• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Boşanma ve çocuklar-2

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.04.2014, 00:00
Nedeni ne olursa olsun, diyelim ki bir boşanma gerçekleşecek veya gerçekleşti. Böyle bir durumda da anne baba tek tek, ayrı olarak veya birlikte çocuk ile konuşmalıdır. Üzerinde durulması gereken bir nokta olarak çocuğun "Benim yüzümden boşanıyorlar" diye suçluluk duygusu içine girmesine izin verilmemelidir. Bu nedenle hem anne hem de baba "biz anlaşamadığımız için boşanıyoruz. İkimiz de seni çok seviyoruz ve sevmeye devam edeceğiz. Ayrılsak da biz senin arkandayız" mesajını vermelidir.

"KİMİ İSTİYORSUN?"

Çocukların en çok merak ettikleri konu "Eyvah! Ben şimdi ne olacağım?"dır. Boşandıktan sonra çocuğun kimin yanında kalacağına, boşanma hakimi değil, anne baba beraberce karar vermelidir. Özellikle de çocuğa "Kimin yanında kalmak istiyorsun?" sorusu asla sorulmamalıdır. Böyle bir soru ile çocuğu seçim yapmaya zorlamak doğru değildir. Varsayalım ki sordunuz ve çocuk anneyi tercih etti. Babasının kendisine kırılacağını ve babasının sevgisini kaybedebileceğini düşünür. Veya babasını seçtiğinde de annesini reddetmiş olacağından dolayı üzülür. Sonuçta seçim yapmak zorunda bırakıldığı için ikisine de öfke duyabilir. Anne ve baba boşanma sırasında birbirlerine olan olumsuz duygularınu bir kenara bırakabilirlerse, çocuk için en iyi olanı bilir. Önemli olan çocuğu bir intikam aracı olarak görmemektir.
Diyelim ki çocuk anne ile kaldı, elbette baba da çocuğu ile sık sık ilgilenmelidir. En çok yapılan hatalardan biri de annenin veya babanın çocuğa fazla miktarda hediyeler alarak onun kendisine daha fazla bağlı olmasına çalışmasıdır. Birçok zaman da anne ve babanın suçluluk duygusu ile yaptığı bu cömertlik, çocuğun aşırı şımarmasına neden olabilir. Şımaran çocuk anneyi ve babayı sömürmeye başlar.

ALEYHTE KONUŞTURMAYIN

Boşanma sonrası özellikle ailelerden kaynaklanan olumsuz konuşmalara çok sık rastlayabiliyoruz. Çocuğa yönelik annesi veya babası aleyhinde konuşmalar çok sakıncalıdır. Siz veya aileniz, boşandığınız eşinize karşı çok kızgın ve öfkeli olabilirsiniz. Ama çocuğunuzun da o ebeveynden nefret etmesi için teşvik etmemelisiniz. Boşanma sonrasında çocuğun herhangi bir sorununda anne ile baba bir araya gelebilmelidir. Örneğin okul ile ilgili bir durumda ikisi de bir arada ilgilenebilir. Veya bir sağlık sorununda çocuğu her ikisi de doktora götürebilmelidir. Bunlar medenice davranışlardır ve olması gereken de budur.
Tabii ki bazen çocuğunuza kızdığınız durumlar olabilir. Ama ne kadar kızarsanız kızın, asla "Seni anne/babana yollayacağım" diye tehdit etmeyin. Aynı şekilde bazen çocuk size çok kızabilir ve "Ben anne/babama gideceğim" de diyebilir. Bu durumda da aynı tutarlı tavır içinde olmalısınız. Yani böyle bir tehdide asla izin vermemelisiniz. Bu konularda zen gösterilirse, boşanma olayının çocuğunuzu olumsuz bir şekilde etkilemesini nlemiş olursunuz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA