30 Kasım 2018 00:13

İşveren işçinin işyerini değiştirirken iyi niyet koşulları içinde samimi davranmalıdır

İşveren işçinin işyerini değiştirirken iyi niyet koşulları içinde samimi davranmalıdır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben Yenikapı iskelesinde 3 senedir güvenlik olarak çalışmaktayım. Şirket buradan beni, Sirkeci iskelesine rotasyon adı altında yer değişikliği yapmak istiyor fakat ben istemiyorum. Şirket sözleşmemizde bunu imzaladığımızı söylüyor. Beni isteğim dışında farklı bir iskeleye gönderebilir mi? Cevaplayabilirseniz sevinirim.

CEVAP: İş Kanunu’nun 22. maddesinde, “Çalışma Koşullarında Değişiklik ve İş Sözleşmesinin Feshi” başlığı altında, işverenin, iş sözleşmesinin veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması ile oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapmak istemesi durumunda bu yapacağı değişikliği nasıl ve ne şekilde yapması gerektiğine ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Bu maddeye göre, bu madde kapsamında yapılacak değişikliklerin iş ile ilgili “esaslı” nitelikte değişiklikler olması gerekmektedir. Bu esaslı değişikliklere örnek olarak, işyerinin değiştirilmesi, çalışma süresinin değiştirilmesi, işçinin ücretinin değiştirilmesi gibi durumlar girer. 

Kanunun yazılı maddesi gereği, yapılacak olan bu değişikliklerin işçi tarafından da kabul edilmesi gerekmektedir. Bunun için, işveren yapacağı bu esaslı değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır. Kanunun amir hükmü gereği, bu şekle uygun olmayan ve işçi tarafından da altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamayacaktır.

İş koşullarında esaslı değişiklik açısından uygulamada Yargıtay da bir takım kriterler getirmiştir. Buna göre, işverenin yapmak istediği esaslı nitelikteki değişikliğin işçinin çalışma koşullarını zorlaştırmasını aramaktadır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 11.10.2006 Tarihli 2006/9-613 Esas 2006/644 sayılı kararında, “İş koşullarının değiştirilmesi yanında koşulların işçi aleyhine ağırlaştırılmasında işçinin rızası olmadan” bunun yapılmasını kanuna uygun nitelikte kabul etmemiştir.

Bu açıdan işyerinin değiştirilmesi ile ilgili olarak, genellikle iş sözleşmelerine, “işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı işçi kabul eder” veya “Türkiye’nin her yerindeki işverenin işyerlerinde işçi çalışmayı kabul eder” gibi sözleşme şartları işverenler tarafından eklenmektedir. Bu durum, işçinin yapacağı iş, zaman zaman farklı işyerlerinde çalışmasını gerektiren nitelikte bir iş ise çoğunlukla başvurulan bir iş sözleşmesi maddesi olmaktadır.

Sözleşmenizde böyle bir madde bulunması halinde, işyeri değişikliğini kabul etmiş sayılmaktasınız. Ancak, yine de uygulamada Yargıtay, işverenin bu değişikliği yapmasında iyi niyet kuralları çerçevesinde hareket edip etmediğini, işçinin işyerinin değiştirilmesinde samimi olup olmadığını kararlarında incelemektedir.

Sizin durumunuzda bir güvenlik görevlisi olarak çalışıyor olmanız, işinizin farklı işyerlerinde çalışmayı gerektiren nitelikte bir iş olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, işverenin yapmış olduğu işyeri değişikliği şehir içinde olup, iş sözleşmenizde de sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere, buna ilişkin bir sözleşme maddesi bulanması durumunda, işverenin yaptığı bu değişiklik, onun yönetim hakkı kapsamında kalan bir değişiklik olarak kabul edilecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa