Hava Durumu

“İyiye gitmiyoruz”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, Koronavirüs (Covid-19) Salgını ile mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salgının yalnızca kamu kurumu ve sağlık çalışanlarının mücadelesi ile son bulmayacağını belirten Sürücü, “Halkımız bu noktada duyarlı olması gerekiyor. Yalnızca kamu idaresi ve sağlık çalışanlarının mücadelesi ile bu sorununun çözülemeyeceği bilinmeli. Sosyal mesafe, maske kullanımına uyulmadığı sürece bir bu işi çözemeyeceğiz. Durum ciddi, tehlike ve tehdit son hızıyla devam ediyor. Kentimiz açısından iyiye gitmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2020 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2020 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İyiye gitmiyoruz”

Koronavirüs Salgını ile mücadelede Türkiye genelinde önemli adımlar atılıyor. Alınan tedbirler ve önlemlere en az uyulan kent olan Gaziantep’te ise tedbirlerin artırılması konusunda yapılan görüş bildirimleri karşılık bulmaya başladı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü, salgın ile mücadeleyi değerlendirdi.

“BAĞIŞIKLIK ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan Antikor Testi uygulamasına değinerek sözlerine başlayan Sürücü, “Sağlık Bakanlığı tarafından şu anda toplumdaki bağışıklık oranı araştırılıyor. TÜİK tarafından sağlanan veriler üzerinden 153 bin hane belirlendi. Sağlık Bakanlığı tarafından çalışma sürdürülüyor. Çalışmanın amacı toplumda Koronavirüs’e karşı bağışıklık durumunun ölçümü yapılıyor. Aşı olmadığı için kimi dünya ülkelerinde toplumun bağışıklığı ölçülmek istendi. Ortaya konulan sonuçlar, beklentimizi karşılamadı. Sürü bağışıklığı noktasındaki modellerin uygun olmadığını da dolaylı yollardan gösterdi. Çıkan sonuçlara baktığımızda, Türkiye ortalamasının binde 8’lerdeydi. Gaziantep’teki bağışıklık ortalaması ise yüzde 2,8’lerde oldu. Gaziantep’te bağışıklık oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu durum aynı zamanda hastalığı belirti göstermeden geçiren hasta sayısının da Türkiye ortamalasının üzerinde olduğunu gösteriyor. Dolaylı yollarda bu sonuçlara ulaşılabiliyor.”

“KENT ÖZELİNDE KARARLAR ALINMALI”

Kent özelinde kararlar alınması gerektiğini savunan Sürücü, “Kamu idaremiz kent özelinde daha kararlı ve katı tedbirler uygulamaya geçmezse, kentimiz için üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Tabipler Odası olarak sürecin başından bu yana özelleştirilmiş tedbirler alınması ile ilgili çağrılarda bulunduk. Pandemi sürecini yönetirken, ülke genelinde uygulanacak olan politikalar vardır, bir de illere özel uygulanacak politikalar vardır. Bu anlamda 11 Mayıs’ta kısıtlamaların kaldırılmasını Gaziantep için erken bulduğumuzu açıklamıştık. 1 Haziran’da Yeni Normal Geçiş ile kısıtlamaların kaldırılmasının Gaziantep özelinde erken olduğunu söyledik.”

“EN FAZLA CEZA GAZİANTEP’TE UYGULANDI”

“Şu anda Gaziantep’te yaşanan süreç, tedbirlerin erken kaldırılması ile ortaya çıkan bir durumdur. Toplumda da kısıtlamaların kaldırılması rehavete yol açtı. Yasakların uygulandığı dönemde Gaziantep’te yazılan ihlal cezalarını hepimiz gördük. 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’da kesilen ihlal cezalarının iki katı Gaziantep’te kesildi. Nüfusa oranladığımız da bu oranın çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Cezai tedbirlerle bunun önüne geçilemeyeceğini söyledik. Salgın gerçeği ile yüzleşilmesi gerekiyor.”

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GÜNDEME GELMELİ”

“Sokaklara çıktığımız zaman salgın gündem olmaktan çıkmış, 11 Mart öncesindeki normal yaşama dönülmüş gibi bir hava var. Maske yasaklaması geldi. Maske takmadığı tespit edilen vatandaşlara cezai işlem uygulanacak. İnsanların maske takmadığını, sosyal mesafeyi korumadığını görüyoruz. Toplumun ciddi şekilde uyarılması gerekiyor. Kentte gelinen noktanın daha da kötüye gitmemesi için sokağa çıkma yasağı konulması gerekiyor.”

“OSB, KANAYAN BİR YARA”

“Gaziantep OSB’de zorunlu üretimi yapan işletmeler dışında kalan faaliyetlerin gözden geçirilmesi gerekiyor. Kentimiz bir sanayi şehri. OSB’de 150 binden fazla işçi çalışıyor. Pozitif vaka saptanan işletmelerden son dönemlerde kapatılan olduğunu duymadım. Gaziantep OSB, kanayan bir yara. İşçilerin hangi koşullarda çalıştığını, hangi tedbirlerin alındığını bilemiyoruz. Kurumlar bununla ilgili çabalar gösteriyor ancak yüzlerce insan kapalı ortamda bir arada çalışıyor. Bu durumda bulaş ortamı artacaktır.”

“TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA KISITLAMA KALDIRILDI”

“Kentimizde toplu taşıma araçlarında yüzde 50 doluluk ile hareket zorunluluğu kaldırıldı. İnsanlar, yoğun şekilde temas içerisinde. 65 yaş vatandaşlara verilen sokağa çıkma serbestisi kentimiz için uygun değil. Türkiye genelinde belki bu geçerli olabilir ancak Gaziantep için bunun geçerli olmaması gerekiyor.”

“TEHDİT SON HIZIYLA DEVAM EDİYOR”

“Halkımızın bu noktada duyarlı olması gerekiyor. Yalnızca kamu idaresi ve sağlık çalışanlarının mücadelesi ile bu sorununun çözülemeyeceği bilinmeli. Sosyal mesafe, maske kullanımına uyulmadığı sürece bir bu işi çözemeyeceğiz. Bu iş ciddi, tehlike ve tehdit son hızıyla devam ediyor. Kentimiz açısından iyiye gitmiyoruz. Karşınızdaki insanın hasta olabileceğinin unutulmaması gerekiyor. Halkımız bu konuda kent gerçekliğini görsün ona göre davransın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.