20 Ekim 2020 00:11

İstifa durumunda dahi yıllık ücretli izin alacağı ödenmeli

Themis heykeli mavi arkaplanla birlikte

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

SORU: Devrim Hanım merhabalar. Ben yaklaşık 2 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. 12 Kasım 2020 tarihinde tam 2 yılım dolmuş olacak. Çalışmış olduğum şirketten bugün itibarı ile istifa etsem yıllık izin paramı alabilir miyim?  İzin hak ediş için yılımın dolmasına bir ay zaman var. 1999 öncesinden sigortalıyım. 8 bin iş günü üzerinde prim günüm var. SGK’den alacağım belge ile tazminatımı alabilir miyim? Ayrıca 1999 yılı yıllık iznimi de kullanmadım. Bana bu konuda yol gösterirseniz minnettar kalacağım. Saygılar.

CEVAP: İyi günler diler ve ilginize teşekkür ederim. Birden fazla sorunuz var ve bunları sırası ile cevaplandıracağım. Öncelikle, yıllık izin paranızı alıp alamayacağınız sorusu ile başlayalım. Evet, alabilirsiniz. Yıllık izin, yani dinlenme hakkı, vazgeçilemez nitelikte olan anayasal bir hak olarak düzenlenmiştir. Anayasa’nın 50. maddesinde “Dinlenmek çalışanların hakkıdır” ve İş Kanunu’nun 53. maddesinin 2. fıkrasında, “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez” hükmü yer alır. Yıllık ücretli izin hakkını kullanabilmesi için işçinin o işyerinde, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olması gereklidir. Ücret ve ücret olarak işçiye ödenmesi gereken haklar için, iş sözleşmesinin fesih nedeni açısından haklı olup olmadığı tartışılmamaktadır. İşçinin iş sözleşmesi, işveren tarafından haklı nedenle feshedilmiş olsa dahi, eğer işçinin ödenmeyen ücret alacakları varsa, bunlar fesih nedeninden bağımsız olarak işçiye ödenmelidir. Ücret, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti gibi alacaklar fesihle birlikte işçiye ödenmelidir. Bu bakımdan yıllık ücretli izin alacağı da böyle ele alınmaktadır. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, vermiş olduğu bir kararında, “Sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır. Somut olayda, davacının iş akdi sona erdiğinde, artık kullandırılmayan yıllık izinlerin ücretinin hüküm altına alınması gerekir. Feshin haklı nedenle yapılması bu istemin reddini gerektirmez” demektedir. Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağı tarafınıza ödenmelidir. Ancak, bugün tarihi ile işten ayrılmanız durumunda sadece bir yılın ücretli izin alacağını alabilirsiniz.

Tazminatınızı alıp alamayacağınıza dair ikinci sorunuzun cevabı da olumludur. Bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumundan, 15 yıl ve 3 bin 600 prim gün sayısını doldurduğunuza dair kıdem tazminatı alabilir belgesi ile işvereninize başvurmanız durumunda, bu işverenin yanında çalıştığınız döneme dair kıdem tazminatınız tarafınıza ödenmelidir.

Ancak, 1999 yılından kalmış olan yıllık ücretli izin alacağınızı zaman aşımına girmesi nedeni ile almanız olanaklı değildir. Zira, iş sözleşmesinin feshi ile doğan yıllık ücretli izin alacağının zaman aşımı süresi muaccel olduğu fesih tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Yıılık ücretli izin alacağından zaman aşımı süresi, 25.10.2017 tarihinde yürürlüğe giren 7036 sayılı Kanunla, İş Kanunu’na ek 3. madde eklenerek, yıllık ücretli izin alacağının beş yıl olacağı belirtilmiş ve yine aynı kanunla eklenen ek 8. maddeye göre de bu sürenin maddenin yürürlüğe girdiği 25.10.2017 tarihinden sonra işten çıkanlar için uygulanacağı belirtilmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...