• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

İzmir'de Hong Kong filmleri rüzgarı

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.06.2014, 00:00
İzmir'de haftaya film şöleni var. İzmir, Hong Kong Ekonomi ve Ticaret Dairesi işbirliğiyle yakın döneme ait Çin filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Hong Kong filmleri programından önce kısaca bir Çin Sineması'na göz atalım.
Çin'de ilk olarak "batının gölge oyunu" olarak adlandırılan sinema 1896 yılında Shanghai ve Hong Kong gibi şehirlerde ortaya çıktı. Ren Jingfeng'in (1905) çektiği Pekin Operası'ndan uyarlama " Ding Jun Dağı" adlı film Çin sinema tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949 yılından sonra "Çinli Evlatlar", "Beyaz Saçlı Kız" gibi seçkin filmlerle politik filmler Çin sinemasına egemen oldu.
1980'li yılların ortasında, Xie Jin, Ling Zifeng gibi kıdemli yönetmenler Xie Fei gibi genç yönetmenler birlikte, Çin sinemasının yeni bir zirvesini yarattılar. Bu yıllardan günümüze Çin sineması, yaşamın derinliği ve boyutunu gösteren konuları, üslubu ve modellerin çeşitliliği ve sinema dilindeki arayış ile yenililik bakımlarından eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştı.

HANGİ FİLMLER VAR?
Program Hong Kong'un yükselen sinemasından sekiz filmlik bir seçkiden oluşuyor. 2013 yılında Hong Kong Film Ödülleri kapsamında en iyi film ve en iyi yönetmen ödülleri başta olmak üzere birçok ödül alan, yolsuzluk, güç mücadelesi ve politik oyunlar üzerine bir gerilim filmi olan ''Soğuk Savaş/ Cold War", Japon ordusu ve hain bir Çinli general ile mücadele eden tanınmış işadamı Cheng Dagi'nin 1930 yıllarındaki epik hikayesini anlatan ''Son Baron/ The Last Tycoon"; dans, stil ve gençlik enerjisiyle dolu, romantik bir drama olan Hong Kong Film Eleştirmenleri Ödüllü "Bizim Dansımız"; üç farklı yönetmen tarafından yönetilmiş üç ayrı hayalet öyküsünün anlatıldığı "Karanlıktan Öyküler / Tales From The Dark" ve eşcinsel bir erkek ile eşcinsel bir kadın arasında gelişen sıradışı aşkı konu alan "Seviyor, Sevmiyor/Love Me Not" hemen gözüme çarpan filmler.

ZİRVEDE "BÜYÜK USTA"
Hiç kuşkusuz bu seçkinin en önemli filmi yönetmen Wong Kar Wai imzalı "Büyük Usta/ The Grand Master". Geçtiğimiz sene Berlin Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterilen ve kung fu tarihine dair mükemmel bir inceleme olan "Büyük Usta" olağanüstü güzellikteki sahneleri ve unutulmaz koreografisi ile herkesi hayran bırakacak. Wong Kar Wai en sevdiğim yönetmenlerin başında gelir. Onun "Aşk Mevsimi / The Mood for Love" filmini defalarca, aynı zevkle izlemişimdir. O filmdeki estetik şu ana kadar hiçbir filmde karşıma çıkmadı.
Çin dünyanın bir ucu... Siz gidemeseniz bile, o bütün tarihi, olağanüstü görkemiyle ayağınıza geliyor. Dünyanın eski kültürlerinden biri olan Çin'i, 17 - 22 Haziran'da Fransız Kültür Merkezi'nde -ücretsiz- gösterilecek filmlerle keşfedin. İzmir'in kültür hayatına kattıkları değerden dolayı bu şahane programı yapanlara çok teşekkürler. Bu filmleri asla kaçırmayın!

HAFTANIN FİLMİ
Kış Uykusu Aydın emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Kapadokya'da kendi halinde butik otel işleterek günlerini geçirir. Hayatında iki kadın vardır: Kendisine uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal ve boşanmış olan kız kardeşi Necla... Kışın bastırması ve kar yağışının artması bu küçük taşrada en çok Aydın'ın sinirlerine dokunur ve onu uzaklara gitmeye teşvik eder... Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ve bu yıl Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'yi kazanan Kış Uykusu'nda Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Melisa Sözen, Ayberk Pekcan ve Nejat İşler gibi oyuncular rol alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA