24 Mart 2017 06:52

İZENERJİ işçisi TİS'i halaylarla imzaladı

İZENERJİ'de 6 aylık sürecin ardından toplu iş sözleşmesi halaylarla imzalandı. Törende referandumda güçlü 'Hayır' mesajı verildi.

Paylaş

Yaklaşık 6 ay süren ve grevin kapısından dönülen İZENERJİ'nin TİS süreci çekilen halaylarla ile sona erdi. İZENERJİ işçisi komiteleri ile hazırladığı TİS görüşmelerine hep birlikte son noktayı koyarken sözleşme töreninde referandumda hayır'ın en güçlü şekilde çıkması için çalışma çağrısı da yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketinin bürokratları ile şirkette örgütlü DİSK Genel İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube arasında toplu iş sözleşme görüşmeleri atılan imzalarla sonlandırıldı.

2017 ve 2018 yıllarında geçerli olacak sözleşmeye göre, A grubunda bulunan işçilerin ücretlerine yüzde 13, B grubuna yüzde 16, C grubuna da yüzde 16.5 zam geldi. İlk defa açılacak D grubu için de zam oranı yüzde 20. Bu teklife göre günlük yevmiye ücreti sırasıyla 66, 68, 69 ve 71 liraya çıkacak. Sağlanan ücret artışıyla beraber en düşük işçi (bekar işçi) maaşları da A grubu 1968 TL, B grubu 2 bin 24 TL, C grubu 2 bin 56, D grubu 2 bin 106 TL’ye çıkmış olacak. Ayrıca sosyal hak, ikramiye ve izin ücretleri ile zam oranı toplamda yüzde 30’u geçecek. İkinci yıl için enflasyon oranında artış yapılacak.

İLK KEZ GİREN MADDELER VAR

112 günlük ikramiye ise 6 aya bölünerek 2 ayda bir işçilere ödenecek. İşçileri yakından ilgilendiren fazla mesai ücreti, bayramda çalışma ücretleri, aile yardımı, eğitim yardımı, yemek ücreti, bayram yardımı, izin süreleri gibi maddelerde de iyileştirmeler yapıldı. Ayrıca ilk kez iş riski, koku, kaçak su primi de TİS’e girdi.

Büyükşehir Belediyesi önündeki sözleşme törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel İş İzmir 2 Nolu Şube yöneticileri ve 4 bine yakın İZENERJİ işçisinin büyük bir çoğunluğunun yanı sıra Genel İş'e bağlı diğer şubeler ile Gıda İş, Lastik İş ve Dev Turizm İş sendikalarının yöneticileri de katıldı. Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube üyeleri de 'İZENERJİ İşçisi Mücadeleyi Kazandı. Sıra Bizde' pankartını açarak destek verdi.

'SIRA REFERANDUMDA'

İlk olarak işçilere seslenen Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, birlikte başlatmış oldukları TİS sürecine İZENERJİ işçileri ile birlikte son noktayı verdiklerinin altını çizdi. 16 Nisan'daki referanduma da değinen Yıldız "Biz ekmek kavgamızla memleket kavgamızı bir görüyoruz. Bugün ekmek kavgamızın mücadelesini verdik. 16 Nisan’da referanduma daha güçlü bir şekilde giderek kazanmış olduğumuz haklarımızı bir tek adamın dudaklarının arasına bırakmamak için çalışma yürüteceğiz. TİS sürecinde nasıl örgütlendiysek aynı anlayışla 16 Nisan’da ‘hayır’ın güçlü çıkması için hep birlikte alanlarda sokaklarda mücadele vereceğiz. 5 ay içerisinde masada ciddi anlamda katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

'16 NİSAN'DA KARANLIĞA KARŞI DURACAĞIZ'

Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, kentin belediye emekçilerinin ellerinde şekillendiğini dile getirerek şunları söyledi: "İzmir’e hizmet etmek kutsaldır. Bu kutsal görevin karşılığı da olacaktır. Taşeron uygulaması karşı direnen çözüm üreten sayın belediye başkanımıza emek dostu olduğu için taşerona karşı olduğu için teşekkür ediyorum. İZENERJİ işçisi emeği demokrasiyi ve ülkesinin geleceğini savunur. Genel iş Türkiye’nin doğusundan batısından emek kardeşliğinde birleşmiştir bütünleşmiştir. Türkiye demokrasisine örnektir. Bu kardeşliği bütünlüğü ülkemizin geleceği için 16 Nisan’da karanlığa karşı duracağımızı buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu toplu sözleşmenin başta İzmir halkına, Genel-İş’e, DİSK’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

'HER YER İZMİR GİBİ OLSUN'

Toplusözleşme görüşmeleri sürecinde emeği geçen herkese teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 13 yıldır tüm toplu sözleşme süreçlerinin uzlaşı ile sonlandırıldığını belirtti. Kocaoğlu, “Bir toplu sözleşmeyi daha karşılıklı anlaşarak imzaladık. 13 yıldır bütün sözleşmeleri uzlaşarak imzalıyoruz. Çok önemli bir zam yaptık. İZENERJİ şirketimizde sonradan kurulduğu için ücretlerde bir düşüklük vardı. Bunu telafi etmiş olduk. Her yer İzmir gibi olsun. Olsun ki sadece İzmir’de belli CHP’li belediyelerde değil Türkiye’deki her işyerinde toplu sözleşme yapabilesiniz. Taşeronluğun kalkması için mücadele verebilmelisiniz. Bunun için ne yapmanız gerektiğini hem işyerlerinizde hem de 16 Nisan’da sizler bilmek zorundasınız. Bu sözleşme işçi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Sevinç halayları ile başlayan sözleşme töreni yine halaylarla son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Murat Verim gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Motorine kuruş 7 kuruş indirim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...