"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstikrar

Sabahattin BOYACI
18 Mart 2019, Pazartesi
İstikrar kelime olarak; kararlı olmak, sebat etmek, yaptığı hizmetten emin olmak, sakin ve soğukkanlı davranmak, etrafına ümit verip şevki arttırmak gibi manaları ihtiva eder.

Gel-git yapmadan, zik-zak çizmeden, temelden çatıya kadar uyumlu bir hareket ve hizmetin görüntüsüdür istikrar.

İstikrarı sürdürmek herkesin harcı değildir. Hele bu zamanda görüyoruz ki, kararlı olmak ve taviz vermeden hizmeti devam ettirmek çok zorlaşmıştır. Ama kolay bir yolu var, o da bizim peşinden gittiğimiz şahs-ı manevî oluşturmak ve onu incitmemektir. Meşvereti esas alıp şahsî davranışlardan sakınmaktır.

Asıl olan çok şey yapmak değildir, fakat her yaptığının arkasında durmaktır, durabilmektir. Belki bazen hiçbir şey yapmamak daha makbuldür. Zaman müsait olmayabilir. “Haksızlığın hak bilindiği” dönemlerde bir şey yapmamak daha iyi olabilir. Ama dün yaptığını bu gün bozmak istikrar ile telif edilemez.

Ama istikrarlı olmak sadece size değil herkese ümit verir, her şeye hayat verir. İstikrar yolunda zarar görseniz bile en azından; “Yiğidi öldür, ama hakkını yeme” derler. Her yaptıkları doğru idi, ama çekemeyenler fırsat vermediler derler. Onlar yanlışa taraf olmadılar, istibdada boyun eğmediler, menfaatlerini düşünmediler ve haksızlığa rıza göstermediler diyeceklerdir.

Öte yandan Üstadımız; “Başımdaki saçlarım adedince başlarım olsa, her gün biri kesilse, imana ve Kur’ân’a feda olan bu baş, zındıkaya eğilmeyecektir” diyerek istikrarın kitabını yazmıştır. Üstadımız bu sözü söylediğinde gençtir ve saçı da gürdür, dönem de istibdat dönemidir. Korkunun dağı taşı sardığı zamanlardır. Ama olsun, Üstadımıza yakışan “tavizsiz istikrar”dır. Bu yüzden biz tavizsiz istikrar diyoruz ve hak mesleğinde ‘Hakkın hatırını’ incitmiyoruz ve de incittirmiyoruz.

Bazen önümüze engeller çıksa da, yapacağımız tek şey çizgimize sahip çıkmaktır. Asla karamsarlığa düşmeden, katiyen telâş etmeden iman ve Kur’ân hizmetine devam etmektir. “Evet, evet, neam, neam. Sivrisinek tantanasını kesse, balarısı demdemesini bozsa, sizin şevkiniz hiç bozulmasın, hiç teessüf etmeyiniz” diyen Üstadımızın mirasına sahip çıkmaktır.

Allah utandırmasın, birlik beraberliğimize zarar verdirmesin. Hissiyatımıza kapılmamıza ve yanlışlara düşmemize izin vermesin. “Yaşasın sıdk! Ölsün yeis! Muhabbet devam etsin! Şûrâ kuvvet bulsun!” İnşallah.

Okunma Sayısı: 1996
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz Yiğiter

    18.3.2019 13:57:50

    Sadakate, tebrikler, dualar

  • Abdullah Tunç

    18.3.2019 06:37:30

    İstikrarın önderi,rehberi,sultanı;Fahr-i Alemdir. (A.S) İbda ile intihayi birleştir miltir.Risalet vazifesine başladığı gibi bitirmiştir.Sırat-ı mustakimde hayatı akıp gitmiştir.Zerre kadar haktan sap mamıştır.Bütün dünyaya meydan oku yarak hak ve hakikat çizgisini koru muştur.Hiç bir güç ve kuvvet,hiç bir zorluk ve engel hiçbir fani,dünyevi imkan onu hak yolundan ayırmamış tır.Sağ elime güneşi,sol elime ayı koy sanız bu davadan vazgemem diyerek istirarın sultanı olmuştur.Üstadımızın hayatına baktığımızda; onun da haya tunın bu istikrar çizgisinde geçtiğini gö rürüz.Asrı saadette de olsam,üç yüz sene sonra da dünyaya gelsem şim di sahip olduğum hakikatlara sahip o lup ibraz edeceğim diyerek,hakta sebatın ve istirarın alasını göstermiş ve yaşamıştır.O'nuda hiçbi dünyevi menfaat,hiç bir kotku ve tehtid yolun dan çevirmemiş,davasından zerre kadar taviz verdirmemiştir.İşte istikra rın zirve misalleri ve bir de bu günün fırıldak gibi dönen in sanları...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı