İstifa eden yönetici, bir okula öğretmen olarak atandıktan ne kadar süre sonra il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilir?

Yönetici atamalarının hile yoluyla yer değiştirme aracı olarak kullanıldığı da göz önüne alındığında İstifa eden yönetici, bir okula öğretmen olarak atandıktan sonra öğretmenimiz; atandığı kendi okulunda (yönetici süreleri de dahil) yada yeni okulunda (yönetici süreleri hariç) 30 Eylül tarihi itibarıyla 3 yılını doldurması halinde il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ekim 2019 10:05, Son Güncelleme : 16 Ekim 2019 21:29
İstifa eden yönetici, bir okula öğretmen olarak atandıktan ne kadar süre sonra il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İsteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 52. maddesinde; (1) Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır.

(2) Sağlık ve aile birliği mazeretlerine bağlı olarak zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenen öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda en az üç yıl görev yapmaları şartıyla il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

(3) İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz.

(4) Görev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri çeşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen öğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde çalışılması gereken sürenin hesabında, daha önceki eğitim kurumlarında veya ilde geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre;

İl içi ve il dışı yer değişmelerde esas alınan süreler ve şartları şunlardır;

30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde, bulundukları ilde üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar ise iller arasında yer değiştirme hakkına sahiptirler.

Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda, iller arasında yer değiştirecekler bakımından ise bulunduğu ilde fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınmaktadır.

Süre şartı aranmayan durumlar ise şunlardır;

1- İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler

2- İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz.

Bir önceki görev yerindeki sürelerin hesaplanarak 3 yılın tamamlandığı durumlar ise şunlardır;

Görev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri çeşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen öğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde çalışılması gereken sürenin hesabında, daha önceki eğitim kurumlarında veya ilde geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilmektedir.

Bu durumda örneğin, görev yaptığı okulun kapanması, soruşturma veya norm kadro fazlası olması nedeniyle resen veya isteğe bağlı yer değiştirenlerde 3 yıl hesabı bir önceki görev yaptığı okulda geçen sürelerle birlikte 30 Eylül tarihi itibarıyla 3 yılı doldurduğunda il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilmektedir.

Ayrıca Milli eğitim bakanlığı eğitim kurumlarına yönetici Görevlendirme yönetmeliğinin "Yöneticilik görevinden ayrılma" başlıklı 34. maddesi 1. fıkrasındaki; " (1) Yöneticilik görevlerinden istekleri üzerine ayrılanlar, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna; aksi durumda ise öncelikli olarak kadrolarının bulunduğu ilçe içerisinde durumlarına uygun bir eğitim kurumuna, ilçe içerisinde durumlarına uygun norm kadro bulunmaması halinde ise il içerisinde istekleri de dikkate alınarak alanlarında açık norm kadro bulunan eğitim kurumuna öğretmen olarak atanır." hükümleri bulunmaktadır.

Soru- Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin "Yöneticilik görevinden ayrılma" başlıklı 34. maddesi 1. fıkrasındaki hükümlerine göre bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri halinde bu eğitim kurumuna öğretmen olarak atananlar veya bulundukları eğitim kurumuna atanmak istemeyen yada atanamayıp öncelikle ilçe içerisinde yada il içerisinde uygun bir eğitim kurumuna öğretmen olarak atananlar hangi süre içinde il içi yer değiştirme isteğinde bulunabilirler?

Cevap- Yönetici atamalarının hile yoluyla yer değiştirme aracı olarak kullanıldığı da göz önüne alındığında bu öğretmenimizin atandığı kendi okulunda (yönetici süreleri de dahil) yada yeni okulunda (yönetici süreleri hariç) 30 Eylül tarihi itibarıyla 3 yılını doldurması halinde il içi yer değiştirme isteğinde bulunabileceği kanaatindeyiz.

Ahmet KANDEMİR

Öğretmenler yönetici atamayı yer değiştirme olarak kullanıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber