İYİ Parti Samsun İl Başkanı Ömer Süslü, çiftçiye yapılan mazot desteğinin üreticiler için fayda sağlamadığını dile getirdi. Süslü, "Hükümet, çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış, tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. Bir diğer anlatımla çiğ süt ve gübreden çalınanlar, mazot olarak geri verildi" dedi.

8 KURUŞTAN 4 KURUŞA İNDİRİLDİ

Türkiye'de çiftçinin zor günler yaşadığını belirten Süslü, "AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçinin kullanacağı mazotun yarısının 2018 yılından itibaren hükümet tarafından ödeneceğini açıkladı. Oysa hükümet çiftçiye hiçbir ek kaynak sağlamamış, tam aksine çiftçinin sağ cebinden çaldığını sol cebine koymuştur. 2017 yılı aralık ayında yapılan bir düzenleme ile 8 kuruş olan çiğ süt litre desteği 4 kuruşa indirilmiştir. Türkiye'de yıllık yaklaşık 19 milyon ton çiğ süt üretimi yapılmakta ve bu üretim genellikle soğuk zincirde gerçekleştirilmektedir. Destekteki bu azalma ile yaklaşık 760 milyon TL süt üreticisinin cebinden çalınmıştır" diye konuştu.

650 BİN KİŞİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKTI

Hükümetin tarım üreticisini desteklemediğini savunan Süslü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "AK Parti Genel Başkanı, çiftçiye verilmesi planlanan 300 baş koyun projesini açıklarken havuz medyası manşetlerini 'Köyüne dönene 300 baş koyun' manşetleri süslemektedir. Her şeyden önce bu bir destek değil kredidir. Diğer yandan Tarım Bakanı TİGEM kaynakları ile 500 bin baş koyunun kredilendirileceğini açıklamıştır. Basit bir matematik ile bu krediden ancak bin 666 çiftçinin faydalanabileceği ortadadır. Ortalama her il başına 20 çiftçi düşmektedir. Bu hükümet döneminde TÜİK verilerine göre yaklaşık 650 bin insanımız çiftçiliği bırakmıştır. bin 600'ünün köyüne geri dönmesi ne şehirlerin artan göç sorununu çözebilir ne de Türkiye'nin et ihtiyacına cevap verebilir. Türk çiftçisi kendisiyle dalga geçen AK Parti hükümeti ile ilk seçimde hesaplaşacaktır. Bu tür basit ve sorunun çözümüne hiçbir katkısı olmayan davranışlarda kendilerine çare olmayacaktır.'