• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Ah bu doktorlar

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.11.2014, 00:00
Doktorlar toplumumuzdaki insanların çoğunun çok sevdiği ve çok nefret ettiği kişilerdir. Birçoğumuz zor bir durumda bize yardımı dokunan o doktoru unutmayız. Her insanın yaşamında bazı ciddi sağlık sorunları olmuştur. Daha önceden hiç tanımadığı o doktorun doğru bir teşhis ile tedavi etmesi unutulmaz diyemeyeceğim. Unutulur. Hem de çok kolaylıkla unutulur. Çünkü iyi ve güzel şeyler beynimizde çok derin iz bırakmaz. Ayrıca, diyelim ki daha önceden hiç tanımadığınız yani hiç ilişkinizin olmadığı o doktor sizi başarılı bir ameliyat ile sağlığınıza kavuşturmuştur. Eh, bu durum zaten olması gerekendir. Zaten yapması gerekeni yaptığı için o doktora ömür boyu minnet duyulmaz. Yani yaygın olarak yapılan budur, normali de budur.

80 HASTAYA BAKMAK

Ama eğer bir doktor size kötü davrandıysa suçludur. İsterse hastanede hergün 80 hasta muayene etmek zorunda olan bir doktor olsun, eğer iyice muayene etmediyse suçludur. Veya muayene edip de size yanlış bir tedavi uyguladı ise o doktor dünyanın en büyük suçlusudur.
Doktorlara yönelik öfke duyguları olmayan insanlar çok azdır. Örneğin herhangi bir ortamda yaşadığınız bir sağlık sorununu ve gördüğünüz bir doktorun hatalı davranışlarını anlatın. O ortamda bulunan hemen herkesin bazı doktorlar ile yaşadığı olumsuzlukları büyük bir heyecan ile dile getirişine şahit olabilirsiniz.
Bunca senedir gözlediğim bir durum var. Muayeneye gelen bazı hastalar daha önce gittikleri doktorları ve onların yanlış tedavilerini anlatmaya bayılıyorlar. Elbette bir doktor olarak aslında bu durumdan hiç hoşlanmıyorum. Çünkü, bugün bana gelerek diğer doktorları çekiştiren kişi yarın da beni başkalarına anlatıp çekiştirebilir.

ASIK SURATLI

Peki, "Bazı doktorlar kötüdür" sözü doğru mu? Bence doğru değildir. Bir defa bütün doktorlar 6 senelik bir eğitim sonunda tıp fakültesini bitirmiştir. Üç aşağı beş yukarı hemen hemen aynı eğitimi almışlardır. Her insanda olduğu gibi her doktorun da iyi ve kötü zamanları olabilir. Yani doktorlar da bazen keyifli ve güler yüzlü olabilirken bazen de suratsız olabiliyorlar. Ama vatandaşın gözünde
bir doktor asla asık suratlı olmamalıdır. Zaten asık suratlı bir doktor da kötü bir doktordur. Oysa her zaman güleryüzlü olmak mümkün mü?
Devlet hastanelerinde hasta yoğunluğu çok fazladır. Bir günde 60- 80 hasta muayene etmek zorunda kalınabiliniyor. Hasta başına kaç dakika ayırabilirsiniz? Her hastaya aynı dikkati verebilir misiniz? Tabii ki vatandaş bunları düşünmek durumunda değildir. Bir doktor o gün muayene ettiği 79'uncu hastaya da iyi ve güler yüzlü davranabilmelidir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA