30 Mart 2020 13:50

İtalyan sendikacı, Kovid-19 salgınında üretimde ısrarın sonuçlarını anlattı

Koronavirüs salgınında en çok can kaybının yaşandığı İtalya'da Metal Sendikası FIM-CISL’in Uluslararası İlişkiler Bölüm Direktörü Barbara Arsieni, üretimde ısrarın sonuçlarını anlattı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütünün pandemi (küresel salgın) ilan ettiği yeni tip koronanavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen ülke İtalya. Can kaybının 10 bin 779'a, vaka sayısının 97,689'a ulaştığı ülkede Metal Sendikası FIM-CISL’in Uluslararası İlişkiler Bölüm Direktörü olarak görev yapan Barbara Arsieni, üretimde ısrar edilmesinin sonuçlarını anlattı.

Tükenmez Haber'den Özlem Temena'ya konuşan Arsieni, “Gerekli olmayan sektörlerde üretime devam etmede ısrarcı olmak ve işçileri burada istihdam etmek salgın açısından büyük bir risk taşıdı” dedi. Türkiye'deki sendikalara “Üretimi durdurmak için mücadele edin” çağrısı yapan Arsieni, "Birkaç hafta üretimi durdurmak, insanlar arasındaki teması durdurmak ve dolayısıyla bulaşma olasılığını azaltmak anlamına gelir. İşçi sağlığı herhangi bir ekonomik kârdan önce gelir, bu açık ve nettir. Sağlık en değerli insan hakkıdır ve sendikalar bunu savunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Röportajın öne çıkan bölümleri şöyle:

"BAZI DOKTORLAR EKRANLARA ÇIKIP BUNUN ÖNEMSİZ BİR GRİP OLDUĞUNU SÖYLED"

Salgın İtalya’da bir anda yayıldı ve birçok insan yaşamını yitirdi. Eksik yapılan neydi?

İtalya’nın bu kadar kritik aşamaya gelmesi sağlık sistemi ve ekonomiden bağımsız düşünülemez. Salgın İtalya’da bir anda yayıldı çünkü ilk başta salgının ne kadar ciddi bir süreç olduğu düşünülmedi. Hatta bazı doktorlar ekrana çıkıp bu hastalığın ‘önemsiz bir grip’ olduğunu söyledi.

Bizler bu aşamada sağlık açısından serbest dolaşım hakkına kısıtlama getirilmesi için uğraştık. Salgının hızlanmasıyla birlikte tüm vatandaşlara ‘evde kal’ uyarıları yapıldı. Sadece alışveriş ve işe gitmek için evden ayrılanlara izin verildi. Geçerli bir neden olmaksızın evden ayrılanlara 400 ile 3000 avro arasında para cezası getirildi. Ancak geç alınan bu önlemler sayesinde vaka sayısında bir düşüş oldu.

"HÜKÜMET ‘ÜRETİMİ DURDUR’ ÇAĞRISINI DİNLEMEDİ"

İtalya’da hükümet salgınla mücadele konusunda eleştirilerin hedefinde. Bu salgın konusunda hükümetin eksik adımları oldu?

Hükümet çok geç hareket etti… Salgının tüm İtalya’yı etkisi altına almasının ardından tüm sendikalar tüm ülkede ‘Üretimi durdurun’ çağrısı yaptı. Ancak hükümet bizi dinlemedi. Bu nedenle salgının en çok etkilediği Lombardy bölgesinde genel grev ilan ettik. Çünkü vakaların yarısı bu bölgeden çıkmıştı. Ancak 'kırmızı bölge'yi İtalya'nın tamamına genişletmemek ve Lombardiya'da alınan önlemleri İtalya’nın her yerinde uygulamamak büyük bir hataydı.

"İŞÇİ SAĞLIĞI, KÂRDAN ÖNCE GELİR"

Fabrikalar üretime devam etti dediniz, bu bir risk değil miydi?

Gerekli olmayan sektörlerde üretime devam etmede ısrarcı olmak ve işçileri burada istihdam etmek salgın açısından büyük bir risk taşıdı. Bu nedenle Lombard Metal İşçileri, 25 Mart’ta sağlık ve hastane çalışanları hariç tüm ülkede üretimi durdurma çağrısı yaptı. İlk başta tüm taleplere ihanet eden hükümet, üretimi ‘çok acil yada hiç acil olmayan’ üretimin durdurulmasına kadar genişletti. Ancak bu karara rağmen, şehrin valisine bildirim yapan üreticiler üretime devam ettiler. Yani dolaylı olarak üretim faaliyetleri devam etti diyebilirim.

Tedarik zincirinin şu anki yapısı çoğu işletmenin açık kalmasını meşru kılıyor. Bu da ülkedeki 'zorunlu mal ve hizmet üretimi' tanımını genişletti. Bizim grevle başarmak istediğimiz, Lombardy bölgesinde üç büyük sendika konfederasyonu (İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL), İtalyan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CISL) ve İtalyan İşçi Sendikası (UIL) tarafından talep edildiği gibi, ülkedeki ‘kesinlikle gerekli ve zaruri ekonomik’ faaliyetler dışındaki tüm faaliyetlerin kapatılmasıdır.

Lombardy bölgesinde, üretimdeki böylesi bir duraklamanın maliyetinin ne olacağını biliyoruz. Bu bölge 2018 yılında ülkedeki toplam sanayi üretiminin yüzde 18’ini gerçekleştirirken, toplam iş gücünün yüzde 21’ini istihdam ediyor, 1 trilyon 653 milyar avroluk toplam ihracatın yüzde 27,3’ünü karşılıyor ve GSYİH’nin beşte birine karşılık geliyor.

Birkaç hafta üretimi durdurmak, insanlar arasındaki teması durdurmak ve dolayısıyla bulaşma olasılığını azaltmak anlamına gelir. İşçi sağlığı herhangi bir ekonomik kârdan önce gelir, bu açık ve nettir. Sağlık en değerli insan hakkıdır ve sendikalar bunu savunmalıdır.

"TÜRKİYE’DE SENDİKALAR ÜRETİMİN DURMASI İÇİN MÜCADELE ETMELİ"

Türkiye’de salgın hızla yayılmaya devam ediyor. Tecrübelerinizden yola çıkarak, Türkiyeli işçilere ve sendikalara ne önerirsiniz?

İtalya Metal İşçileri Federasyonu olarak Türkiye ve sendikalarla yakın ilişkimiz var. Bunun ilk durağı ise Türk Metal Sendikası.

Türk kardeşlerimize, mümkün olduğunca evde kalmayı, topluluklardan kaçınmayı, kendilerini maske ve eldivenlerle korumayı, sık sık ellerini yıkamayı, eve döner dönmez kıyafetlerini değiştirmeyi kesinlikle öneriyoruz.

Sendikacı arkadaşlarımıza, işçilerin hayatlarını tehlikeye atmamak için üretimin durdurulması için mücadele etmeleri gerektiğini söylüyoruz.

İtalya maalesef koronavirüsle mücadelede kötü bir örnek haline geldi, ancak mükemmel sağlık çalışanları ve doktorlara sahip olduğumuzu gördük.

Bizler sağlık çalışanlarının cesaretine ve güç gösterilerine tanık olduk. Lombardiya bölgesinde, 300 doktora ihtiyaç olduğu söylenmişti, bu çağrıya 7,720 doktor yanıt verdi, üstelik birçoğu yabancı ülkelerdendi.

Unutmayın ki işçilerin sağlığını korumak aynı zamanda üretimi korumaktır. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Röportajın tamamını okumak için tıklayın…

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Habip Eksik: AKP, Türkiye’yi ilaç şirketlerine mahkum etti

SONRAKİ HABER

Dersim’de Geçitveren Köyü, koronavirüs nedeniyle karantina altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...