• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Panik bozukluğu (1)

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.12.2014, 00:00
Aniden gelen ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan; endişe, sıkıntı ve korku nöbetleridir. Birçok kişi tarafından kriz denilen bu duruma bizler panik atağı deriz.

BELİRTİLER:
- Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı atması
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
- Soluğu kesilecek gibi veya boğulacak gibi olma, nefes daralması ve ölüm korkusu
- Bayılacak gibi olma, başdönmesi ve sersemlik hissi
- Bir süre kendini veya çevresini, tuhaf ve farklı hissetme
- Kontrolunu kaybetme veya delirme endşeleri
- Üşüme, üperme, ateş basması, uyuşma karıncalanma, halsizlik titreme, bulantı yada karın ağrısı gibi belirtiler.
Bu belirtilerin bir kısmının mevcut olduğu durumlara Panik Bozukluğu diyebiliriz.
Bazen üzücü bir olay nedeniyle ama bazende hiçbir neden yokken başlayan panik bozukluğunda insanlar "kalp krizi geçirdiğini" veya "felç geçirmekte olduğunu" zannederek yoğun bir sıkıntı, endişe ve korku içine girerler.
Bu durumdaki hasta hemen en yakındaki bir doktora ya da acil servise götürülür. Birçok tetkik ve incelemeden sonra hastanın nesi olduğu sorulduğunda "hiçbir şeyi yok stresten olmuş" derler. Çoğu zaman rahatlatıcı bir iğneden sonra evine gönderilir. Bir süre sonra panik atakları tekrarlar. Her atakta aynı korkuyu yeniden yaşar ve acil servislere taşınmaya başlar. Ataklar tekrarlamaya devam ettikçe, hasta ataklar arasındaki dönemde gergin ve endişeli bir şekilde her an yeni bir panik atağının geleceğini beklemeye başlar. Bu endişeli bekleyişe "beklenti anksietesi" denir.
Evde yalnız kalmaktan korkar, sokağa tek başına çıkmaktan veya otobüse binmekten korkar, bir yere gitmeğe korkarlar ya o gittiği yerde rahatsızlanır ve acile servise gidemezse? Bazı kişiler alkol alınca rahatladığını görerek sık sık alkol almaya başlar. Panik ataklar ile başlayan alkolizm hiç de az değildir. Birçok kişi de cüzdanında rahatladıcı ilaçlar ve elinde bir şişe su ile evden çıkabilir. Kimileri de "ya rahatsızlanırsam" diyerek günlerini hastane bahçesinde geçirebilir.

Haftaya: Panik bozukluğunda yapılması ve yapılmaması gerekenler



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA