Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı yazdığım son yazılar ve cuma günü Habertürk TV’de katıldığım program üzerine cumartesi günü beni aradı. İYİ Parti-CHP ittifakındaki son gelişmeleri aktardı. Bodrum’la ilgili kulis bilgilerimi doğruladı. Ankara’da yanında partinin Bodrum adayı Mehmet Tosun da vardı. Beni Tosun’la da görüştürdü.

        Cihan Paçacı

        Genel Sekreter Paçacı ile konuştuktan sonra İYİ Parti’nin başka kurmaylarıyla da temasa geçtim. Bugün sizinle o cepheden görünen ittifak tablosunu ve aldığım son bilgileri paylaşacağım…

        ***

        Bu 4 şehri de istiyor

        CHP ve İYİ Parti 21 il üzerinde el sıkıştı. 11 CHP, 10 İYİ Parti aldı. Bazı ilçelerde de anlaşmaya varılacak. 19 ilçeden bahsediliyor. Peki acaba ittifak 21 şehirle sınırlı mı kalacak yoksa sayı artabilir mi?

        Oğuz Kaan Salıcı üzerinde ittifak edilecek il sayısının artma ihtimalini Sözcü’ye verdiği röportajda belirtti. Ben de İYİ Parti cephesine sordum ve benzer cevaplar aldım.

        Dedikleri şu: “Yapılan araştırmalarda Afyon, Uşak, Niğde ve Karabük’te biz CHP’nin önünde çıkıyoruz. İttifakta bu şehirler İYİ Parti’ye bırakılsa çok doğru olur.”

        İlçeler ile ilgili henüz bir netlik yok, ne sayı, ne de isimler üzerinde uzlaşılmış değil, bu hafta detayların belirginleşmesi hedefleniyor.

        ***

        Onlar yüzde 22, biz yüzde 10, onlar 95 yaşında, biz 1

        CHP’nin içinden ve teşkilatlardan homurtular yükseliyor. “CHP 11, İYİ Parti 10 il dağılımı adil değil. Biz koskoca CHP’yiz, İYİ Parti’nin kaç katı oyumuz var, yaşımız cumhuriyetle eşit” diyenlere karşı İYİ Parti’den konuştuklarım şunu söylediler:

        “Biz daha bir yaşında bir parti olmamıza rağmen yüzde 10 oy aldık. CHP ise 95 yıllık parti, yüzde 22 aldı. Yani şimdiden onun yarısı kadar oy aldık. Üstelik belediye başkanlığı yarışı en az yüzde 40 ile kazanılıyor. Bu durumda yüzde 22 de alsan kaybediyorsun, yüzde 10 da alsan. Fark etmiyor…”

        Meral Akşener

        ***

        Bordum’daki düğüm

        İYİ Parti’nin Bodrum belediye başkan aday adayı Mehmet Tosun’la telefonda sahadaki çalışmalarını ve anket sonuçlarını konuştuk. Tosun araştırmalarda kendisinin önde olduğunu söylüyor.

        Mehmet Tosun

        CHP’den Bodrum ile ilgili çeşitli bilgiler geliyor. Mevcut belediye başkanı Mehmet Kocadon, Muğla’dan aday olmak istediği için CHP aday yapmayınca başka partilerle temasa geçip tepki çekmişti. Ancak önceki gün Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü ve yeniden adaylığı netleşti. Yani Bodrum’da CHP’nin İYİ Parti’yi desteklemesi söz konusu değil.

        Mehmet Kocadon

        ***

        Mustafa Sarıgül’den gelen telefon

        Son günlerde CHP’nin Şişli adayının eski il başkanı Cemal Canpolat olduğunu çok kesin bir dille söyleyen birçok CHP’li var. İçlerinden bazıları sözlerine güvendiğim kaynaklar. Ben ekranda “Eğer CHP adayı Canpolat olursa Sarıgül bağımsız ya da DSP’den bile girse kazanamayabilir” yorumunu yapmıştım. Bunun üzerine Mustafa Sarıgül aradı.

        Mustafa Sarıgül

        Şunu söyledi: “Her gün sahadayım. Bana inanılmaz bir ilgi ve özlem var. Halk Sarıgül’ü istiyor. Şişli Sarıgül diye inliyor. Kemal Bey İstanbul’un oylarını yükseltmek istiyorsa beni aday yapmak zorunda. 2014’te İstanbul’a uygun gördüğü bir ismi, üstelik şimdi bu kadar da teveccüh varken Şişli’ye aday yapmamasını bu halka anlatamaz.”

        Kemal Kılıçdaroğlu

        “Peki ya yapmazsa? B seçeneği ne? DSP’den aday olur musunuz ya da bağımsız girer misiniz?” diye sorunca “Tek bir seçenek var, o da CHP adaylığı” dedi ve ekledi: “İstanbul’da büyükşehir dahil, benden başka öne çıkan, sivrilen, halkın tanıdığı, bildiği tek bir aday yok. Parti kazanmayı hedefliyorsa ben ortalamayı yukarı çekerim. Ekrem Bey’in de beni istemesi lazım.”

        Ekrem İmamoğlu

        CHP’de merkeze yakın bir kaynağa göre ise Sarıgül’ün Şişli adaylığı yolundaki en büyük hatası Kılıçdaroğlu’nun devrilip İnce’nin gelmesini isteyen ve Kemal Bey’e özel husumet duyan kimi yazarlar üzerinden PR yaptırması.

        ***

        Aykırı konuşan kurmay

        Her ne kadar tanıdığım CHP’lilerin tamamına yakını ve genel merkeze yakın kaynaklar ağız birliği etmişçesine “Sarıgül olmayacak” dese de, Kemal Bey’e çok yakın olan partinin kurmaylarından bir isim ısrarla “Evet Sarıgül’ün hataları oldu. Söylenenler doğru ama rakamlara bakıp Kemal Bey Sarıgül’ü koyabilir” diyor.

        Tunç Soyer

        Aynı kaynak İzmir’le ilgili son 4-5 gündür herkes ibrenin yeniden Tunç Soyer’e döndüğünü söylerken “Soyer imkansız. Ne kadar başarılı olursa olsun Kemal Kılıçdaroğlu onu aday yapmayacak, o kadar küçük bir beldedeki başarıya göre İzmir’i vermez” diye konuşuyor. Bakalım hangi kaynak haklı çıkacak…

        ***

        AK Parti’de neler oluyor? 3 dönem şartı delinecek mi?

        CHP ve İYİ Parti’de nerdeyse her gün kartlar yeniden dağıtılıyor. AK Parti cephesi bu açıdan bakıldığında oldukça sakin, ancak orada da konuşulan ilginç şeyler var.

        Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver aradı. “Sahada bir tek ben varım. Sabah erken saatlerden gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Bütün esnafı bir kez gezdik, şimdi ikinci tura başlıyoruz. Ben kağıt üzerinde ya da belediye başkanı olduğum için doğal olarak aday adayı değilim. Son derece iddialı olarak aday adayıyım” dedi.

        Hasan Suver

        Fatih için TOKİ Başkanı Ergün Turan’ın da ismi geçiyor. Ancak Ergün Bey’in henüz herhangi bir çalışması olduğunu, bu konuda bir hazırlık yaptığını ya da alanda olduğunu işitmedim.

        3 dönem belediye başkanlığı yapanlar ya aday yapılmayacak ya da başka yerden gösterilecek. İstanbul’da böyle 7 isim var: Beyoğlu, Bahçelievler, Ümraniye, Kağıthane, Güngören, Beykoz ve Zeytinburnu.

        Ergün Turan

        Son günlerde bazı yerler için bu kuralın bozulabileceği ile ilgili söylentiler kulağıma geliyor. Ancak bunun kaynağı bizzat o belediyeler mi yoksa yapılan anketlerde istenilen karşılığı verecek isim bulunamaması mı, henüz belli değil…

        ***

        Meydan boş mu?

        İstanbul’da AK Partili hangi ilçeye gitsem aynı şikayetle karşılaşıyorum: Sahada kimse yok! Mevcut belediye başkanları özellikle de bir beklenti içindelerse gayret ediyorlar ama birçok yer için ismi geçen belediye dışından isimlerin hiçbiri sokağa inmemiş.

        AK Parti’de yine her şeyi Tayyip Erdoğan’dan bekleme ataleti görüyorum. O nedenle ilçe adayları da bir an önce açıklanmazsa ciddi bir vakit kaybı olacak. Herkes her şeyi Erdoğan’ın işareti ile yapıyor gibi bir hava var, bunun kırılması gerekir.

        Diğer Yazılar