Günümüzde kamu yönetimine dair bildiğimiz gerçekler yerini yeni bir yönetim biçimine bırakıyor. Yerel yönetimler konusunda da bakış açımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Bu köşenin sıkı takipçileri iyi biliyor ki; sıklıkla dile getirdiğimiz bir nokta var.
O da şu ki merkezi iktidarın faaliyet alanına giren birçok konu artık belediyelerin uygulama alanına girmiş durumda. Yasal olarak buna yönelik bir uygulama olmasa da bu yönde oluşan boşluklar nedeniyle fiilen böyle bir gerçeklik ile karşı karşıyayız. Yani iş arayanlardan tutun da ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda belediyeler, vatandaşların umut kapısına dönmüş durumda.
Toplumun hemen her kesimi iş bulmak için belediyelerin kapısını aşındırıyor. Belediyeler meslek edindirme kursları düzenlemeye, uygulamalı girişimcilik dersleri vermeye başladı.
Zaten şirket kurmalarının önü yıllar önce açılmıştı.

BELEDİYELERDEN BEKLENTİLER DEĞİŞTİ
Yani yasal olarak olmasa da pratik olarak günümüzde belediyelerden işsizlikle ve yoksullukla mücadele etmesi, enerji politikaları geliştirmesi, ekonomik yatırımlar yapması da bekleniyor. Yani merkezi iktidarın ya da hükümetin faaliyet alanına giren konuların eksik ya da hiç yapılamaması nedeniyle belediyelerin bu boşluğu doldurmaları gerekiyor.

Çünkü bu alanda ciddi bir mücadele boşluğu var. Bu boşluğu doldurabilecek tek mekanizmaların da belediyeler olduğu görülüyor. Bu konuda da Eskişehirli belediyelerin büyük bir başarıya imza attıklarını gözlemliyoruz.
Bu bakışa uygun ortaya konulan son örnek ise Tepebaşı Belediyesi'nin hayata geçirdiği Kuluçka Merkezi.

MÜLTECİLER DE YARARLANACAK
Kuluçka Merkezi, yaratıcı ve topluma yararlı bir kültürlerarası projenin entegre edilmesini içeriyor. Gençlerin iş dünyasına girişlerinde var olan sorunlarının çözülmesi ve iş dünyasında daha etkin rol alabilmeleri için hazırlanan bu proje bünyesinde mültecilerin de faydalanacağı başta girişimcilik olmak üzere pek çok kurslar düzenlenecek.

MERKEZİN ÖZELLİKLERİ NELER?
Hem gençlerin hem de mültecilerin işgücü piyasasına entegrasyonu amacıyla, serbest iş kurma fırsatlarının destek ve teşvik edilerek yeni istihdam alanları yaratılması amaçlanan proje;