Dolar 32,5910
%0.36
Euro 34,8187
%0.25
Altın 2.497,710
%0.53
Bist-100 9.446,00
%-0.82

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN grevi başlıyor

İZBAN grevi başlıyor

İZBAN’daki toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle çalışanlar bugün greve çıkıyor. Öte yandan İZBAN A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, "Yüzde 65 zam isteği ile masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı 2'nci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Ayrıca, hak arayışının yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltarak değil, doğru verilerle yapılması gerektiğine inanıyoruz" denildi. Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesince, İZBAN yönetiminden grev öncesi yapılan açıklamada yer alan toplu sözleşme tekliflerinin doğru olmadığını iddia edildi. Greve saatler kala İZBAN'dan flaş açıklama

  • Ege Postası
  • 09.12.2018 - 15:00

Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yüzde 50’şer ortaklığı olan İZBAN’da sendika ile devam eden toplu iş görüşmesi uzlaşma çıkmaması nedeniyle tıkandı. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, bugün saat 05.00’te Alsancak Garı’na grev pankartı asılacağını diğer istasyonların kapalı olması nedeniyle grev pankartı asılmayacağını, saat 10:00’da ise sendika öncülüğünde toplanacak olan işçilerin grev açıklaması yapacağını söyledi.

EK SEFERLER DEVREDE

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşların grevden olumsuz etkilenmemesi için de ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ’de sefer sayılarını artırıp yeni hatlar oluşturduklarını, hizmet verecek tüm yeni otobüs hatlarının sabah 06.00’dan itibaren sefere başlayacağını açıkladı.

Tramvay Karşıyaka'da 7,5 dakika, Konak'ta 5 dakikalık aralıklarla sefer yapacak. Metro ise 3 dakikalık aralıkla seferlerini düzenleyecek. Aliağa, Foça ve Yeni Foça’ya ulaşım talebinin karşılanması amacıyla 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi arasında 10 adet körüklü araç ve 15 dakika sıklık ile hizmet verecek yeni hat oluşturuldu. Ayrıca 844 No’lu Egekent Aktarma Merkezi ile Bornova Metro Aktarma Merkezi arasında ve 856 No’lu Çiğli Aktarma Merkezi ile Alsancak Gar arasında körüklü araçlarla hizmet verecek otobüs hatları oluşturuldu. 744 No’lu Foça-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular Helvacı kavşağında, 745 No’lu Yeni Foça-Biçerova Aktarma Merkezi  hattını kullanan yolcular, Yeni Foça yol ayrımında, 752 No’lu Buruncuk-Hatundere Aktarma Merkezi hattını kullanan yolcular ise Yıldırım durağından, 843 No’lu Aliağa Aktarma Merkezi-Egekent Aktarma Merkezi hattına erişim sağlayabilecekler. Bunlara ilave olarak yolcu yoğunluğuna göre, 121 No’lu Bostanlı İskele-Konak, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı, 543 No’lu Bostanlı İskele-Halkapınar Metro, 800 No’lu Menemen Aktarma Merkezi Bornova Metro, 912 No’lu Egekent Aktarma Merkezi-Alsancak Gar, 921 No’lu Bostanlı İskele-Alsancak Gar ve 802 No’lu Egekent Aktarma-Konak hatlarına ilave otobüs tahsisi yapılacak. Torbalı (Tepeköy Aktarma Merkezi ile Sarnıç Aktarma Merkezi) ve Sarnıç arasında 10 adet körüklü araç ile 15 dakika sıklıkta hizmet verecek yeni otobüs hattı oluşturuldu. Ayrıca Buca Bölgesine toplu ulaşım hizmeti sunan 418 No’lu Şirinyer Aktarma-Halkapınar Metro, 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro ve 470 No’lu Tınaztepe-Lozan Meydanı hatlarına ilave otobüsler tahsisi yapılacak. 70 No’lu Tınaztepe-Halkapınar Metro hattının bazı servisleri ise Şirinyer Aktarma Merkezi’nden başlayacak. Gaziemir Bölgesi’nde toplu ulaşım hizmeti sunan 90 No’lu Gaziemir-Halkapınar Metro, 691 No’lu Gaziemir-Halkapınar Alsancak Gar, 200 No’lu Mavişehir Aktarma Merkezi-Havalimanı hatlarına ayrıca kent merkezinde 253 No’lu Halkapınar Metro 2-Konak hatlarına otobüs takviyesi yapılarak ek seferler konulacak. Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinde de İZDENİZ tarafından sefer takviyesi yapılacak. ESHOT ve İZULAŞ, bu bölgelerde oturan vatandaşların iskelelere daha kolay ulaşımı için ek seferler koyacak. 

