Korkusuz

İYİ Parti kapatılır mı?..

İYİ Parti kapatılır mı?..
Başkentin klasik Salı’sından notlar...

Siyasi partilerin grup toplantıları yapıldı... Liderler her zamanki gibi sert konuştu... Tartışma konularının hararetinden olsa gerek!.. Şu “şunu” dedi bu “bunu” dedi, demeden;

Ekonomi askıda...

Anayasa askıda...

Hukuk askıda...

İnsan hakları askıda...

Fikir özgürlüğü, basın özgürlüğü askıda...

Fırsat eşitliği askıda...

Eğitim askıda...

Toplum sağlığı, insan sağlığı askıda...

Helal kazanç askıda...

Diplomasi askıda...

Meclis askıda, milletvekilleri askıda...

Devletin bütçesi askıda...

Laiklik askıda...

CUMHURİYET ASKIDA...

Memleketi askıda sallandırıyorlar...

Neyi şiddetle tartışıyorlar muhteremler?... Askıda ekmeği!..

“Kafayı sıyırmak üzereyim” dediğimde bana e-postadan, telefon mesajlarından, Twitter’dan, oradan buradan sallıyorsunuz... Haksız mıyım be kardeşim!..

★★★

İYİ Parti’de olağan kurultay ile birlikte başlayan iç karışıklık tam gaz devam ediyor.   İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, açık iktidar yanlısı bir haber kanalının, açık iktidar yağcısı papağanının programında partisinin Genel Başkanı Meral Akşener ve  İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’ya çok sert eleştirilerde bulundu. Özdağ, Kavuncu’yu “FETÖ’cülükle” suçladı. Yenilir yutulur cinsten değil. Parti kurulurken de Meral Akşener “FETÖ’cü” suçlamalarına maruz kalmıştı. Buğra Kavuncu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılığı’ndan İstanbul İl Başkanlığı’na gitmişti. Kavuncu’yu “FETÖ’cülük”le suçlamak demek Meral Akşener’i de aynı potaya koymak demek.

Anayasa’nın siyasi partilerin uyacakları esasları düzenleyen 69’uncu maddesinin ilgili fıkraları - aynı zamanda kapatılmayı da düzenleyen- diyor ki;

“Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi’nce kesin olarak karara bağlanır.

Bir siyasi partinin tüzüğü ve programının 68’inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı bulunması halinde temelli kapatma kararı verilir.

Bir siyasi partinin 68’inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir. (Ek cümle: 3/10/2001-4709/25 md.) Bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.”

Anayasanın 68’inci maddesini dördüncü fıkrası ne hükmediyor?

“Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.”

Ee, o zaman!.. Ümit Özdağ, açıktan İYİ Parti hakkında kapatılma davası açılması için çağrıda bulunuyor...

Buğra Kavuncu, “FETÖ’cü” mü değil mi?.. Ben, onu bilemem...  Ne olup bittiğini belgeleriyle bulup çıkartmak devletin organlarının, karar vermek de bağımsız mahkemelerin işi... İstanbul İl Başkanlığı, siyasi partilerde genel başkan yardımcılığının üstünde (fonksiyonel olarak) bir görev.

“FETÖ’cü” olmakla suçlanan bir genel başkan yardımcısı üst üste İstanbul il başkanlığı görevine getiriliyorsa...  Bu suçlamayı da ısrarla partinin çok tanınmış bir ismi iddialı bir şekilde dile getiriyorsa... Geriye ne kalır?..

Aklıma geliverdi!.. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de HDP’nin kapatılması için açık çağrıda bulunmuştu. Farklı kanatlar gibi görünebilir. Ancak derinliklerde  benzerlikler ve iz düşümleri var!..

İYİ Parti tüm anketlerde yükselişte gözüküyor... İYİ Parti lideri Meral Akşener, bir taraftan HDP ile ittifak yapmakla, “FETÖ’cülükle” diğer tarafta Cumhur İttifakı’na girebilmek için sarayla pazarlık yapmakla itham ediliyor... İşi gerçekten zor... Meral hanım, ya Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı için HDP ile resmi nikahın kıyılacağı eski adı Millet İttifakı yeni adı Demokrasi İttifakı’na diz çöktürülecek. Ya da Cumhur İttifakı’na... Üçüncü bir yol yok mu? Var... Meral Akşener’in gemileri yakıp “Bundan sonra ben tek başıma, ittifak falan olmadan yoluma devam ediyorum” demesi...

Bu kış İYİ Parti ve lideri Meral Akşener açısından çok çetin geçecek!.

★★★

Başkentin klasik Salı’sında, seçim barajının düşürülmesi, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılıp yerine yeni bir yapı kurulması gibi sıcak gündem maddeleri de tartışılıyordu. Kulislerde, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması konusunda Cumhur İttifakı’nın bir referandumu bile göze alabileceğini iddia edenler vardı?.. Aritmetik formüller üzerinde kafa yoruluyordu.

Askıda yaşam mücadelesine mahkum edilen ahali önüne sandık şu veya bu şekilde ne cevap verir?.. Kestirmesi gerçekten çok güç!..

Emin olduğum tek şey var; siyasetin tadı tuzu iyice kaçtı. Eskiden, başkentin klasik Salı’sı gelsin de okurlarımıza renkli siyasi kulisler yazayım diye heyecanla beklerdim. Ne yapalım? İşimizin adı bu... Yine yazdım ama inanın bana hiç ama hiç keyif almadan!..

★★★

--Ulu Tanrı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.