Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 10,7 olarak gerçekleşirken, işsiz genç sayısı 119 bin artarak 3 milyon 443 bini buldu. Genç işsiz oranının yüzde 21'i bulmasını değerlendiren Samsun'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitelerde verilen eğitim kalitesinin düştüğü ve istihdama yönelik bölümler açılmadığı görüşünde birleşti.

GENÇ İŞSİZLER ARTACAK

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumun yatırımları etkilediğini belirten Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Suat Yıldız, "Kamudaki durağanlık özel sektöre de hakim olunca böyle bir durum ortaya çıktı. 4 yıl okuyup üniversiteden mezun olan gençler, doğal olarak asgari ücret karşılığında çalışmak istemiyor. Ayrıca üniversitede eğitimini aldıkları mesleklerin, meslek odalarının da çalışanlar için belirlediği taban bir maaş var. Kamunun istihdam yaratamaması ve özel sektörün yeterli imkanları sağlamaması, genç işsiz nüfusun artmasında önemli bir etken oldu. Büyüme hızı yüzde 5'in üzerine çıkmadıkça işsizlik oranı daha da artar" şeklinde konuştu.

ARA ELEMAN İHTİYACI VAR

Her ilde üniversite açıldığını ancak verilen eğitimin kalitesizleştiğini savunan Yıldız, "Üniversitelerde profesör ve nitelikli öğretim görevlisi konusunda sıkıntı var. Ülkemize mühendis ile işçi arasında 'ara eleman' gerekiyor ancak biz diplomalı işsizlere sahibiz. Meslek lisesi mezunu öğrenciler üzerinden bu ihtiyaç karşılanabilirdi ancak son yıllarda meslek liseleri itibarsızlaştırıldı ve imam hatiplere dönüştürüldü" ifadelerini kullandı.

GERÇEK RAKAM DAHA FAZLA

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Samsun Temsilcisi Nakif Yılmaz ise işsizliğin resmi rakamlardan fazla olduğunu iddia ederek, "Resmi işsizlik oranı yüzde 10,7 fakat bu oran gerçekçi değil. İŞKUR Milli Seferberlik projesi kapsamında gençleri 9 ay çalıştırıyor ve bu sürenin sonunda 2 yıllığına işsiz listesinden çıkarıyor. Ev hanımlığı da meslek kapsamına alınmış. İş demek, aş demek. Eline para geçmedikten sonra iş sayamazsınız" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELERİN İÇİ BOŞALTILDI

Türkiye'nin artık üretmediğini belirten Yılmaz, "Eskiden tarım ülkesiydik. Bir ülke üretmiyorsa, mal varlıklarını satıyorsa geleceği parlak değildir. Genç işsizlik oranı sürekli artıyor, gençlerimiz sokaklarda suça, kötü alışkanlıklara yöneliyor. Üretmeden işsizlik oranı düşmez. Eskiden lise mezunları kalifiye eleman olarak görülürdü, şimdi üniversite mezunlarının değeri kalmadı. Ülkemiz içi boşaltılmış üniversite ve üniversite mezunları ile doldu" dedi.

UYGULAMA VE TECRÜBE ÖNEMLİ

Samsun İş Kadınları Derneği (SAMİKAD) Başkanı Münevver Uğurlu ise 15-24 yaş arasındaki kadınların yüzde 37'sinin hem eğitim görmediğine hem de çalışmadığına dikkat çekerek,"Kadınlar istihdamda arzu edilen yeri alamıyor çünkü tedirginlik yaşıyorlar. Yatırımcıların kadınları cesaretlendirmesi gerekli. 15-24 yaş arası kadınlarda işsizlik oranının bu kadar yüksek olmasının sebebi kadınların yeterince girişken olmaması ve işverenlerin yeterli koşulları sağlamaması. İş imkanı çok ama insanlar farklı alanların eğitimini alıyor. Gençlerimizin ilgi ve yeteneklerine uygun, istihdam sağlayabilecekleri alanlara yöneltilmeleri gerekiyor. Meslek ve teknik liselerinden itibaren alanda uygulama ile tecrübe kazanarak yetişmeleri gerekli" diye konuştu.

Berk ASKAR