İZBAN'DAN AÇIKLAMA

İZBAN yönetimi, yarın başlamak üzere grev kararı alan Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şubesinin İzmir halkını ve çalışanları mağdur ettiğini ileri sürerek, yüzde 22'lik teklifleri sonucunda oluşan ortalama ücretleri İzmir halkının takdirine bıraktıklarını bildirdi. 

İZBAN AŞ'den yapılan yazılı açıklamada, "toplu iş sözleşmesi" görüşmelerinin, tarafların el sıkışmak üzere masaya oturduğu, karşılıklı tekliflerin değerlendirilip anlaşma zemini aranan ortamlar olduğuna vurgu yapıldı. 

Açıklamada, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesinin 2 yıl önceki toplu iş sözleşmesi döneminde kamunun zam oranları ve enflasyonun üzerinde verilen tekliflere rağmen "grev" yaklaşımıyla ülkenin gerçeklerine sırtını döndüğü belirtildi. 

Zam sonrası oluşacak ortalama maaşların da yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yüzde 65 zam isteği ile masaya oturup bunda ısrarcı olmak, İzmir halkını ve çalışanlarımızı 2'nci kez mağdur etmekten öte bir anlam taşımamaktadır. Ayrıca, hak arayışının yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltarak değil, doğru verilerle yapılması gerektiğine inanıyoruz. 

Buradan hareketle yüzde 22'lik teklifimiz sonucunda oluşan asgari geçim indirimi dahil ele geçecek aylık ortalama net tavan ücretleri değerli İzmir halkının takdirine bırakıyor ve bu rakamlara kişi başına aylık 559 lira yemek ve yol ücreti ekleneceğinin altını çiziyoruz. 

Makinist: 3 bin 435 TL, Trafik kontrol merkezi: 3 bin 435 TL, Tekniker: 3 bin 395 TL, Teknisyen: 3 bin 220 TL, İstasyon operatörü: 3 bin 119 TL, Veznedar-Gişeci: 3 bin 65 TL, Ofis personeli: 3 bin 14 TL."

SENDİKADAN İZBAN'IN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesince, İZBAN yönetiminden grev öncesi yapılan açıklamada yer alan toplu sözleşme tekliflerinin doğru olmadığını iddia edildi.

Sendikanın İzmir Şubesinin yazılı açıklamasında İZBAN yönetiminin açıklamasındaki ifadeler yalanlandı.

Açıklamada, İZBAN yönetiminin geçen dönem İzmir halkına söylediği 2 bin 562 lira makinist maaşının 2 yılın sonunda ancak ortalama ile bulunabildiği aktarıldı. 

"Öncelikle kamuoyuna açıkladığınız toplu sözleşme tekliflerinin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. 342 İZBAN çalışanı arkadaşımız için açıkladığınız 'net ortalama ücretlerin' aylık toplamını yine açıkladığınız şekliyle 'ortalama net' olarak verdiğiniz taktirde ne İZBAN çalışanları ne de İzmir halkı mağdur olmayacaktır." ifadelerine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tek bir örnek bile yeter. 3 bin 435 TL 'ortalama net' maaş teklif ettiğiniz makinistlerin şu an ikramiye, sosyal yardımlar, her makinistin almadığı aile, çocuk yardımları ve AGİ dahil ortalama net maaşları 2 bin 550 TL artı yol ve yemek. Teklif ettiğiniz yüzde 22 zammı üzerine ekleyince biz 3 bin 435 TL net ortalamayı bulamadık. 

Açıklamanızda yer alan 'Grev yaklaşımıyla İzmir halkını ve çalışanlarımızı mağdur eden Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesi' ifadenizi tüm kamuoyu önünde reddediyoruz. Çalışanlarınızın tamamına ulaşmanız hiç zor değil. Lütfen çalışanlarınızın tamamına ulaşıp teklifinizi bizzat hatırlatarak yarın işbaşı yapmalarını sağlayınız. Tabii sizin ifade ettiğiniz gibi çalışanlarınızı Demiryol İş Sendikası İzmir Şubesi olarak gerçekten biz mağdur ediyorsak. İfade ettiğiniz 'ortalama net' ücretlere arkadaşlarımızın hiçbir itirazı bulunmuyor."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.