Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Polonya’nın başkenti Varşova tarihte adı sıkça öne çıkmış dünya başkentlerinden biri. Varşova Paktı, Varşova Anlaşması, Varşova Ayaklanması...

İkinci Dünya Savaşı’nda yüzde 80’i yıkılan şehir farklı ittifakların zirvelerine ev sahipliği yapmasıyla da tarih sayfalarında yerini aldı.

Varşova denilince herkesin aklına öncelikle Varşova Paktı gelir.

Yıkılan SSCB’nin öncülüğünde NATO’ya karşı 14 Mayıs 1955 tarihinde sekiz sosyalist ülkenin imzaladığı “Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması” ile kurulan askeri ve siyasal birlik, adını Varşova’dan aldı.

Haberin Devamı

Varşova Paktı’nda Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve SSCB yer alıyordu.

Rusya açısından tarihsel olarak da önemli bir merkez sayılan Varşova yıllar sonra bu

İttifakların şehri Varşova
defa NATO’ya ev sahipliği yaptı. Bu toplantıda Rusya’ya karşı alınacak önlemler paketi değerlendirildi.

Polonya Cumhurbaşkanı da Varşova Paktı’nın imzalandığı yerde bu defa NATO ülkeleri liderlerine yemek verdi.

Şimdi Rusya’nın politikalarına karşı olan ve soğuk savaşın bitmesinin ardından 1999 yılında NATO üyeliğine alınan Polonya, 2004 yılında ise AB üyesi oldu.

Böylece 1955 yılında Rusya’nın Varşova’sı olan kent şimdi NATO’nun Varşova’sı oldu.

Eski izler hâlâ var

İttifakların şehri Varşova

Şehirde Rusya’nın izleri hala var. Bunlardan biri de şehrin merkezindeki 42 katlı olan Bilim ve Kültür Sarayı.

Stalin’in yaptırdığı tarihi bina, şehrin merkezinde ilk dikkat çekici yerlerden biri. Çevresinde modern gökdelenler de yükselmiş.

Direniş Müzesi

Şehrin önemli yerlerinden biri de Direniş Müzesi. Şehri Nazi Almanya’sından kurtarabilmek için başlatılan Varşova ayaklanmasının nasıl ve hangi şartlarda yapıldığını dönemden kalan materyallerle ziyaretçilerine anlatıyor müze. Müze ziyaretçileri ayrıca 3 boyutlu olarak İkinci Dünya Savaşı’nda büyük çoğunluğu yıkılan Varşova’yı izleyebiliyor.

Old Town ve ördek

2 milyona yaklaşan nüfusun olduğu Varşova’da gezilecek en turistik ve tarihi yerlerden biri Old Town olarak nitelenen şehrin eski bölümleri. Burada tarihi binalar içinde Polonya yemeklerini bulmak mümkün.

Haberin Devamı

Kafelerin ve meydanın da olduğu eski şehirde özellikle ördek, gelen turistlerin en rağbet gösterdiği yemek olarak dikkati çekiyor.

6 bin Türk yaşıyor

Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin geçmişi 600 yıllık. Polonya Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerden biri.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 5.5 milyar dolar civarında.

Polonyalı turistlerin tercih ettiği ülkelerden biri Türkiye. Şehrin merkezinde bir binanın bir cephesinin Alanya tanıtımına ayrılması dikkatimi çekiyor.

Polonya’da 6 bine yakın Türk vatandaşının yaşadığı belirtiliyor. Polonya’da 110 kadar Türk sermayeli işletmenin mevcut olduğu ve Türk işverenlerin yaklaşık 2 bin 500 kişiyi istihdam ettiği dile getirildi. Türkiye’de ise yaklaşık bin Polonya vatandaşının olduğu belirtiliyor.