İsveç, ülkede dün gece ne olduğunu merak ediyor

ABD Başkanı Trump’ın İsveç’te var olmayan bir saldırıya atıfta bulunması, yeni bir sosyal medya fenomeni başlattı. Dışişleri Bakanlığı ABD'den açıklama beklerken Trump, 'olayı değil haberi kast ettim' dedi.

Florida'da "Amerika için kampanya" mitinginde konuşan ABD Başkanı "Almanya'da neler olduğuna bir bakın. İsveç'te dün akşam ne olduğuna bir bakın. İsveç, kim inanabilir? İsveç. Çok sayıda (mülteci) kabul ettiler. Hiç hayal etmedikleri kadar sorunla karşı karşıyalar" ifadelerini kullandı. 

Trump’ın bu açıklamalarından sonra İsveç hükümeti yetkilileri de dahil, ülkede ne yaşandığını anlamaya çalışıyor. Trump’ın İsveç’te var olmayan bir saldırıya atıfta bulunması, yeni bir sosyal medya fenomeni başlattı. 

‘Açıklama bekliyoruz’ 

İsveç'te Cumartesi gecesi Trump'ın ima ettiği gibi bir 'terör saldırısı' ya da olumsuz bir olay rapor edilmezken, İsveç'in Washingon Büyükelçiliği, ABD Dışişleri'nden açıklama talep etti. 

İsveç Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Caterina Axelson da hükümetin ‘Terör bağlantılı herhangi büyük bir saldırıdan haberi olmadığını’ ifade etti. Axelson, İsveç haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada Stokholm’ün açıklama talep ettiği belirtti.  

Geçen ay imzaladığı 7 Müslüman ülke vatandaşlarına vize yasağı getiren başkanlık kararnamesini savunan Cumhuriyetçi Başkan'ın bu kararı federal bir yargıç tarafından iptal edilmişti. Trump kararnameyi savunurken sık sık Brüksel, Nice ve Paris'teki saldırılara atıfta bulunmuştu. AFP'nin Trump'ın "Dün akşam İsveç'te ne olduğuna bir bakın" sözleriyle neyi kastettiğini başkanın sözcülerinden birisine sorduğunu ama henüz yanıt alamadığını belirtti.

Trump'ın sözleri üzerine kullanıcılar sosyal medyada "#lastnightinSweden (#dünakşamİsveçte) ve #Swedenincident (#İsveçolayı) etiketlerini açtı. Kullanıcılar İsveç'te üst üste yığılmış bisikletler, yere çöp kovası atan bir adam gibi görseller paylaşarak 'İsveç için üzücü bir gün' yazan mesajlar paylaştı; İsveç'in meşhur grubu ABBA'nın görselleri 'dört radikal aranıyor' denerek paylaşıldı. 

İsveç'in resmi ülke hesabı @sweden'ndan ise "Yok, İsveç'te bir şey olmadı. Burada herhangi bir terör saldırısı düzenlenmedi" mesajı paylaşıldı.

Olmayan saldırılara referans ilk değil 

Trump yönetiminde olmayan 'terör saldırıları'nı olmuş gibi gösteren açıklamalardan ilk Beyaz Saray danışmanlarından Kellyanne Conway tarafından yapılmıştı. 

Bir televizyon programında "alternatif gerçekler" kavramını ortaya atan Conway, hiç gerçekleşmediği halde "Bowling Green katliamı" diye bir saldırıdan söz etmişti.

Conway daha sonra Bowling Green'deki Irak kökenli iki kişinin El Kaide'ye para göndermeye çalışmakla suçlandığı davaya işaret ettiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise Atlanta'da bir saldırı olduğu yönünde üç kez beyanatta bulunurken, hiçbir saldırının düzenlenmediği kentte hangi saldırıyı kastettiği anlaşılamamıştı.

Spicer daha sonra 49 kişinin hayatını kaybettiği Orlando'daki gece kulübüne düzenlenen saldırıya atıfta bulunduğunu belirtmişti.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında