'lı konsorsiyumun da en abisi idi.

Zirvenin en tarafsız muhalifi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı konuşmada hem İzmir'in ihtiyaçlarına dikkat çekti hem hükümetin İzmir için yaptıklarının hakkını verdi. Ama; Vali Mustafa Toprak ile aralarındaki sorunu Bakan Zeybekci'ye de iletti.

Zirvenin en protokol mağduru

Malum; işin içinde hem Bakanlık, hem Valilik, hem Büyükşehir hem Oda ve Borsalar olunca, kurumların protokolleri arasında her büyük toplantı öncesinde olduğu gibi minik sıkıntılar çıktı. Bu konularda son derece profesyonel olan İTB Danışmanı Dilara Sürgü ise müthiş ikna kabiliyetiyle kimseyi kırmadan protokolün oturma düzenini yaptı.

Zirvenin en çok yorulanı ama memnun olanı

Saat 15.00'te başlayıp kesintisiz olarak 20.15'e kadar süren zirvede her konuşmayı ve konuşmacıyı dikkatle dinleyen, sürekli notlar alan ve bürokratlarıyla bilgi alışverişi yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaptığı muhteşem konuşmanın ardından iftar sofrasında da kendisiyle konuşmak ve görüşmek isteyen kimseyi kırmadı ve tek tek ilgilendi. Saat 22.00'de İstanbul'a doğru yola çıkan ve dün sabah itibariyle günübirlik Almanya'ya gidecek olan Bakan Zeybekci belki biraz yoruldu ama zirveye olan ilgiden ve buradan çıkan sinerjiden çok faydalandı ve bir sonraki zirve için şimdiden hazırlıkların başlamasını istedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA