Dün iki iyi haber düştü Samsun gündemine; birisi Samsun Valiliği diğeri ise Samsun Büyükşehir Belediyesi kaynaklıydı.

Samsun Valiliği pist onarımı için '1 Mart-31 Mayıs arası' planlanan Samsun-Çarşamba Havalimanı'nın kapatılmasının 1 Ağustos'a ertelendiğini bildiriyordu. Açıklamaya göre erteleme kararı Samsun Valisi İbrahim Şahin'in ilgili bakanlık nezdinde yaptığı girişimler sonucu alınmıştı. Bazıları habere sevindi, bazıları da haberin veriliş üslubunu hoş bulmadı; daha farklı ve elbet daha şık olabilirdi.

Ben bir süre önce 2017 Yatırım Programı'nın açıklanmasının hemen ertesinde 'birileri bizi aydınlatmalı' demiştim bu sütunlarda yayınlanan yazımda. Yatırım programında 'Samsun-Çarşamba Havalimanı Pat onarımının' süresi 2016-2018 olarak görünüyor ve ödenek de bu üç yıla bölünüyordu. Bu dikkatimi çekmiş ve 'galiba havalimanı hiç kapanmayacak' demiştim. Dün yapılan açıklama, bu yönüyle noksan. Ya bakanlık yetkililerinin ya da Samsun Valiliği'nin daha geniş bir açıklama yapması gerekiyor.

HATADAN DÖNMENİN ERDEMİ

Diğer haber ise 'Ata Yolu' ya da yeni adıyla 'Kurtuluş Yolu' projesiyle ilgiliydi. Habere göre, Milli Mücadele'nin ilk adımının atıldığı Samsun'dan ilk müşterek ve o güne kadar bilinen en net başkaldırı beyannamesinin okunduğu Amasya'ya kadar Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kullandığı eski Samsun-Sivas Karayolu'nun ihyası projesi, birileri tarafından sürüklenmek istendiği yalan ve yanlışlıklar girdabından sıyrılıyor ve asli hüviyetine dönüyor.

Birileri 9. Ordu ve Mülhakatı Müfettişi ve Yaver-i Hazret-i Şehriyari Mirliva Mustafa Kemal Paşa ve maiyet erkanının Samsun'dan Amasya'ya olan yolculuğunu yalanlar ve yanlışlarla dolu akıl almaz saçma sapan öykülerle süslemiş ve Samsun Belediyesi'ni de kendi yanlışlarına ortak etmek konusunda bir hayli mesafe almışlardı.

Üç- dört ay kadar önce Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz'ın ev sahipliğinde yapılan projeyi sahada tanıtım gezisine ben de katılmış ve birilerinin tarih kalpazanlığını hem alanda hem de daha sonra Haber Gazetesi'ndeki köşemde ve Sinan Sallabaş'ın Haber Aks Televizyonu'ndaki programında bütün yönleriyle ortaya koymuştum.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Zennube Albayrak'ın dün basında yer alan açıklaması, hataların biri hariç tamamından dönüldüğünü gösteriyor. O bir hatayı da enine boyuna tartışmak gerek, tartışacağız da. Ama şu an kalan bir yanlışı tartışmak yerine çok önemli dört beş yanlıştan dönmenin erdemini kutlamak daha doğru diye düşünüyorum. Teşekkürlerim, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz'a ve çalışma arkadaşlarına.