• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

John Lennon öldü mü?

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.12.2014, 00:00
Aslında 34 yıl önce 8 Aralık 1980'de öldü. Daha doğrusu, kariyerinde yeniden yükselmeye başladığı bir dönemde, Beatles hayranı olduğunu iddia eden ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen Mark David Chapman tarafından, New York'ta kaldığı otelin önünde öldürüldü.
***
Efsane Beatles'ın en güzel şarkılarını Paul McCartney'le birlikte besteleyen, Liverpool doğumlu bir İngiliz olmasına rağmen Amerikan gençliğini de düşünceleri ve felsefesiyle etkileyen biriydi John Lennon...
9 Ekim 1940'da Liverpool, Alman Hava Kuvvetleri tarafından bombalanırken dünyaya gelmişti. İki yaşındayken anne ve babası ayrılınca teyzesi ve eniştesi tarafından büyütülmüştü.
17 yaşında Paul'la tanıştılar. Bir yıl sonra kendisinden 3 yaş küçük George Harrison'ı tanıdı. 1961 kaderlerinin değişeceği yıl oldu. Çünkü hayatlarına musevi asıllı Brian Epstein girdi ve menejerliklerini yüklendi. 1962'de davuluyla Ringo Starr'da kadroda yerini alıyor ve efsane Beatles'in ilk plağı "Love Me Do" piyasaya çıkıyordu.
Bu öncü depremdi. Bir buçuk ay sonra ikinci 45'likleri "Please Please Me"yi kaydettiler. Nisan 1963'te üçüncü 45'likleri "From Me To You" çıktı. Ve öncü depremlerim ardından Ağustos 1963'te esas deprem İngiltere'yi sarstı. "She Loves You" yayınlanmış ve müzik alemi "Beatlemania" depremiyle yerinden oynamıştı.
***
O yıl, ne Profumo skandalı (Bakan John Profumo ile manken Christine Keeler ilişkisi); ne tarihin en büyük tren soygunu (posta treninden 2.5 milyon sterlin çalınması ve hırsızların yurtdışına kaçmayı başarması) Beatles depremi kadar ses getirmedi.
"I Want To Hold Your Hand" şarkısıyla bu kez Amerika fethedildi. Ardından da tüm dünya...
Beatles'ın öyküsü aslında bir roman. Biz grubun kurucularından John Lennon'a gelelim...
"Imagine" şarkısının da yaratıcısı olan Lennon grubun en sıradışı müzisyeniydi. Amerika'daki bir röportajında "Beatles şu anda İsa'dan daha popüler." diye bir söz söylemişti. Her ne kadar espri olsun diye söylemişse de bu söz elbette dokunduğu konu dolayısıyla toplumun büyük bir kesiminin tepkisiyle karşılaştı. Lennon özür dilemek zorunda kaldı.
1968'de karısı Cyntia'dan ayrıldı. Bir resim sergisinde tanıştığı Japon asıllı Amerika'lı fotoğrafçı ressam Yoko Ono ile 1969'da evlendi ve ismini John Ono Lennon olarak değiştirdi.
Ardından John ve Yoko kendi projeleri doğrultusunda hareket etmeye başladılar. İkilinin yaptığı "Two Virgins" albümünün kapağına çırılçıplak fotoğraflarını koydular. Porno nitelikteki film çalışmaları, savaşı protesto etmek amacıyla yatakta oturma gösterileri Lennon'ın Beatles'dan kopuşunun da göstergeleriydi.
Beatles olarak son albümleri "Let It Be" 1970 Mayısında yayınlandı. Yayınlanmasından bir ay önce Paul McCartney grubu terkettiğini açıklamış, Lennon ayrı bir açıklamayla "Grubu ben kurdum, ben dağıttım" demişti.
***
Lennon ve McCartney aynı sahneyi son kez 28 Mart 1974'te Los Angeles'da bir jam session sırasında paylaştılar. O gece yanlarında Stevie Wonder, Harry Nilsson ve bolca kokain vardı...
***
Amerikalı bir organizatör 1976'da gruba yeniden bir araya gelmeleri için 50 milyon pound teklif etti. Kabul etmediler...
***
Tüm zamanların en çok plak satan grubu Beatles'ın bütün albümleri 2009 tarihinde teknolojinin yardımıyla elden geçirilip yeniden piyasaya sürüldü. Sonuç yine muhteşem oldu. Daha ilk hafta 2.7 milyon satış. 14 albüm birden Billboard listesinde ilk 40'ta yer aldı. Bu ilk kez oluyordu...
***
John Lennon'ın 1962'den 1970'e en verimli dönemlerinde Paul'le birlikte bestelediği ve sözlerini yazdığı şarkılar gerçekten ölümsüz. Her dönemde değişik türlerin şarkıcıları tarafından yorumlanmaya devam ediyor. Birer klasik olmuşlar. Her gün dillerimizde dolaşıyorlar.
Böyle şarkılar yaratan bir adam ölmüş olabilir mi?
İşte bir hayranının Lennon vurulduktan sonra ona yazdığı satırlardan bir cümle:
"Uçurduğun beyaz güvercinin kanatları simsiyah şimdi..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA