Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İşte Meclis raporunda yer alan FETÖ'nün 'Kripto Örgütlenmesi'

        FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda dikkat çeken detaylar arasında 'Örgütün Kripto Örgütlenmesi' başlığı yer alıyor.

        FETÖ'nün en önemli özelliğinin, TSK gibi kurumlarda çok daha fazla titizlik gösterilen 'kriptolaşma' yeteneği olduğu belirtilen raporda, bu yeteneğin sonucunda örgüt üyelerinin zaman zaman Fetullah Gülen karşıtı olarak bile görünebildiği belirtildi.

        "ÇOK YÜZLÜ, ÇOK KİMLİKLİ VE SON DERECE DEĞİŞKEN"

        "Çok yüzlü, çok kimlikli ve son derece değişken" bir yapılanma olarak gösterilen FETÖ'nün, kriptolaşma becerilerinin deşifre edilmesi, kimilerinin bugüne değin nasıl başka siyasi anlayışlar ve kimlikler altında bu örgütün içinde yer aldığının ortaya çıkartılmasının son derece önemli olduğu raporda vurgulandı.

        REKLAM

        ÖRGÜTÜN ÖNEMLİ DİĞER ÖZELLİĞİ

        FETÖ'nün önemli bir diğer özelliğinin ise hem 'network' sisteminin olduğu hem de belirli kurumlar ve dönemlerde 'hücresel kümelenme' niteliği olduğu belirtildi. Örgütün uluslararası bağının olmasının şebekesinin olmasını da zorunlu kıldığının belirtildiği raporda, başka ülkelerin istihbarat şebekelerinin de örgütün içinde yer aldığına dikkat çekildi.

        Örgüt şebekesiyle ilgili olarak "Ayrıca gizli devlet yapılanması hedeflendiği için devlet kurumları arasında irtibatlı olma zorunluluğu bu şebekenin varlığını zorunlu kılar" ifadeleri de yer aldı.

        TSK'DA AYRICA BİR FETÖ ŞEBEKESİ

        FETÖ'nün kripto yapılanmasına ilişkin önemli bir değerlendirme ve tespit de örgütün TSK özelinde ayrıca bir şebekesinin olduğunun belirtilmesi. Raporda "Gizlilik filtrasyonunun çok güçlü tutulduğu, bazı kişilerin eşlerinden bile mahrem tutulan ve esasen Fetullah Gülen ile ilişkilendiremeyecek nitelikte siyasi anlayışlar içinde kimliklendiği bir sistemin kurulmuş olduğu anlaşılmaktadır" denildi.

        REKLAM

        DEŞİFRE OLAN ÖRGÜT HALKASININ YERİNE İKİNCİ KADROLAR

        Raporda, örgüt kadrolarının halkalar şeklinde konumlandırılması sayesinde, bir halkanın deşifre olması durumunda, ikinci halka kadroların, deşifre olan kadroların yerine geçmeye çalışılması tespiti de ayrıca dikkat çekiyor.

        GÜLEN'İN 'KRİPTO ÖRGÜTLENME' AÇIKLAMALARI

        Örgüt lideri Fetullah Gülen'in 1999'da yayınlanan ancak daha önceki yıllarda hazırlandığı düşünülen video konuşmasında; "Mevcudiyetimizi hissettirmeden çok ileri gitme, ta ilerilere gitme, böyle can damarları içinde dolaşma ve sonra eğer dönülüp gelinecekse yara alınmadan, hissedilmeden dönüp geriye gelme meselesi" şeklindeki konuşmalarının da kripto yapılanma açısından önemli bir örnek olduğu raporda yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