M.BURAK YALÇIN

10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü sebebiyle seminer veren Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Alperen Argut, Çin’in Doğu Türkistan’da zulüm yaptığını belirterek insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Çorum Cumhuriyet Anadolu Lisesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle seminer düzenledi.

Okulun konferans salonunda gerçekleşen programa Okul Müdürü Sinan Mol, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Alperen Argut, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile ilgili öğrencilere seminer verdi.

Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Alperen Argut, İnsan Hakları Bildirisinin en fazla dile çevrilen bildiri olduğunu belirterek, bu nedenle evrensellik özelliğinin en üst noktada olduğunu söyledi.

‘İNSAN HAKLARI KONUSUNU İYİ ÖZÜMSEMEMİZ GEREKİYOR’

İnsan haklarının, ırk, din, dil ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklar olduğunu da ifade eden Alperen Argut, “İnsan hakları, bütün insanların sahip olduğu kabul edilen ya da hukuk tarafından herkese tanınması gerektiğine inanılan ideal haklar ve hürriyetler bütününü ifade eder. Diğer yandan “insan hakları” terimi bir ideali içerir. Bu terimi kullananlar, bu alanda olanı değil daha ziyade “olması gerekeni” dile getirirler. İnsan hakları konusunu iyi özümsemek gerekmektedir. Çünkü bir gün herkese lazım olabilir” dedi.

İnsan haklarına dayanan taleplerin muhatabının devlet olduğunu da dile getiren Argut konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “İnsan haklarının devlete karşı ileri sürülebilme özelliği, sadece yaşam hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, düşünce özgürlüğü gibi klasik haklarda değil, adil ücret hakkı, barınma hakkı, sağlık hakkı gibi sosyal haklarda da rahatlıkla saptanabilir. Devlet, bu hakların gerçekleşmesi için gerekli teşkilatı kurmak ve bu hakların gerçekleşmesini engelleyen koşulları ortadan kaldırmakla yükümlüdür.”

‘MİLYONLARCA MASUM HAK İHLALİNE UĞRADI’

Bildirinin 3’üncü maddesindeki “yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır” maddesine de değinen Argut, Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı zulümlere dikkat çekerek şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Çin’de 1 milyona yakın Uygur Türkü’nün kitlesel olarak gizli bir şekilde toplama kamplarında tutulduğuna dair birçok rapor olduğunu bildiriyor. Bu kamplarda yoğun işkenceler yapıldığına dair iddialara karşı Çin hükümeti suskunluğunu korumakta. Myanmar’da, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da, Pakistan’da, Tibet’te, Irak’ta milyonlarca masum hak ihlaline uğramıştır. Kadınlara tecavüz edilmiş, çocuklara zulmedilmiştir.”

Soru-cevap kısmının ardından program sona erdi.