• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EKREM DURUL

Tarihten yapraklar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.01.2015, 00:00
30 OCAK 1975
DÜNYA
Yunanistan şeker kaçırıyor

Ege Bölgesindeki şeker darlığına kaçakçıların sebep oldukları, Ege'den Yunan adalarına şeker kaçırıldığı açıklandı. Kaçakçılar şeker ticaretinden büyük karlar sağlıyorlar. Ege'deki şeker darlığının tek sebebi olarak bu kaçakçılık gösteriliyor.

ŞEHİR
İşkencenin filtrelisi

İzmir'de karaborsa filtreli sigara satışı, alınan tüm tedbirlere rağmen önlenemiyor. Vatandaş bir paket sigara i.in Tekel önünde, semt bakkallarında sıranın kendisine gelmesini beklerken, Kemeraltı, Basmane çevresinde 7-10 liraya her sigara bulunabiliyor.

SPOR
Haftanın spor olayları

Beşiktaş, Şekerspor'u kedi evinde zorda olsa 1-0 mağlup etmeyi başardı. Bursaspor kendi evinde Zonguldakspor'u 2-1 mağlup etti. Galatasaray ve Boluspor Türkiye kupası çeyrek Finlindeki ilk maçlarını bugün İstanbul'da oynayacak.

Fransız Konsolosluk Belgelerinde İzmir-10

"Bu ülkede ister ipekliler, ister yünlüler, ister deriler için olsun boyacılık mükemmelliğin zirvesine ulaşmıştır. Özellikle renklerin parlaklığı ve uzun ömürlü olması yönlerinden eşsizdirler." Avrupalılar, 17'nci asrın ilk yıllarında İzmir'e, oradan da bütün Anadolu'ya kumaşlarını göndermeye başladıklarında boyacılıkta geriydiler. İlk İngilizler kumaşlarını İzmir'e getirmişlerdi. Bunları kısa zaman sonra Hollandalılar takip etmişler onların peşinden de Fransızlar gelmişti. Fransız konsoloslarından Garavaque tarafından 22 Kasım 1767 tarihinde hazırlanan mektupta şu bilgiler veriliyordu: "1687 yılında İngilizler, her biri 36 metre'lik, 14.000 parça kumaş satıyorlardı. Bu miktar, 3.000 Fransız balyasına eşittir. Hollandalılar da İzmir piyasasına 1070 balya kumaş getiriyordu. Fransa o yıllarda yalnız 350 balya satabiliyordu."

30 OCAK 1955
DÜNYA
Adnan Menderes bugün Roma'da

Başvekilimizin muhteşem bir programla karşılanacağını yazan İtalya gazeteleri, hükümetimizin gayet faal bir dış politika takip etmekte olduğunu belirtiyorlarAmerika; Formoza'yı kati surette müdafaa edecek.

ŞEHİR
Troleybüs durakları

Troleybüs durakları hakkında son zamanda bazı vatandaş ve müesseseler tarafından belediye reisliğine müracaatla, durak yerlerinin değiştirilmesi istenmektedir. Belediye durak mevzuundaki şikayetleri incelemeye aldı.

SPOR
Haftanın futbol karşılaşmaları

Fenerbahçe genç - İzmirspor maçı bugün oynanıyor. İzmir genç karması da Demirspor'la karşılaşacak. Dün oynanan karşılaşmalarda ise Altınordu - Yün Mesucat'ı 3 - 0, İzmirspor - Kültürspor'u 2- 1 mağlup etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA